Han var en af de få i rummet, da Alec Baldwins revolver gik af. Nu afviser han de andres forklaringer

Af retsdokumenter og andres vidneforklaringer er det fremgået, at det var instruktørassistent Dave Halls, der rakte skuespilleren Alec Baldwin den revolver, der gik af og dræbte en filmfotograf.

 
Optagelserne til filmen »Rust« vil fortsætte, efter at Alec Baldwin er blevet sigtet for uagtsomt manddrab. Video: CNN. Redigering: Frederikke Borg Højfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dave Halls var instruktørassistent på filmen »Rust«. Det var ham, der rakte revolveren til skuespilleren Alec Baldwin – den revolver, der viste sig at være skarpladt, så et projektil ramte og dræbte filmfotografen Halyna Hutchins.

Sådan har fortællingen og forklaringen lydt siden slutningen af 2021, med den tilføjelse, at Dave Halls også sagde »koldt våben«, en betegnelse for en ikkeskarpladt pistol, inden han rakte pistolen til Alec Baldwin. Det er blandt andet fremgået af retsdokumenter, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Men nu får offentligheden for første gang indsigt i Halls' forklaring, og den afviger markant fra den version af historien, der tidligere er kommet frem. Han afviser både at have håndteret pistolen, og at han sagde »koldt våben«.

Forklaringen kommer fra en vidneafhøring, som er kommet frem, efter at han har indgået et forlig med anklagemyndigheden og fået en mindre dom for forkert håndtering af et våben. Det skriver Variety.

Dave Halls forventes til gengæld at vidne mod Alec Baldwin og filmens våbenansvarlige, Hannah Gutierrez Reed, som begge har valgt en retssag fremfor et forlig. Begge er tiltalt for uagtsomt manddrab.

Halls kalder hændelsen for »en tragisk serie af uheld«, og siger, at han aldrig havde troet, at der kunne være skarp ammunition på en filmoptagelse.

»Jeg har ingen erindring om at have sagt det (»koldt våben«, red.). Jeg kan huske, at Hannah sagde det,« udtaler Halls ifølge Variety.

Halls forklaring er i direkte modsætning til forklaringen fra Hannah Gutierrez Reed. Hun siger, at hun rakte pistolen til Halls, hvorefter hun forlod lokalet, hvor Baldwin ikke endnu var til stede. Hannah Gutierrez Reeds advokater siger, at Halls tager fejl, og at det vil blive bevist i retten.

Alec Baldwin har givet to forskellige forklaringer. Han sagde først, at Hannah Gutierrez Reed rakte ham revolveren, men ændrede det senere til, at Halls gjorde det.

Dave Halls blev fyret fra en tidligere film

Filmens instruktør, Joel Souza, har udtalt, at Halls sagde, at våbnet var »koldt«.

Ifølge Hannah Gutierrez Reed var det Halls, som insisterede på, at våbnet skulle være rigtigt og ikke en plastikpistol. Hun siger, at Halls skyndte på hende, og at Halls ikke mente, at der var tid til at foretage et grundigt tjek af revolveren.

Halls siger, at Gutierrez Reed viste ham patronerne i revolveren, hvoraf han så tre eller fire, som var kunstige patroner uden sprængladning. Ifølge Halls havde han kun våbnet i hænderne én gang, da Baldwin på et tidspunkt skulle justere sit pistolhylster.

Han siger, han holdt pistolen med to fingre, væk fra sin krop »som en ildelugtende ble«.

De store forskelle i vidneudsagnene vil antagelig blive fremhævet i retten af Alec Baldwins og Hannah Gutierrez Reeds advokater. En anden detalje, som måske er væsentlig, er Dave Halls historik.

I 2019 blev Dave Halls nemlig fyret fra en anden film, »Freedom's Path«. Det skrev Rolling Stone i 2021.

Årsagen til fyringen var, at et medlem af filmholdet kom til let til skade, da et skydevåben gik af ved en fejl.

Derudover blev der klaget over Dave Halls under optagelserne til tv-serien »Into the Dark«, også i 2019, fordi Halls ikke fulgte sikkerhedsprocedurerne for våben og pyroteknik.