Fem stjerner: Dansk spiondrama så fortættet og spændende, at det føles som ét langt tilbageholdt åndedrag

Danske Janus Metz har fået mulighed for at lege med Hollywood. Det er der kommet en fortættet og spændende spionfilm ud af. Og på visse detaljer er der tydeligt, at det er en dansker, der har stået bag kameraet.

 
Filmen »All The Old Knives« har premiere på Prime Video i dag. Se traileren til filmen her. Video: Prime Video Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visse ting forplanter sig i os, så vi aldrig rigtig glemmer dem. Mennesker, vi har elsket. Tilspidsede situationer, vi kunne have håndteret anderledes. Valgte vi rigtigt? På et tidspunkt har vi alle noget, der holder os vågne om natten.

I »All the Old Knives« er det hele sat på spidsen. Det danskinstruerede spiondrama er så fortættet og spændende, at det føles som et, langt tilbageholdt åndedrag. Først efter 101 minutter kan vi igen trække vejret frit. Og så er det hele glemt.

Skuespilleren Chris Pine er den perfekte spion. Kølig og køn på en maskulin ligegyldig måde, der både gør ham attraktiv og anonym. Spionroller virker oplagte til ham, og i »All the Old knives« spiller han en tidligere agent, Henry, der skal undersøge en flykapring, der gik galt.

Dengang sad Henry på CIAs østrigske kontor, der skulle finde ud af, hvem kaprerne var. Det hele gik galt, nogen sladrede, og Henry tager kontakt til sin gamle chef, Bill Compton (Jonathan Pryce), og den tidligere kollega Celia Harrison (Thandiwe Newton) for at undersøge, hvordan kaprerne kunne kende CIAs planer.

Thandiwe Newton er imponerende i rollen som Celia Harrison, der både oplever svigt og løgne, der er personlige, professionelle og patriotiske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amazon.

Celia har trukket sig tilbage og bor i det mondæne og familievenlige Carmel by the Sea. Da hun spørger til hans opgaver, svarer han, at de farlige dage som europæisk agent er ovre. »I am entirely airconditioned now«.

Men selvfølgelig har også den kølige spion sine ømme punkter, og de oprulles langsomt som en ørkenrose i danske Janus Metz' nye, store dans med Hollywood. Billederne – som endnu en dansker står for, nemlig Charlotte Bruus Christensen – er storslåede og placerer konstant Pine alene. I sin bil, ved kysten.

Solen skinner, mens Pine virker fanget i sit iskolde jakkesæt. Sådan lever en mand, der ikke længere stoler på nogen.

De afgørende scener finder ikke sted på kontoret eller med trukkede pistoler. Det er genforeningen med Celia, der er filmens kerne. De mødes på en mondæn restaurant ved den californiske solkyst. Som kolleger havde de en affære, der sluttede uforløst. Den relation spiller også en rolle i det politiske spil.

Jo længere, vi kommer ind i de komplicerede følelser og forviklinger, jo tættere på går Janus Metz med sit kamera. Til sidst hænger vi bogstavelig talt ved Celia og Henrys læber. Hvert ord er afgørende, og som anmelder vil jeg lykønske alle andre med, at de får set filmen med undertekster.

»All the old knives« er en film, der både skal ses og høres. Det sidste er desværre ret svært.

Det største opgør finder ikke sted på gaden eller med trukne pistoler, men der kan virkelig også ske meget over et spisebord mellem to tidligere elskere. Her Celia Harrison (Thandiwe Newton) og Chris Pine (Henry Pelham). Fold sammen
Læs mere
Foto: Amazon.

Det er ikke, fordi verden mangler spionfilm. Man kan fodre svin med agenter, der skal tilbage og undersøge, hvorvidt deres afdelinger har haft dobbeltagenter som for eksempel »Tinker, Tailor, Soldier, Spy« (2011), der foregår under Den Kolde Krig, og klassikeren »Three Days Of The Condor« (1975), der følger CIA-agenten Turner, som skal undersøge drabet på sine kolleger.

Det finurlige ved Janus Metz' film er, at den så entydigt leger med tanken om, at alle kan være kompromitterede. Selv ham, der vil gøre det bedste. Blandt filmens skurke er en tidligere familiefar, der hjalp CIA. Lige indtil han blev forrådt og serveret til russerne, der udsatte ham for tortur og udvisning til Iran, hvor hans datter døde af medicinmangel. Amerikanske sanktioner, får vi at vide. Ingen går åbenbart fri her.

Der er ting, der forplanter sig i os, og de sidder som årringe i Chris Pines ansigt. Sjældent er en agent set mere melankolsk og alene end i »All the old Knives«. De små deltajler afslører et kendskab til Europa som folk, der taler deres modersmål i stedet for amerikansk tilsat en dårlig dialekt.

I Janus Metz' hænder er en klassisk spændingsfilm også blevet en fortælling om alt det, man går hen og fortryder. Filmen selv er hurtigt glemt. Men som så meget andet er det smukt, mens det varer.

»All the old knives«. Drama. Varighed: 101 minutter. Instruktør: Janus Metz. Medvirkende. Chris Pine. Thandiwe Newton. Laurence Fishburne. Filmen kan ses på Prime Video fra 8. april