Endnu en Oscar til Danmark: »Fuck »Druk«. Det her er epokegørende«

For første gang nogensinde har en dansk filmklipper vundet en Oscar. »Selv en socialdemokratisk kulturminister burde vågne af tornerosesøvnen nu,« siger Peter Aalbæk Jensen, Zentropas stifter, der mener, at tiden er inde til at anerkende det store talent i filmbranchen.

 
Den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen vinde en Oscar for bedste klipning for filmen Sound of Metal, under Oscar-uddeling hos Zentropa, mandag den 26. april 2021. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogensinde har en dansk filmklipper vundet en Oscar. Mikkel E.G. Nielsen fik statuetten for arbejdet på den amerikanske film »Sound of Metal«, og det vakte enorm jubel hos Zentropa i Filmbyen.

»Fuck »Druk«. Det her er for vildt. Selv en socialdemokratisk kulturminister burde vågne af tornerosesøvnen nu,« råbte Peter Aalbæk Jensen, Zentropas stifter, der ligesom resten af »Druk«-holdet så overrækkelsen i Filmbyen. Han understreger, at han er glad for prisen til Thomas Vinterbergs film, men at den også var ventet.

»Jeg havde en aftale med Gud om, at »Druk« ville vinde i kategorien for bedste internationale film, men at vi også har en dansk klipper, der vinder for sit arbejde på en international film, det siger det hele. Vi har simpelthen så mange fantastiske teknikere, der rejser ud og arbejder og kommer hjem og betaler topskat, og der er ingen, der går op i det. Hvis det her var landsholdet, ville der køre paller med kontanter ind på gårdspladsen lige nu,« fastslog Peter Aalbæk Jensen.

Danmarks er verdensførende

Det er første gang, at en dansk filmklipper er nomineret til en Oscar. Før overrækkelsen talte Berlingske med Mikkel E.G.Nielsen, der benyttede muligheden for at slå et slag for mere opmærksomhed til netop hans faggruppe.

»Det er filmklipperen, der finder filmens puls og taktslag. Det er filmklipperen, der får historien til at hænge sammen. Alligevel er der ikke ret mange, der ved, hvad det vil sige at klippe en film. De ved det godt i filmbranchen, men det er stadig noget, der skal forklares for min mors veninder. Bodil-komiteen har ikke en gang en kategori for klipning. Hvorfor egentlig ikke?« sagde Mikkel E.G. Nielsen, der også modtog den amerikanske pendant til en Bodil, Critics' Choice Award, i marts.

Peter Aalbæk Jensen, filmproducent

»Det her er den eneste forpulede kunstart, hvor vi er verdensførende.«


Hans appel bliver mødt af Peter Aalbæk Jensen, der gerne ser mere respekt om de danske filmteknikere.

»For 30 år siden sad alle danske filmfolk og syntes, at det var synd for dem, fordi de kom fra et lille land uden penge. I dag har de styrken og selvtilliden til at rejse ud. Selv vores teknikere som klippere og lydfolk rejser ud og laver store fortællinger. Jeg synes, at det er virkelig epokegørende. Det her er den eneste forpulede kunstart, hvor vi er verdensførende.«

Mikkel E.G. Nielsen var den anden danske prismodtager søndag nat. Også Thomas Vinterberg modtog en Oscar i kategorien Bedste Internationale Film. I kategorien Bedste Instruktør gik prisen dog til instruktør Chloé Zhao, der dermed bliver den første kvinde fra Kina til at modtage statuetten.