Ny Netflix-film bør være på top-10-listen over de bedste krigsfilm nogensinde

Netflix-filmen »Intet nyt fra Vestfronten« er både brutal og deprimerende, men som film betragtet også enormt flot.

 
Se traileren til »Intet nyt fra Vestfronten«. Video: Netflix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krig er i sagens natur sjældent nogen særligt smart idé.

Men få krigshandlinger har virket så tragisk nyttesløse som Vestfronten under Første Verdenskrig. Fronten, der gik gennem Belgien, det nordøstlige Frankrig og det vestlige Tyskland, blev etableret i 1914, da de allierede og centralmagterne gravede sig ned i hver deres respektive skyttegrave.

I november 1918, da krigen endelig sluttede, havde flere end tre millioner soldater mistet livet, mens de kæmpede om få hundreder meter land.

En af dem, der var med på Vestfronten, men slap med livet i behold, var tyske  Erich Maria Remarque, der i 1928 udgav romanen »Intet nyt fra Vestfronten«, der blev en gigantisk sællert fra det øjeblik, den blev udgivet. Historien er naturligvis filmatiseret før – to gange faktisk – men sjovt nok aldrig på tysk.

Felix Kammerer, der har et utrolig beskedent film-cv, bærer nærmest hele filmen på sine smalle skuldre. Og gør det fremragende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Det sker nu i en film produceret af Netflix, som ironisk nok ville egne sig ualmindeligt godt til at blive vist på et gigantisk biograflærred med et lydanlæg i luksusklassen. Men: Selv på et almindeligt fjernsyn er det en fremragende film.

Starter genialt

Filmens første scener er ret geniale. Vi møder en ung tysk soldat ved navn Heinrich. Han bliver rystende af angst sendt op af skyttegraven af en galpende befalingsmand og pisker afsted i noget, der tydeligt er et fuldstændigt nytteløst angreb.

Da han løber tør for ammunition, angriber han halvhjertet en allieret soldat med sin feltspade. I næste scene ligger der døde soldater på slagmarken i bunkevis – heriblandt Heinrich.

Uceremonielt bliver hans frakke flået af, og i en ordløs montage ser vi frakken blive smidt i en bunke, fragtet til et vaskeri, renset for blod og mudder, smidt på ny lastbil – og så udleveret til Paul Bäumer (Felix Kammerer), hovedpersonen i »Intet nyt fra Vestfronten«. Der helt beruset af nationalisme og ungdommelig energi glæder sig til at blive soldat.

Sjældent brutal

Det ændrer sig hurtigt. »Intet nyt fra Vestfronten« er bestemt ikke den første film, der viser, at krig er et helvede, men det er sjældent brutalt her, og filmen får nærmest Oscar-vinderen »1917« om samme krig til at virke lidt letbenet.

»Intet nyt fra Vestfronten« er blodig og brutal, men som film betragtet også enormt flot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

​I en snedig manøvre spoler handlingen halvandet år frem, og Paul Baümers fysiske og mentale forvandling fra blåøjet 17-årig fuld af energi til hærget, halvdød krigsveteran er næsten lige så skræmmende som de mange dødsfald.

Små mænd med store egoer

I det hele taget er »Intet nyt fra Vestfronten« utroligt barske løjer, og filmen er både hjerteskærende og deprimerende. Ikke mindst fordi den i forhold til bogen tilføjer et nyt spor, nemlig i form af politikeren Matthias Erzberger (Daniel Brühl) og hans bestræbelser på at få gennemtvunget en våbenhvile.

Krigens meningsløshed bliver endnu mere understreget, end den er i forvejen, når der krydsklippes fra purunge soldater, der fuldstændigt meningsløst bliver slagtet, mens dumstolte og krigsliderlige generaler på begge sider forpurrer forhandlingerne. Det bliver ikke mindre trist af, at små mænd med store egoer, der sender unge mænd ud i døden af årsager, der i bedste fald er uklare, stadig er en ting i 2022.

Den samlede oplevelse af »Intet nyt fra Vestfronten« bliver kun større af en medrivende fotografering, et næsten stressende soundtrack og et skræmmende lydspor – og filmen bør høre hjemme på toptilisten over de bedste krigsfilm gennem tiderne sammen med »Saving Private Ryan«, »Full Metal Jacket« og lignende.

»Intet nyt fra Vestfronten«. Krigsfilm, 147 minutter. Instruktion: Edward Berger. Med: Felix Kammerer, Daniel Brühl, Albrecht Schuch m.fl. Premiere 28. oktober på Netflix.