Lilla spidskandidat grillet af kulturlivet: »Du vil fjerne løsningen«

Kritiske spørgsmål til Jon Stephensen, Moderaternes kulturministerkandidat, førte til flere konkrete løfter ved et kulturpolitisk debatarrangement fredag formiddag. Men det imponerer ikke Zenia Stampe. »Der er stadig brug for, at nogen vil gøre det kedelige arbejde,« fastslog De Radikales kulturordfører.

Moderaternes spidskandidat i København, tidligere teaterdirektør Jon Stephensen, fik flere spørgsmål under en kulturpolitisk debat fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nok at tage fat på for landets kommende kulturminister. Kunsthaller og museer lider under en forældet lovgivning, der giver flest penge til en række ældre institutioner, og kulturens frie fugle klager over elendig aflønning, mens den danske filmbranche stadig står midt i et slagsmål om rettigheder og kulturbidrag.

Det stod klart under en kulturpolitisk debat fredag morgen, hvor der var flere kritiske spørgsmål til Moderaternes kulturminister-kandidat, Jon Stephensen, der stillede op til debat med De Radikales kulturordfører Zenia Stampe. Blandt kritikerne var Det Danske Filminstituts direktør, Claus Ladegaard, der forlangte omgående handling:

»I midten af 00erne blev der lavet 30 danske film om året. Nu laver vi cirka 20 film om året. Om ti år er det tal nok halveret,« sagde Claus Ladegaard og understregede, at udfordringen blandt andet skyldes, at alle de penge, man tidligere kunne hente på blandt andet dvd-markedet, er væk.

Af samme grund mener Ladegaard, at det omdiskuterede medieforlig bør bevares. Heri står nemlig det såkaldte kulturbidrag, der kan holde hånden under dansk film. Samme holdning havde Klaus Hansen, direktør for FilmFyn.

Antallet af danske film skrumper ind. Blandt andet fordi bruttoindtægten er faldet I 2004 var den gennemsnitslige indtægt pr film 6 millioner. I dag er den på en 1 million per film. Her er det Sofie Torp og Esben Smed i »Lykkelige Omstændigheder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordisk Film Martin Dam Kristens.

Begge mænd forlangte konkrete løfter af Jon Stephensen, der især blev udfordret på sin holdning til medieaftalen, som blå blok gerne vil ændre.

»Ellers vil du fjerne løsningen,« sagde Claus Ladegaard.

Men det vil Moderaterne ikke, lovede spidskandidaten i Københavns Storkreds for partiet, som ifølge flere meningsmålinger kan blive tungen på vægtskålen i en kommende regeringsdannelse.

»Vi kommer ikke til at genåbne det medieforlig,« sagde Stephensen, men tilføjede, at han mener, at det er vigtigt at lytte til de kritiske røster, der påpeger, at streamingafgiften kan få uheldige konsekvenser for produktionsmiljøet.

Milliarder til kulturpas

Debatten om medieforliget var én blandt flere til arrangementet, hvor en bred kreds af kulturens folk var mødt op for at høre om de kulturpolitiske visioner, ikke mindst fra Jon Stephensen, der kan ende med en vigtig placering efter tirsdagens valg.

Stephensens kulturudspil vil skyde fem milliarder ind i kulturen. Pengene skal gå til et kulturpas, der giver alle børn og unge direkte adgang til blandt andet museer og koncerter. Den anden halvdel af pengene skal gå til folkeskolerne, der i højere grad skal præsentere deres elever for kultur.

»Fra min tid i teatret ved jeg, at hvis det endelig lykkes at få en 8. klasse ind fra Vestegnen, havde halvdelen af dem aldrig sat deres ben i et teater,« sagde Jon Stephensen, der understregede, at alle bør have lige adgang til kulturen.

Den vision fik dog ikke meget opbakning fra De Radikales Zenia Stampe. Hun mener, at der skal gribes ind over for den »tilsandede kulturlovgivning«.

Ingen vil gøre det kedelige arbejde

»De seneste par år har kulturpolitikken bestået af symbolpolitik, men der er mest brug for, at nogen vil gøre det kedelige arbejde. Kulturlovgivningen er totalt sandet til. Du ville aldrig kunne forestille dig, hvis social- og/eller beskæftigelseslovgivningen var lige så forældet,« sagde Zenia Stampe og henviste til Kulturløftet, Radikales store investerings- og reformudspil for kulturområdet, der blev lanceret i oktober.

Udspillet er fuld af flere af de »kedelige« indgreb, der er så nødvendige, ifølge Stampe.

»Jeg ender nok ikke som kulturminister, men måske kan jeg blive særlig rådgiver for den, der gør,« konstaterede De Radikales kulturordfører.

Det omdiskuterede kulturbidrag findes i dag i flere europæiske lande. Det er del af et samlet medieforlig, som blå blok gerne vil ændre, blandt andet for at beskære DR med 20 procent.