5 stjerner: Forrygende westernserie rammer dig lige mellem øjnene

»The English« med Emily Blunt er en barsk, stærkt underholdende og kompleks western, hvor alt går op, skønt man længe ikke tror det.

Emily Blunt skyder med skarpt i den flotte, actionprægede og mørkt malende westernserie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amazon Prime Video
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskellen mellem liv og død er den dag, du rammer ved siden af.

Sådan udlægger den oprindelige amerikaner, sergent Eli Whip, naturloven ude i Det Vilde Vestens øde territorier. Det skæbnelandskab uden for lands lov og ret, hvor en britisk lady – hende, der er titlens »The English« – er på en personligt drevet mission for at finde udfrielsen gennem at hævne den uret, der er overgået hende.

Man er nødt til at tæmme sig selv for at tæmme landet og det, der venter derude. Det er ikke et sted for sarte skæbner, og »The English«, der kan ses på Amazon Prime Video, er en barsk og rå historie, hvor menneskeliv i de fleste tilfælde blot er noget, der står i vejen for grådighed og personlig vinding.

Den hvide mand er kendt skyldig

Serien, der rent faktisk er en britisk en af slagsen, co-produceret af BBC, samler det bedste i westerngenren, der aldrig helt vil dø. Men hvordan skaber man en fortælling om cowboydere og indianere i vore dage? Hvordan kan man beskæftige sig med en genre, der strengt taget har været én lang glorificering af koloniseringen af et kontinent og af den hvide mands nedkæmpelse af den oprindelige befolkning, der boede på i skovene, på sletterne og i bjergene, længe før den hvide mand kom og tog, hvad han mente, Gud stillede til rådighed for ham?

Kig på »The English« og få svaret. Det gør man naturligvis ved at erklære den hvide mand skyldig i nedbrydningen af den indfødte befolkning. Alt leder tilbage til et folkemord på Cheyenne-befolkningen i Wyoming femten år før 1890, hvor hoveddelen af historiens begivenheder udspiller sig. En brutal og ulovlig nedslagtning af præriens oprindelige indbyggere, som får konsekvenser for stort set alle i seriens omfattende rollegalleri.

Udtryksfuld alvor

Ikke mindst for den britiske overklassedame, der langt senere drager mod vest udstyret med en taske fyldt med pengesedler, en illusionsløs plan om hævn og en forfærdende hemmelighed, der først afsløres mod slutningen, og som sætter det hele i perspektiv.

Emily Blunt, altid i stand til at tage nye gestalter, holder flot sammen på det hele og skildrer fremragende en kvinde, der måske nok gradvist er i stand til at gøre sig hård selv i det store, farefulde intet, men også et menneske, hvis store styrke trods alt er den empati, hun er i stand til at opvise – hvor ahistorisk hendes instinktive harme på vegne af den oprindelige befolknings urimelige skæbne end kan forekomme. Læg dertil den let feministiske øvelse, det er at se en kvinde forvandle sig fra nødstedt heltinde i korsetstram aftenrobe til skarpskytte i læderhat og bukser.

To fortabte sjæle finder hinanden derude, hvor prærieulvene glammer, og lovløsheden hærger. Chaske og Emily Blunt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Diego Lopez Calvin/Prime Video.

Men også hendes følgesvend det meste af vejen, den oprindelige amerikaner, bliver ramt i sin grundvold af begivenhederne. Han er kasteløs mellem sin tid som spejder i den hvide mands hær og den verden udenfor, hvor der ikke er plads til ham.

Det er ikke mindst hans alvorstyngede, gradvise tilbagevenden til identifikation med sit eget folks lidelser, der ligger som en klangbund under hele serien. Den udvikling spiller Chaske Spencer med udtryksfuld alvor. Og den kærlighedshistorie, der vokser frem mellem de umage følgesvende derude under den åbne stjernehimmel, fungerer flot som to sårede sjæles forbindelse i smerten.

Alle har betalt en pris

Men selvom serien forfølger sin egen ubønhørligt actionsprægede og elementært spændende historie til den bitre ende, er den også en slags stationsdrama, i takt med, at helten og heltinden bevæger sig fremad i lovløshedens land. Befolket med fremragende og foruroligende karakterskuespillere bevæbnet til tænderne. Vekslende grader af upålidelighed spillet ud med brillans i en lang række vignetter. Alle – mænd som kvinder – har de betalt en eller anden pris i vildmarken i kølvandet på grådighed og ambition.

Læg for eksempel mærke ikke mindst til Ciaràn Hinds, der er ødslet på rollen som fæl voldtægtsmand med kulturel fernis allerede i det indledende kapitel. Men ellers er det især Rafe Spall, der tryllebinder. Han lykkes med at skabe en nærmest fascinerende farlig dickensk skurk uden formildende omstændigheder. Mage til nederdrægtig nedrighed skal man lede længe efter, men det er en pointe, når man skal være satan selv som overafskum i en historie af lutter dubiøse skikkelser.

Og så er der selvfølgelig landskabet, der tillige er en visuel oplevelse – med Spaniens natur som erstatning for den amerikanske, dragende og dødeligt smukke ødemark.

Elementært spændende

Det er meget muligt, at man er nødt til at holde hjernebarken i beredskab for at følge handlingens mange tråde, der springer mellem før nu og senere. »The English« er den tænkende kvindes western, ligesom Hugo Blics manuskript – han har også instrueret – i det hele taget kan kunsten både at være elementær spændende, men også med psykologisk og mytologisk fylde. Klicheerne får en anden klangbund på baggrund af det menneskelige og historiske mørke, den kompleksitet, den udspiller sig på baggrund af.

Det er meget muligt, at den episke handling bevæger sig i mange retninger samtidig, og at der er lidt at holde styr på undervejs. Men man kan trygt læne sig tilbage i forsikringen om, at det hele nok skal vise sig at gå op. »The English« er i det hele taget lidt af en triumf. Ikke mindst fordi den i sin evne til at skildre historien om, hvordan Vesten blev vundet og meget tabt på samme tid, føles som en voksen, moderne en af slagsen.

»The English«

Instruktion: Hugo Blic

Medvirkenede: Emily Blunt, Chaske Spencer, Ciaràn Hinds, Rafe Spall m.fl.

Alle afsnit kan ses på Amazon Prime Video.