Moralen i denne film er som taget ud af en Nik & Jay-sang – alligevel er den både rørende og medrivende

AOK
Skærm
Anmeldelse

Den franske Oscar-kandidat »Two of Us« fortæller med få virkemidler en både fin og tragisk historie om hemmelig kærlighed mellem to aldrende kvinder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi taler rigtig meget om køn, seksualitet og identitet for tiden. Så meget, at man næsten ikke skulle tro, at en film om helt stilfærdig kærlighed mellem to kvinder i 70erne skulle være noget særligt.

Men den debuterende instruktør Filippo Meneghettis lavmælte »Two of Us« gør alligevel indtryk. Og lidt ondt.

Hemmelig kærlighed

De to kvinder, Nina (Barbara Sukowa) og Madeleine (Martine Chevallier), der bor overfor hinanden i samme opgang, har i årtier haft en affære. Madeleine er enke efter at have levet i et ulykkeligt ægteskab og har to voksne børn og et barnebarn.

Efter at have holdt deres kærlighed hemmelig i mange år, beslutter de endelig at springe ud, sælge deres lejligheder og flytte til Rom for at starte forfra. Eller det vil sige … Nina er helt klar på planen, Madeleine har mere end svært ved at fortælle sandheden til sine børn.

Planerne ødelægges

Hun når dog heller ikke så langt, før hun får et slagtilfælde og mister evnen til at kommunikere med omverdenen.

Pludselig er alle parrets planer i ruiner, og Nina fremstår overfor Madeleines børn og den gnavne hjemmesygeplejerske, de hyrer, som intet andet end en emsig nabo, der kommer rendende i tide og utide. Det er ret tragisk, men også meget medrivende.

Også selv om man som heteroseksuel kun kan forestille sig, hvor frustrerende det må være at være over 70, men stadig ikke kunne leve, som den man er, uden skam.

Martine Chevallier (tv) og Barbara Sukowa spiller to kvinder, der har holdt deres kærlighed hemmelig i årtier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filmbazar.

Helt sin egen

Filmen giver mindelser til den ligeledes franske »Amour«, der også handler om et aldrende par, hvor den ene part bliver ramt af et slagtilfælde, og den lige så franske »Portræt af en kvinde i flammer«, der behandler umulig kærlighed mellem kvinder.

Alligevel er »Two of Us« helt sin egen og er ikke mindst interessant, fordi den ikke alene handler om omverdenens fordømmelse af homoseksuelle, men i lige så høj grad om homoseksuelles frygt for fordømmelse.

Uden at afsløre slutningen står det nemlig ikke lysende klart, hvordan Madeleines børn egentlig havde reageret, hvis de havde kendt sandheden.

Moralen: »Lev mens du gør det, elsk mens du tør det« er så banal, at den bogstaveligt talt er fra en Nik & Jay-sang, men lige i denne indpakning er det ganske rørende.

Se traileren til »Two of Us« her:

»Two of Us«. Drama, 95 minutter. Instruktion: Filippo Meneghetti. Med: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker m.fl. Premiere 23. september landet over.