Bergmans ånd hviler tungt over film om ægteskab og kreativitet i krise

Mia Hansen-Løves »Bergmans ø« er lige ved at være så meta-agtig, at man ikke rigtigt bliver ramt af den. Men også kun lige ved.

 
Se traileren til Mia Hansen-Løves »Bergmans ø«. Video: Angel Films Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg spiller lige med helt åbne kort. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal mene om den her film. Og jeg er fuldstændigt med på, at det som udgangspunkt er noget rod, når man nu ernærer sig som filmanmelder.

Men Mia Hansen-Løves »Bergmans ø« er en løjerlig størrelse. Det er bestemt ikke en dårlig film, men jeg er ikke helt sikker på, hvad den franske instruktør med det danske navn sådan helt præcist gerne vil fortælle mig. Måske er der bare ikke noget klart svar, og det kan jo sådan set også være fint.

Forhold i krise

Hvorom alting er: »Bergmans ø« er den svenske ø Fårö, hvor den legendariske filminstruktør Ingmar Bergman boede, skrev og endog indspillede flere film. Her ankommer parret Chris og Tony (Vicky Krieps og Tim Roth). De laver begge film og skal arbejde med hver deres manuskript, mens de bor i Bergmans hus.

Mia Wasikowska og Anders Danielsen Lie er tidligere elskende i filmens fiktive spor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

De tos forhold er ikke helt lykkeligt, og Chris vånder sig ved at sove i den seng, der agerede ægteseng i Bergmans »Scener fra et ægteskab«. Idyllen bliver ikke ligefrem bedre af, at Tony skriver lystigt derudad, mens Chris ikke rigtigt kommer nogle vegne.

Historien i historien

Lige indtil hun faktisk får hul på bylden og begynder på en historie om en ung kvinde (Mia Wasikowska), der er på Fårö for at fejre en venindes bryllup og her møder Joseph (Anders Danielsen Lie), som hun engang havde et forhold til. Det endte ikke godt, og der bliver nu rippet op i både gamle følelser og ditto sår.

De to handlinger kører nu i hvert sit spor, men så begynder personer fra realsporet (altså det med Chris og Tony) at optræde i det fiktive spor, og i det hele taget skal man ikke have en doktorgrad i hverken psykologi eller film- og medievidenskab for at regne ud, at Chris’ film nok i virkeligheden er baseret ret meget på hende selv.

Vicky Krieps og Tim Roth spiller Chris og Tony i filmens primære spor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Taler mere til hjernen end hjertet

Det handler om kærlighed, om kunst, om ambitioner og skabertrang, og det er bestemt interessant, men også lige på kanten af at være så meta-agtig, at man mere bliver ramt på intellektet end i hjertet.

Alligevel bliver »Bergmans ø« siddende i kroppen længe efter, at man har forladt biografen.

Ikke mindst på grund af fremragende præstationer fra alle fire hovedroller – der i øvrigt kommer fra Luxembourg, England, Australien og Norge og altså optræder i en film, der foregår i Sverige, med engelsk dialog og skrevet og instrueret af en franskmand. Det er i sandhed en international affære.

»Bergmans ø«. Drama, 112 minutter. Instruktion: Mia Hansen-Løve. Med: Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie m.fl. Premiere 13. april i biografer landet over.