Lars von Trier har fået Parkinsons

Lars von Trier står bag tredje sæson af »Riget«, som får premiere i år. Han har fået konstateret Parkinsons.

Arkivfoto: 66-årige Lars von Trier er ved godt mod og i behandling for sine symptomer for Parkinsons, oplyser Zentropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERY HACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske filminstruktør Lars von Trier har fået konstateret Parkinsons sygdom.

Det oplyser produktionsselskabet Zentropa i en pressemeddelelse efter aftale med den danske instruktør.

»Lars er ved godt mod og er i behandling for sine symptomer, og arbejdet med at færdiggøre »Riget Exodus« fortsætter som planlagt.«

»Sygdommen betyder, at Lars kun i begrænset omfang deltager i interviews op til premieren senere på året,« lyder det i pressemeddelelsen.

»Riget Exodus« er tredje sæson af den danske serie »Riget«, og den får premiere på filmfestivalen i Venedig den 31. august i år, men den danske premieredato kendes endnu ikke.

De to første sæsoner udkom i 1994 og 1997, hvor de blev rost og modtog adskillige filmpriser – herunder de danske Bodilprisen og Robertprisen.

I serien udspiller der sig morsomme, mystiske og til tider uhyggelige hændelser på Rigshospitalet i København, der i daglig tale også benævnes Riget.

Zentropa giver beskeden om 66-årige Lars von Triers sygdom nu for at imødegå eventuelle spekulationer om hans helbred frem mod premieren, lyder det.

Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Den giver motoriske symptomer såsom langsomme bevægelser, rystelser og muskelstivhed.

Man får problemer med at bevæge sig normalt, musklerne bliver stive, og der kan forekomme rysten i arme eller ben og sommetider smertefulde muskelkramper.

Kroppens naturlige bevægelser bliver mindre, bevægelserne bliver mere besværlige og kræver ekstra anstrengelse, og man får typisk svært ved at skrive. På sigt kan der også komme blandt andet gang- og talebesvær.

Det fremgår af Parkinsonsforeningens hjemmeside. Op til 12.000 mennesker i Danmark lever ifølge foreningen med Parkinsons sygdom. På globalt plan er det mellem syv og ti millioner.

Lars von Trier har stået bag meget andet end kultserien »Riget«, og han har modtaget stor international hæder for en del af de værker, han har instrueret.

Eksempelvis fik han i 2000 Guldpalmen i Cannes for »Dancer in the Dark«, der også blev nomineret til en Oscar og en Golden Globe. Han er også instruktøren bag store filmtitler som »Breaking the Waves«, »Dogville«, »Antichrist«, »Melancholia« og »Nyphomaniac«.

/Ritzau/