Kvinderne bag svensk sex-serie: »Man føler sig som en superhelt, når man er liderlig«

Spanking-skam, anus-chokolade og lysten til en mikropenis. Den svenske serie »Lust« tematiserer sexlivet efter de 40. Den er lavet af fire kvinder, der fik nok af at spille »de smukke«, og som har et vigtigt budskab til kvinder i samme alder.

Anja Lundqvist, Elin Klinga, Sofia Helin og Julia Dufvenius har sammen lavet den svenske serie »Lust«, der handler om den kvindelige seksualitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pär Bäckstrand/ HBO Nordic AB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte egentlig for ti år siden: Fire af Sveriges skuespillerinder havde fået nok. Nok af at spille de evige »prinsesseroller«. Nok af at stå alene på et filmset fyldt med mænd.

»Jeg oplevede det, som om jeg skulle være den ene version af en kvinde efter den anden, men det var aldrig rigtige mennesker. Jeg kunne simpelthen ikke genkende de kvinderoller, jeg fik tildelt,« fortæller Julia Dufvenius og smiler til sine tre kollegaer, der sidder ved siden af i et ordentligt brus af pelskraver, kjoler og lange øreringe.

»Jeg gad ikke være 'den smukke' længere, og jeg synes også, at jeg er blevet for gammel til det. Og det er ti år siden,« supplerer Sofia Helin.

Sammen med de to andre skuespillere, Elin Klinga og Anja Lundqvist, begyndte de at undersøge, hvad der egentlig optog dem. Hvilke emner, de manglede at behandle som kvinder og som skuespillere. Og svaret kom prompte: Sex.

Det uperfekte skal med

De fire skuespillerinder satte sig sammen og nedskrev forskellige sjove episoder om sex i livet efter de 40. De hyrede den professionelle manuskriptforfatter Frans Wiklund, og resultatet, »Lust«, kan nu ses på HBO MAX. Det er en skandinavisk pendant til amerikanske serier som »And Just Like That«, men denne gang var det vigtigt, at det uperfekte kom med.

»Hverdagen er jo fuld af fejl. Man føler sig som en superhelt, når man er liderlig, men sådan ser man ikke ud. Man prutter, når man har sex. Man sveder. Og det er da sjovt at tage med,« som Anja Lundqvist forklarer.

Womenpower. Ifølge skuespillerne bag serien, skal »Lust« være med til at starte en samtale om sex. Og fjerne vores forestiling om at »det bare er noget, der sker«. Lidenskaben skal holdes ved lige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Eldrim.

I serien spiller hun kvinden, der bliver rykket ned i bilfirmaets familieafdeling, fordi hun ikke længere er sexet nok til at sælge sportsvogne. Sofia Helin har rollen som husmoderen i et hjem, hvor teenageren får væsentligt mere sex end de voksne, mens Elin Klinga er den fraskilte Martina, der har delt det fælles hjem op med gaffatape og demonstrativt manspreader, hver eneste gang hun går ud.

Kvinder kan ikke drikke

De fire medvirkende kan godt selv se, at det er lidt pudsigt, at de har ansat en mandlig manuskriptforfatter. Han var den bedste, lyder forklaringen. Men der har også været episoder, hvor de var uenige og oplevede ting forskelligt.

»På et tidspunkt skulle en af karaktererne gå i hundene. Frans forslog, at hun begyndte at drikke. Men en kvinde, der drikker, er ikke morsom. Det er tragisk. Det fungerer anderledes for mænd,« forklarer Julia Dufvenius.

Også synet på det frække var forskelligt. Kvinderne er enige om, at noget af det mest sexede i verden er ting. Og omhu.

»Det er derfor, at mange kvinder sukker over livvagter. Fordi det er mænd, der ser kvinden,« siger Sofia Helin, mens Anja Lundqvist påpeger, at »det frække ved SM-filmen »Fifty Shades of Grey« er de forberedelser, Christian Grey bruger. At han gør sig umage og tænker længe over, hvordan de skal have sex. Den omhyggelighed er sexet.«

De fire kvinder er enige om, at lyst ikke nødvendigvis er noget, der bare opstår. Det er noget, man selv skal holde ved lige. Og så vil de gerne gøre op med et særligt credo:

»Når du er over 40, får du at vide, at du skal være taknemmelig, hvis der er nogen, der vil have dig. Personligt er jeg da blevet langt mere krævende med alderen, så jeg har det omvendt. Andre skal være taknemmelige, hvis jeg vælger dem,« siger Elin Klinga, og de andre nikker.