Dansk tv-serie topper prestigefyldt liste

Fik du selv set serien - der nu kaldes 2021s bedste serie - da den udkom på TV 2 i februar?

Søren Malling og Pilou Asbæk i 'Efterforskningen'. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk tv-serie er kommet øverst på listen over verdens bedste serier fra 2021.

Det anerkendte amerikanske populærkulturmedie Variety har nemlig kåret de bedste serier fra det forgangne år, og her har mediets chefkritikker, anmelderen Daniel D'Addario, udvalgt sine ti favoritter - og øverst på listen altså placeret en dansk tv-serie.

Nemlig 'Efterforskningen', der med navne som Søren Malling og Pilou Asbæk i de bærende roller fortæller historien om efterforskningen af drabet på den svenske journalist Kim Wall.

»Denne danske serie, sendt i februar 2021, forblev årets finest udførte serie,« lyder det fra Varietys chefkritikker.

»Seriens afbildning af omhyggelighed og omsorg som en måde, vi fungerer for at kunne overvinde, får denne serie til at transcendere elendigheden og rædslen over forbrydelsen i dens centrum. Samlet set virker det som et testamente til styrken i at afdække sandheden – det selvsamme, Kim Wall arbejdede så hårdt for at gøre i livet.«

Daniel D'Addario anbefaler de mange, der endnu har det til gode, at se serien, som herhjemme streames på TV 2 Play og HBO Max.

Med nummer 1-placeringen slår danske 'Efterforskningen' store internationale serier som den omdiskuterede dokumentarserie 'Framing Britney Spears' og millionserier som 'Pose', 'Succession' og 'Mare Of Easttown', der alle figurerer længere nede på Varietys liste over årets bedste tv-serier.

Det var nu ellers ikke, fordi de danske anmeldere tog overvældende pænt imod 'Efterforskningen'.

'Efterforskningen'. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV2.

Eksempelvis B.T., der gav hvert afsnit - med undtagelse af det første - sølle to ud af seks stjerner, hvilket ligeledes blev den samlede dom over serien.

Også allerede inden premieren på 'Efterforskningen' blev der gruet for, at det ville være usmageligt at svælge i så frisk en mordsag, da arbejdet med serien gik i gang kun måneder efter, der var faldet dom i den virkelige sag.

Gruen var på trods af de etiske hensyn, som instruktør Tobias Lindholm gjorde, såsom slet ikke at portrættere morderen - ubådsbyggeren Peter Madsen - af respekt for de efterladte.

Alligevel lød det i Weekendavisen, at serien var »det endegyldige bevis på de kreative branchers moralske fallit«.

Serien blev dog ikke kun modtaget med kritik.

De danske tv-seere slugte 'Efterforskningen' råt, og der var da også pæne ord som »en kløgtig kommentar på krimigenren« og »Søren Mallings øjenlåg er stjernen« i Information.