Fem stjerner: Havde Google liiiidt for lange fingre da de opfandt tjeneste? Ny Netflix-serie udruller dramaet

Ny Netflix-dramaserie fortæller spændende om et lille tysk designfirma, der 11 år før Google Earth eksisterede, opfandt … præcist det samme.

 
»The Billion Dollar Code«. Dramaserie, fire afsnit a 58-77 minutter. Ude på Netflix nu. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Google i 2005 lancerede Google Earth, kunne alle med en internetforbindelse pludselig sidde foran deres computer og besøge alt fra fjerne lokationer på den anden side af kloden til deres eget barndomshjem. Det var en revolution. Syntes de fleste.

Måske lige bortset fra folkene i det lille tyske designfirma Art+Com. De havde nemlig allerede i 1994 – det vil sige 11 år tidligere – præsenteret det endog meget tilsvarende projekt TerraVision på en teknologimesse i Kyoto, tegnet patent på opfindelsen i USA og forsøgt at indgå i et samarbejde med Google.

Sagsøgt for en milliard dollar

Det samarbejde lykkedes aldrig, og i 2014 sagsøgte Art+Com Google for en milliard dollar. Den sag er der ikke mange, der kender til, og når man googler TerraVision dukker der forbløffende få resultater op. Hvilket man – hvis man er i det konspiratoriske hjørne – godt kan tænke længe over.

Men: Nu bliver hele historien i fiktionaliseret form rullet ud i Netflix’ nye og glimrende dramaserie »The Billion Dollar Code«. Den forløber i to spor, der veksler gnidningsløst mellem hinanden. I det ene møder de to unge mænd Juri (Marius Ahrendt) og Carsten (Leonard Schicher) hinanden på en technoklub i Berlin i starten af 90erne. Carsten er en flamboyant kunstnertype med store armbevægelser og store ambitioner, Juri er et introvert computergeni. Sammen får de ideen til Terravision.

I det andet spor er vi i 2017, og høringerne til den snarlige retssag er i gang. Juri (nu spillet af Mišel Matičević) og Carsten (Mark Waschke) har på dette tidspunkt ikke set hinanden i årevis og kan ikke engang være i samme lokale. Det pirrer naturligvis nysgerrigheden, hvordan de er endt i den situation, men »The Billion Dollar Code« har faktisk mange andre dramatiske strenge at spille på.

To unge tyskere opfinder i starten af 90erne noget genialt. Men de kommer til at dele deres viden med de forkerte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

En umulig opfindelse

Ligesom i eksempelvis »The Social Network« er det grundlæggende spændende at se tech-eventyr i deres spæde begyndelse. Og historien bag TerraVision er ekstra interessant, fordi skaberne faktisk opfandt noget, der slet ikke burde kunne lade sig gøre med den computerkraft, der var til rådighed på det tidspunkt. Selv hvis man kun har en meget vag idé om, hvad en algoritme er, formår serien faktisk at forklare, hvordan det så kunne lade sig gøre alligevel. Men som bekendt er der alverden til forskel på at få en god idé, og så at få en god idé og tjene penge på den …

Samtidig er »The Billion Dollar Code« et fint portræt af Tyskland i tiden efter Murens fald og ikke mindst internettets barndom, hvor nogle næsten ikke kunne være i sig selv på grund af ideen om, at al viden snart kunne blive tilgængelig for alle, mens andre ikke var overbeviste om, at internettet var meget mere end en døgnflue.

Spændende retssalsdrama

I sidste afsnit kulminerer fortællingen i et klassisk – og spændende – retssalsdrama, hvis slutning selvfølgelig ikke skal røbes her. Hele herligheden er fortalt med stram, tysk effektivitet. Der er for meget materiale til at mosle ind i en spillefilm, og omvendt er der heller ikke nogen grund til at trække historien i langdrag over ti afsnit. Dramaet om TerraVision vs. Google skal lige præcis fortælles på fire afsnit på cirka en times varighed.

Af en eller anden grund skal man søge det frem separat, men når man er færdig med at se »The Billion Dollar Code« – og det bliver man hurtigt, når først man er kommet i gang – kan man med fordel se »The Billion Dollar Code – bag kulisserne«, en halv times dokumentar om den virkelige historie bag. Den er mindst lige så interessant som serien.

»The Billion Dollar Code«. Dramaserie, fire afsnit a 58-77 minutter. Serieskabere: Oliver Ziegenbalg og Robert Thalheim. Med: Mišel Matičević, Mark Waschke, Leonard Schicher, Marius Ahrendt m.fl. Ude på Netflix nu.