5 stjerner: Man bliver varm helt ind i hjertet af denne, nye danske feel good-perle

Veteranen Kim Fupz Aakeson har skrevet manuskript, Anders W. Berthelsen debuterer som instruktør, og alt er sådan set godt i »Lykkelige omstændigheder«, der vist lige er det, vi har brug for i disse tunge tider.

 
Se traileren til »Lykkelige omstændigheder«. Video: Nordisk Film Production A/S Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Feel good-komedier er ikke rigtigt den fineste af filmens mange genrer.

Det er, som om der ikke er helt så meget prestige og så mange filmpriser i at få publikum til at have det rart som med tristesse-tunge dramaer.

Men det er sandelig ikke en nem kunst at lave en film, der er sjov uden at være plat, taler til følelserne, uden at det bliver patetisk, og er feel good uden at være banal.

Det er ikke desto mindre lykkedes ganske glimrende for instruktørdebutanten Anders W. Berthelsen i »Lykkelige omstændigheder« – ikke mindst på grund af et bundsolidt manuskript fra den hyperproduktive Kim Fupz Aakeson.

Kærlighed i mange former

»Lykkelige omstændigheder« er en film om kærlighed. Kærlighed mellem mænd og kvinder, mellem forældre og børn, mellem søskende og sågar mellem mennesker og hunde.

Roberta Hilarius Reichhardt stråler som den kaotiske Karoline, og det samme gør Joachim Fjelstrup som den potrygende DJ Ronny. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen/Nordisk Film.

I filmen møder vi søskendeparret Katrine (Sofie Torp) og Karoline (Roberta Hilarius Reichhardt). Katrine er lykkelig gift med en velhavende mand (Esben Smed), har et stort, dejligt hus med udsigt over fjorden, to biler og har i det hele taget et dejligt liv. Hun kan til gengæld ikke få børn, uanset hvor meget hun prøver.

Lillesøster Karoline lever et mere … kaotisk liv sammen med den arbejdsløse DJ Ronny (eller arbejdsløse Ronny (Joachim Fjelstrup), der bare har virkelig mange plader, alt efter hvem man spørger), der får dagen til at gå med at ligge på sofaen, ryge joints og citere sange, som … næsten passer til lejligheden.

Uforudsigeligt plot

Så går det selvfølgelig hverken værre eller bedre, end at Karoline bliver gravid, og Katrine tilbyder at indfri hendes ret omfattende gæld mod at få lov til at adoptere barnet.

Hvis man har set mere end to film i sit liv, vil man vide, at det selvfølgelig ikke går helt efter planen, men det er til gengæld vældigt underholdende at følge med i.

Af flere grunde.

Dels er det faktisk ikke sådan lige at forudse, hvordan handlingen skrider frem, dels er alle karaktererne sådan nogle, som i dårligere film havde været karikaturer, men som nu opleves som rigtige mennesker, som man faktisk føler for.

Glimrende spil

Anders W. Berthelsen får det bedste ud af alle skuespillere – komikeren Martin Høgsted er ægte rørende som Katrines slatne, men sympatiske svoger, der er blevet forladt af konen, og Roberta Hilarius Reichhardt (som man nok mest kender fra komedieserien »Sjit Happens«) er aldeles vidunderlig som Karoline.

Sofie Torp spiller kvinden, der har alt. Undtaget et barn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen/Nordisk Film .

Hvis man skal lede efter fluer i suppen, kan man godt indvende, at Esben Smeds karakter Markus som den eneste ikke rigtigt får lov til at shine, og at der er noget med en arv vs. miljødiskussion, der bliver søsat som emne, men aldrig rigtigt kommer i havn som andet end lidt løs snak.

Alle har gjort sig umage

Men bortset fra det er »Lykkelige omstændigheder« en film, hvor man får fornemmelsen af, at alle involverede har gjort sig noget så gammeldags som umage, fra skuespillere, forfatter og instruktør til kameramand og kostumeafdeling – Ronnys garderobe er eksempelvis mageløs!

Og så kan den det, som en feel good-film skal: Tilbyde halvanden time, hvor man bare har det rart, hvilket i disse tider med krig i Ukraine, inflation, der er gået amok, og alverdens andre dårligdomme vel egentlig er lige præcis, hvad man kan have brug for.

»Lykkelige omstændigheder«. Dramakomedie, 97 minutter. Instruktion: Anders W. Berthelsen. Med: Sofie Torp, Roberta Hilarius Reichhardt, Joachim Fjelstrup, Esben Smed, Martin Høgsted m.fl. Premiere 6. oktober i biografer landet over.