Man går aldrig rigtig galt i byen med Michelle Pfeiffer. Men Susanne Bier lader dramaet vente på sig

Anmeldelse: Susanne Biers længe ventede »The First Lady« har et stort potentiale, men skal vokse sig større for at indfri forventningerne. Der sker heldigvis allerede noget godt i andet afsnit.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»For første gang i mit voksenliv er jeg virkelig stolt af mit land« siger Michelle Obama, portrætteret af Viola David, under en tale. Og straks rødgløder internettet.

For hvilket land er hun så stolf af? Er hun og hendes mand, Barack Obama, overhovedet amerikanere? Og hader hun i virkeligheden USA?

Det er den virkelighed, Michelle Obama stod overfor under demokraten Barack Obamas første præsidentvalgkamp i 2008. Det og så dødstrusler. Og det er den virkelighed, den danske filminstruktør Susanne Bier har valgt at portrættere i et af de tre spor af serien »The First Lady«.

De andre to er historierne om de tidligere præsidentfruer Eleanor Roosevelt (hustru til demokraten Franklin D. Roosevelt), som spilles af Gillian Anderson, og Betty Ford (hustru til republikaneren Gerald Ford), som spilles af Michelle Pfeiffer.

Fra venstre til højre: Lexi Underwood som Malia Obama, Viola Davis som Michelle Obama, Regina Taylor som Marian Robinson og Saniyya Sidney som Sasha Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paramount+ Jackson Lee Davis.

Amerikansk toppolitiske historiske begivenheder fortalt gennem menneskelige følelser, og med hensynet til samme som konstant medspiller. Akkurat som man kender det fra Netflix-serien »The Crown« om det engelske kongehus.

Og der er ingen tvivl om, at der er slået et stort brød op. Serien æstetiske værdi alene er noget at skrive hjem om, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at den vil søsætte et hav af diskussioner om, hvorvidt serien er tilstrækkelig tro mod historien. Eller for tro mod historien, måske.

De første afsnit får serien til at se lovende ud. Men der er svagheder, som skygger for helhedsindtrykket.

Karikerede ansigter

Det har tydeligvis været en prioritet, at de tre skuespillere skulle ligne de tre præsidentfruer. Men det ender med at skade mere, end det gavner.

Gillian Anderson har fået kastet nogle kunstige tænder i munden, selvfølgelig for at efterligne det overbid, Eleanor Roosevelt trods alt havde, men det ser en my for meget ud som noget, der er blevet fundet i en Spøg og skæmt-butik.

Ligeledes gør Viola Davis en ihærdig indsats for at mime Michelle Obamas ansigtsmimik og langsommelige stemmeføring. Og ligesom med Gillian Anderson kammer det over til den parodiske side.

Gillian Anderson som Eleanor Roosevelt i »The First Lady«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paramount+ Daniel McFadden.

Men man går aldrig galt i byen med Michelle Pfeiffer, som gør det vidunderligt i rollen som den mageløse Betty Ford. Det er også historien om Betty Ford, der efter andet afsnit fastholder min interesse.

Særligt i første afsnit, da karaktererne præsenteres, krydser historierne hyppigt mellem hinanden, og der bliver sprunget meget i tid, hvorfor det kan være svært at fastholde interessen for den enkelte kvindes fortælling. Til gengæld får Susanne Bier fat i mig i afsnit to.

Eleanor Roosevelt fylder ikke meget endnu, hvorfor hun – endnu – er den karakter, der er sværest at mønstre en egentlig interesse for, men det giver plads til, at de to andre historier og karakterer kan foldes mere ud.

En lovende begyndelse

I et rørende øjeblik modtager Michelle Obama et brev fra Betty Ford, som tilføjer noget mening med, at vi skal høre de tre historier på én gang, og så begynder det at se lovende ud.

Trods et lidt tungt første afsnit formår Bier at etablere troen på det storslåede, og jeg ser nu frem til at se de formfuldendte karakterer folde sig ud i store armbevægelser. Især Betty Ford, som kendere vil vide er en personhistorie fuld af potentiale.

Michelle Pfeiffer som Betty Ford i »The First Lady«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paramount+, Murray Close.

Og så har det i øvrigt en underholdningsværdi at se Kiefer Sutherland i rollen som Franklin D. Roosevelt, Aaron Eckhard som Gerald Ford og O.T. Fagbenle som Barack Obama, klovne lidt rundt i baggrunden som figurer, der mest af alt er i vejen.

»The First Lady«. Antologi-dramaserie. Instruktør: Susanne Bier. 8 afsnit. Medvirkende: Susanne Bier, Viola Davis, Eleanor Roosevelt, Kiefer Sutherland, Aaron Eckhard og O.T. Fagbenle m.fl. Premiere 18. april 2022 påTV 2 PLAY/Paramount+. Anmeldelsen er baseret på første og andet afsnit.