Spice Girls-dokumentar giver et rystende tilbageblik på 90ernes brutale sexisme

Fortællingen om Spice Girls' storhed og fald udstiller på øjenåbnende vis, hvor syg og forskruet en kultur de fem britiske kvinder var oppe imod.

 
Se teaseren til den nye dokumentar om Spice Girls. Video: Channel 4 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal ikke lade sig narre af den nye Spice Girls-dokumentarserie, der lige nu kan ses på DR. Glem alle forestillinger om et hyggeligt og nostalgisk tilbageblik på et af 90ernes helt store popfænomener. Serien er en tidsrejse tilbage til en tid, der mest af alt virker som en ond drøm.

»Spice Girls: How Girl Power Changed The World« er ikke bare et portræt af en af alle tiders største pigegrupper. Det er i ligeså høj grad et både nødvendigt og opsigtsvækkende 2021-tilbageblik på en ekstremt sexistisk kultur, der herskede i anden halvdel af 1990erne og et godt stykke op i det nye årtusinde, hvor Spice Girls brød igennem og gjorde GIRL POWER til et kampråb for unge piger over hele kloden.

Dokumentaren tegner effektivt billedet op af tidens mandsdominerede kultur i midten af 90erne. Lad-culture, britpop, pub-druk og Premiere League-feber dominerer tidsånden i England. I medie- og musikbranchen er det mændene, der styrer både blikket og butikken, kendte kvinder udskammes for et godt ord i tabloidpressen, og i musikbranchen lever man under den vildfarelse, at unge piger kun er interesseret i at idolisere unge mænd.

Den unge musikmanager Chris Herbert ser dog et hul i markedet og beslutter sig for at frembringe et slags kvindeligt Take That – bare med mere attitude og frækhed. Efter at have haft 600 piger til audition lander han på en gruppe bestående af Geri Halliwell, Melanie Brown, Victoria Adams, Melanie Chisholm og Emma Bunton. Pigerne bliver indkvarteret i en lejlighed og hurtigt viser de sig at have en eksplosiv indbyrdes kemi. Inden Herbert når at binde dem til en kontrakt, stikker de målrettede og egenrådige unge kvinder bogstaveligt talt af i Geri Halliwells bil og opsøger i stedet den magtfulde manager og marketingguru Simon Fuller.

Geri (tv.), Mel C, Mel B, Victoria og Emma udgjorde Spice Girls. Fold sammen
Læs mere
Foto: Achim Scheidemann/Ritzau Scanpix.

Girl power og kapitalisme

Herfra er historien velkendt. Spice Girls' første single, »Wannabe«, udkommer i 1996 og tager verden med storm. Budskabet i både musikken og den ikoniske musikvideo er klart: Her er fem piger, der tør. Fem piger, der tør larme, tage plads og kræve sin ret. Fem piger, der insisterer på at have det sjovt med deres veninder og ikke finder sig i noget pis fra drenge og mænd.

Sammen med Spice Girls’ allestedsnærværende girl power-kampråb er det noget, der vækker genklang på pigeværelser verden over. Vel er det en feminisme, der er pakket ind i en rå og spekulativ kapitalisme – undervejs ser vi dem optræde som levende reklamesøjler i lårkorte Pepsi-kjoler – men man skal ikke tage fejl af, at den kommer fra et ægte sted.

Undervejs ser vi Geri og Mel B forklare et måbende mandligt pressekorps, at man altså godt kan være selvstændig og feminist, selv om man går i korte kjoler og knaldrød læbestift. Som sådan foregriber de mange af de tendenser, der har tegnet feminismens fjerde bølge op gennem 2010erne. Ja, det var muligvis en udvandet og kompromitteret form for feminisme, men for en hel generation af piger åbnede det senere hen døren til noget med mere tyngde, som et af de snakkende hoveder i serien formulerer det.

Jaget vildt af tabloidpressen

Opturen varer dog ikke længe og især de to sidste afsnit fokuserer på den brutale medfart, de unge kvinder får i medierne. Da Spice Girls bryder med den magtfulde Simon Fuller, vender tabloidpressen sig imod dem, og da gruppen snart efter begynder at slå revner med Geri Halliwells exit, går jagtsæsonen ind. Sammen var de stærke, men hver for sig er de lettere at ramme.

Da Victoria og Melanie B bliver gravide, tages de til indtægt for Englands høje rate af gravide teenagepiger. Mel B beskyldes for ikke at kunne amme sit barn, fordi hun har brystimplantater, Victoria bliver i et tv-program presset op på en badevægt få uger efter, at hun har født. Geri Halliwell beskyldes for at være anorektiker, Melanie C skal forsvare sig mod rygter om, at hun er lesbisk, og en chokeret Emma Bunton må lægge ører til en mandlig radioværts grænseoverskridende sexfantasier for åben mikrofon.

Arven efter Spice Girls

Set med nutidens øjne skriger det til himlen. Sexismen lever bestemt stadig derude her i 2021. Se blot, hvor modbydeligt mange reagerer i kommentarsporene på alle #metoo-afsløringerne. Jeg vil dog samtidig vove den påstand, at dele af kulturen trods alt har rykket sig i. Især yngre generationer er blevet langt bedre til at spotte og at slå ned på den helt åbenlyse forskelsbehandling og udskamning, der i så mange år har gennemsyret vores kultur.

»Spice Girls: How Girl Power Changed The World« viser, at tidens feministiske vækkelse i høj har været drevet af en generation af kvinder, der er vokset op med Spice Girls. Men hvor ville det dog have klædt serien, hvis de fem eks-Spice Girls selv havde været med til at fortælle historien. Det havde alt andet lige givet en anden tyngde og autenticitet til hele foretagendet.

Ikke desto mindre skal der lyde en stor anbefaling herfra. Især hvis du blot husker Spice Girls som et kulørt og ligegyldigt popfænomen.

»Spice Girls: How Girl Power Changed The World«. Dokumentarserie fra BBC fra 2021. Alle tre afsnit kan streames på DR.