Jeg elsker at spise ude, men håber ikke, at jeg oplever en aften udvikle sig som i denne madfilm

»The Menu« serverer let boblende satire af tidens »foodie«-dyrkelse og haute cuisine-restauranter tilsat en knivspids horror.

 
Trailer til filmen: »The Menu«. Video: Searchlight Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem vil betale 1.250 dollar for et måltid mad, spørger en af hovedpersonerne, Margot, i »The Menu«.

Hendes ledsager er Tyler, en ung, men meget entusiastisk foodie, der er ved at udleve sin vådeste drøm: At være inviteret (invitations only) til den højt besungne restaurant Hawthorne, der ligger på en lille øde ø, man skal sejle ud til.

»Margot er med andre ord »vores« øjne i det opstyltede, iscenesatte restaurantliv, der er forbeholdt de få. Hende, der bliver imponeret over restaurantens egen have, for selvfølgelig er de selvforsynende, når det kommer til grøntsager, krydderier og madblomster. Men hun er også som drengen, der råber, at kejseren ingen klæder har på, da de får brød serveret uden brød, men kun fire små dip beregnet til brødet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Zachanowich.

Der er kun plads til 12 gæster, men til gengæld for prisen får man en flere retters menu af mesterkokken Julian Slowik.

Velkendte gæster

De andre gæster ombord på båden er stærke stereotyper på den slags gæster, man ser som faste bestanddele på denne type efterspurgte Michelin-restauranter.

Der er det ældre, velhavende ægtepar, der er der for 11. gang, men ikke kan huske en eneste ret, de har smagt der. Der er den frygtede madanmelder, der selv praler med, at hun har fået lukket adskillige restauranter over for den sleske magasinredaktør, hun er i følge med.

Der er en afdanket skuespiller med sin personlige assistent. Der er tre nyrige techløver, larmende og med »ved du ikke, hvem vi er«-attituden. Og så er der Margot, der er blevet inviteret med i sidste øjeblik, fordi Tylers tidligere date er smuttet, og han har været nødt til at hyre en ledsager.

Gør grin med foodie-kulturen

Margot er med andre ord »vores« øjne i det opstyltede, iscenesatte restaurantliv, der er forbeholdt de få.

Hende, der bliver imponeret over restaurantens egen have, for selvfølgelig er de selvforsynende, når det kommer til grøntsager, krydderier og madblomster. Men hun er også som drengen, der råber, at kejseren ingen klæder har på, da de får brød serveret uden brød, men kun fire små dip beregnet til brødet.

De satiriske beskrivelser af chef Slowiks selvhøjtidelige og højstemte menuer, kokkeholdets militante præcision i tilberedelses-perfektionen og gæsternes blaserte underdanighed er ret morsomme og ofte ramt lige på kornet.

Mesterkokken Slowik (Ralph Fiennes) har en plan med sin menu, og gæsterne er nøje udvalgt. På nær Margot (Anya Taylor-Joy). Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Zachanowich.

Filmen gør tykt grin med hele foodie-kulturen og med prætentiøs mad, der mest består af skum, sne og ingredienser, der har været igennem en Paco Jet. Jeg er selv sådan en, der elsker at spise ude, men synes stadig, filmens observationer er sjove. Selvom jeg ikke håber, at jeg oplever en aften udvikle sig som den gør i »The Menu«.

Alt er lækkert

Mesterkokken Slowik har en plan med sin menu, og gæsterne er nøje udvalgt. På nær Margot. Hvad der sker, skal ikke røbes her, men det bliver både makabert og overraskende.

På den måde styrer instruktør Mark Mylod aftenens gang med kompetente hænder. Mylod har lavet en del afsnit af »Succession« og »Game of Thrones«, så han har god erfaring med udspekulerede twists.

Han bliver bakket op af en håndfuld stjerneskuespillere. Anya Taylor-Joy som Margot og Ralph Fiennes som Slowik især. Nicholas Hoult som ivrige Tyler gør det også godt, og så må Hong Chau (har været med i »Watchmen« blandt andet) som den hyperhøflige, men iskolde maitre d’, Elsa, fremhæves.

Ingen af karaktererne har en baggrundshistorie, hvilket gør, at man selv må gætte eller forestille sig, hvordan de er nået frem til denne aften på Hawthorne. Nogle vil måske synes, det er en mangel, men det er helt tydeligt et bevidst valg. Og så er alt fotograferet lige så lækkert som Netflix’ mest højprofilerede madprogrammer. Kammuslinger i closeup og den slags.

Det gør alt sammen »The Menu« til en fornøjelse, ikke bare for ens madøjne, men også for lattermusklerne. God underholdning, når man er sulten for sjov.

»The Menu«, film. Instruktion: Mark Mylod. Medvirkende: Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult m.fl. Premiere i biograferne 17. nov.