5 stjerner: Serien på DR er dødsolidt krimi-håndværk

AOK
Skærm
Anmeldelse

Historien om to mord i en lille by i Nottinghamshire er krimihåndværk fra allerøverste hylde og frygteligt vanedannende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget kan man sige om briterne. Det virker fjollet at insistere på at køre i venstre side af vejen, Marmite er en forbrydelse mod gastronomi, og den der Brexit-plan var måske ikke det mest gennemtænkte. Men hold da op, de kan lave krimiserier.

»Broadchurch«, »Marcella«, »Happy Valley«, »Line of Duty« og sådan kunne man blive ved. Uden at genopfinde hverken den dybe tallerken eller krimien som genre skriver BBC-serien »Sherwood«, som nu bliver sendt på DR, sig flot ind i den tradition.

Vi er i en lille by i Nottinghamshire. Efter en rolig nat på pubben bliver en ældre mand myrdet. Endda med bue og pil.

Kriminalbetjent Ian St. Clair (David Morrissey) er en helt almindelig mand. Som dog vistnok alligevel har skeletter i skabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Mordet viser sig snart at trække tråde tilbage til minearbejderstrejken i 1984. Det er ganske vist mange år siden, men der er stadig masser af gamle sår at pille i og ondt blod mellem dem, der stod fast i strejken, og så skruebrækkerne, der arbejdede alligevel.

Og sandelig også mellem strejkende minearbejdere og de politifolk, der med løs hånd uddelte knippelsuppe under de efterfølgende uroligheder.

En helt almindelig mand

I spidsen for efterforskningen er DCS Ian St. Clair (David Morrissey), en betjent efter klassisk britisk tradition, der ikke er alkoholiseret, ikke er skydegal, ikke er fraskilt og ikke siger op hver anden dag, men er en næsten ualmindeligt almindelig mand. Det er vældig forfriskende.

Men – viser det sig – St. Clair boede også i byen i 1984 og var uniformeret betjent under strejken, og der skete … et eller andet. Som man efter de fire afsnit, der er stillet til rådighed for anmeldelse, stadig ikke kan gennemskue, hvilket er temmelig frustrerende.

Og sådan er det gennem hele »Sherwood«. Det første mord bliver i princippet opklaret efter afsnit to, men gerningsmanden er stadig på fri fod, og hans motiv er temmelig uklart. Der bliver også begået et andet – formentlig ikkerelateret – mord, og det viser sig, at politiet i London muligvis har haft en undercoverbetjent boende i byen siden 80erne, der er noget superuldent over en kriminalbetjent, der er blevet sendt fra London, og sådan foregår der i det hele taget en hel masse ting på én gang.

Det er basalt knaldspændende, men det bliver kun mere interessant af, at »Sherwood« har en lang række karakterer, som man har en ægte interesse for, og hvis skæbner og fortid er viklet ind i hinanden på alle mulige og umulige knudrede måder.

Føles ægte

Serieskaberen og manuskriptforfatteren, James Graham, er selv vokset op Nottinghamshire og kender minekonflikten indefra, ligesom selve mordsagen er inspireret af en ægte sag fra egnen. Det er naturligvis fuldstændigt tilladt for manuskriptforfattere at finde på, men lige her kan man godt mærke, at serien hviler på noget ægte og på noget selvoplevet.

»Sherwood« er i det hele taget dødsolidt krimi- og historiehåndværk, og jeg er glad for, at hele serien er til rådighed på DRTV – min tålmodighed ville slet ikke kunne kapere at vente seks flow-tv-søndage på at få opklaret, hvordan skidtet hænger sammen.

»Sherwood«. Krimiserie, seks afsnit af 58 minutter. Serieskaber: James Graham. Med: David Morrissey, Lesley Manville, Kevin Doyle, Robert Glenister m.fl. Hele sæsonen kan ses på DRTV fra 12. august. Første afsnit sendes 21. august på DR.