2 stjerner: Så kan den citron vist ikke presses mere

Niende afsnit af Rocky-franchisen, der startede for 47(!) år siden, formår hverken at tale til følelserne eller være basalt underholdende.

 
Trailer til filmen »Creed 3«. Video: Warner Bros. Pictures. Redigering: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da »Creed« fik premiere i 2015, kom det vist bag på de fleste, at den … faktisk var rigtig god. Filmen var nemlig en spin-off på »Rocky«-serien, der begyndte glimrende i 1976, men hvor især femte og sjette film var filmiske ringvrag.

Således kunne »Creed« nemt have været helt håbløs, men det var faktisk et ægte friskt pust, at hovedrollen nu var Adonis Creed, uægte søn af Rockys gamle rival og senere ven, Apollo Creed. »Creed 2« var bestemt heller ikke dum med et herligt nostalgisk gensyn med Dolph Lundgren i rollen som den russiske dræbermaskine Ivan Drago.

Formularisk og forudsigelig

Men med »Creed 3« – den første film, hvor Sylvester Stallone hverken har skrevet, instrueret eller spiller med – er det som om, der ikke rigtigt kan vrides flere gode historier ud af det univers.

Boksefilm har det indbyggede problem, at de altid er en smule formulariske og forudsigelige. Den sidste store boksekamp er aldrig rigtigt spændende, fordi vi på det tidspunkt er blevet slået oven i hovedet med, hvem der er den gode, og hvem, der er den onde, så vi ved godt, hvem der vinder til sidst. Men selv med det i baghovedet virker »Creed 3« meget undervældende.

Michael B. Jordan, der først blev kendt i »The Wire«, spiller hovedrollen og har også instrueret, mens Sylvester Stallone kun har en producer-credit. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film.

Nå, men altså: Vor helt Adonis Creed (Michael B. Jordan) er gået på pension og lever det fede liv i sin luksusvilla med sin smukke kone og sin søde datter. Alt er godt. MEN det varer ikke ved.

Filmens tagline er »Du kan ikke løbe fra din fortid« – hvilket kunne have været tagline til nærmest alle film i franchisen, men lad nu det ligge – og der dukker sandelig også en fyr fra Adonis’ fortid op. Nemlig barndomsvennen Damian Anderson (Jonathan Majors), der har siddet 18 år i fængsel og nu drømmer om at bokse professionelt. På grund af en episode i Adonis og Damians ungdom, føler Adonis, at han skylder, og så begynder balladen.

Noget med følelser

Filmen forsøger retfærdigvis også at handle om noget med følelser og noget med giftig maskulinitet, men det virker lige dele kluntet og komisk – ikke mindst da Adonis endelig åbner op for sine følelser til sin kone (Tessa Thompson), og de efter cirka tre minutter bliver enige om, at den bedste måde, Adonis kan håndtere benævnte følelser, er ved at slå sin barndomsven til lirekassemand i en boksering.

Selv den obligatoriske træningsmontage virker blodfattig, og når klokken er lydt efter sidste boksekamp, sidder man tilbage med følelsen: »Var det bare det? Var der ikke mere i den film?«

33-årige Jonathan Majors kunne godt gå hen og blive en stor stjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film.

Til gengæld er den forholdsvis ukendte Jonathan Majors som Damian et fascinerende bekendtskab – ikke bare på grund af en intimiderende fysik, men også på grund af fremragende spil i en rolle, der ellers er lidt underfrankeret. Majors kan også ses i den biografaktuelle »Ant-Man and the Wasp: Quantimania« og skulle ifølge amerikanske anmeldere være helt blændende i »Magazine Dreams«, der blev vist på Sundance Festival for nylig, men endnu ikke har en dansk premieredato. Han er værd at holde øje med.

»Creed 3«. Actionfilm, 116 minutter. Instruktion: Michael B. Jordan. Med: Michael B. Jordan, Jonathan Majors, Tessa Thompson m.fl. Premiere 2. marts i biografer landet over.