Du bliver både fascineret og dybt forarget over denne serie baseret på virkelige hændelser

AOK
Skærm
Anmeldelse

Historien om det kontroversielle smertestillende præparat Oxycontin – og de konsekvenser dets succes har haft – er på mange måder en bitter pille at sluge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dopesick« er en af den slags serier baseret på virkelige begivenheder, hvor man bliver revet helt med af handlingen – men også har lyst til at pause hvert tiende minut for lige at google, om det virkelig kan passe, at det der skete.

Det handler om Oxycontin, et kontroversielt smertestillede præparat, som blev lanceret i USA i 1996 som et mirakelmiddel mod smerter, men som viste sig at have temmelig dystre bagsider.

Afhængighedsskabende

Omtrent hver fjerde, der blev ordineret Oxycontin, blev fysisk afhængig af stoffet, og over en 20-årig periode døde omkring 500.000 amerikanere af overdoser af Oxycontin eller lignende opioid-baserede smertestillende piller, populært kaldet »Hillbilly heroin«. Misbruget af Oxycontin var så massivt, at det blev sammenlignet med crack-epidemien i 80erne. Alt imens firmaet bag, Purdue Pharma, tjente milliarder af dollar.

Hele den historie har den ambitiøse miniserie »Dopesick« sat sig for at fortælle over syv afsnit. Det er en ordentlig mundfuld, men det lykkes langt hen ad vejen – i hvert fald i de tre første afsnit, der er frigivet til anmeldelse.

Michael Keaton er fremragende som en lille minebys læge, der havner et sted, han ikke kan bunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney+.

Kompliceret handling

Vi følger mange personer på én gang og med heftige spring i tid.

Blandt andre Samuel Finnix (Michael Keaton), en læge i en lille mineby, der udskriver Oxycontin uden at vide, hvilke konsekvenser det får for hans patienter. Minearbejderen Betsy Mallum (Kaitlyn Dever, kendt fra den glimrende Netflix-serie »Unbelievable«), der efter en ulykke bliver dybt afhængig af pillerne – og i øvrigt er lesbisk OG har nogle meget religiøse forældre. Lige den sidehistorie virker foreløbig lidt … off, men det kan nå at ændre sig.

Billy Cutler (Will Poulter) er sælger for medicinalfirmaet Purdue Pharma, som måske begynder at få lidt moralske skrupler. Statsanklageren Rick Mountcastle (Peter Sarsgaard) kommer langsomt på sporet af sagen, mens DEA-agenten Bridget Meyer (Rosario Dawson) har gang i en uafhængig efterforskning.

Samtidig ser vi en gang imellem frem til 2005, hvor en retssag er i gang, og tilbage mod 1996, hvor Oxycontin under devisen »You don’t chase a market, you create it« bliver udviklet på foranledning af Richard Sackler (Michael Stuhlbarg), der er medlem af den stenrige familie, der ejer Purdue Pharma.

Det er en ordentlig mundfuld at holde styr på, men hvis man holder tungen nogenlunde lige i benævnte mund, kan det lade sig gøre. Og den komplekse historie er både fascinerende og til at blive godt gammeldags forarget af.

Will Poulter spiller medicinsælgeren Billy Cutler, der bliver revet med af Purdue Pharmas mildt sagt aggressive salgstaktikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney+.

Tvivlsomme metoder

Eksempelvis bliver Oxycontin med myndighedernes velsignelse forsynet med en særlig label, hvor der står, at Oxycontin er mindre afhængighedsskabende end andre opioidbaserede lægemidler. Den ansvarlige for godkendelsen hos FDA (USAs føderale fødevare- og lægemiddelstyrelse) skifter kort tid efter job og begynder at arbejde for Purdue Pharma. Til femdobbelt løn.

De uafhængige ekspertgrupper, der intet problem ser i Oxycontin og endog anbefaler det kraftigt, viser sig at være finansieret af Purdue Pharma.

Ny diagnose

Da det kommer frem, at Oxycontin ikke altid virker i 12 timer som lovet, opfinder Purdue Pharma simpelthen den helt nye diagnose »breakthrough pain«, der kræver en dobbelt dosis Oxycontin – og har held til at overbevise lægerne om, at det er en ting.

Purdue Pharma har i det hele taget hånden langt oppe i lægestanden og inviterer rutinemæssigt læger på dyre middage, giver dem gaver og inviterer dem på all inclusive-konferencer, hvor de i lind strøm får anbefalet Oxycontin, mens Purdue Pharmas sælgere får fede bonusser og ferierejser til Bahamas, jo mere de sælger.

Skruppelløst er simpelthen et for mildt ord at bruge i forhold til, hvordan medicinalindustrien ter sig i USA (og givetvis også i mange andre lande), men »Dopesick« bliver aldrig skinger eller decideret belærende, selv om det selvfølgelig er åbenlyst, hvor sympatien ligger. Det er til tider tungt, men det er til gengæld vigtigt. Og faktisk også ret spændende.

»Dopesick«. Dramaserie, syv afsnit a cirka 60 minutter. Serieskaber: Danny Strong. Med: Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Will Poulter, Rosario Dawson, Kaitlyn Dever m.fl. Premiere 12. november på Disney+