Dolph vender tilbage

Dolph Lundgren er en blandt flere europæiske proteinbøffer, der har gjort en karriere ud af at rejse til Hollywood. 3. november bliver han 60 år.

Dolph Lundgren er et af de muskelbundter, der har gjort det godt i Hollywood. Foto: Susanna Saez/Scanpix Fold sammen
Læs mere

De sidste 30-40 år har Hollywood haft øje for af anabolske steroider muskelsvulmende actionmænd. Med østrigeren Arnold Schwarzenegger som øverst rangerende og belgieren Jean-Claude van Damme, som den der skraber bunden. Et sted imellem finder vi blandt andre europæiske proteinbøffer - eller hard-hit-skuespillere, som de også hedder - svenske Dolph Lundgren.

Han er født i Sverige og døbt Hans Lundgren. »Dolph« kommer fra et familiemedlem på mødrene side. Han blev uddannet kemiingeniør i begyndelsen af 1980erne og supplerede med en kadidatgrad i kemi fra universitetet i Sydney, Australien, i 1982. Ved siden af holdt han sig selv i form og har bl.a. det sorte bælte i karate og var europæisk mester i 1980.

Under opholdet i Sydney blev han bodyguard for den jamaicanske sangerinde Grace Jones, der havde kastet et anerkendende blik på de veltrænede lemmer under den blonde hårpragt, før hun besluttede, at han også hellere måtte passe på hende, når hun sov.

Grace Jones overtalte ham derefter til, at han skulle tage med hende til New York, og der begyndte han at tage undervisning i skuespil. Da Grace Jones fik en skurkerolle i James Bond-filmen »A View to a Kill«, sørgede hun for, at Lundgren fik en lille rolle som KGB-bøddel.

Gennembruddet kom med rollen som den sovjetiske bokser, Ivan Drago, i »Rocky IV«. Med denne film blev »Dolph« introduceret. Siden har han medvirket i mere end 40 film af den slags, som aldrig bliver indstillet til en europæisk filmpris. I fantasy-filmen »Masters of the Universe« (1987) spillede han, meget sigende for de roller, han brillerede i, figuren He-Man.

Fra 1995 spillede han primært roller i film, der aldrig fik biografpremiere, men som direkte henvendte sig til videomarkedet, men i 2010 fik Dolph Lundgren et comeback med rollen som Gunner Jensen i »The Expendables«, sammen med et veritabelt galleri af Hollywoods svulmende proteinbøffer, bl.a. Sylvester Stallone og Chuck Norris. Han gentog rollen i »The Expendables 2« (2012) og »The Expendables 3« (2014).

Alderen lader ikke til at trykke Dolp. Allerede nu kan vi berolige fans med, at han tager en æresrunde som Gunner Jensen i »The Expendables 4« næste år. Også rollen som den russiske bokser, Ivan Drago, fra »Rocky IV« bliver opdateret i 2018 i opfølgeren til filmen »Creed«, som han selv står bag. Desuden gør han fyldest i den kultiske skodfilm »Sharknado 5«, hvor tornadoer over havet for - tro det eller ej! - femte gang får det til at regne over land med godt gammelsultne, menneskeædende hajer.

Efter at have udspillet rollen som Grace Jones’ boytoy var han blevet kæreste med modellen Paula Barbieri. I 1994 blev han gift med smykkekunstneren og modeskaberen Anette Qviberg, og parret slog sig ned i Marbella i Spanien og fik to døtre. I maj 2009 blev deres hjem udsat for røveri. Tre maskerede østeuropæere tiltvang sig adgang og truede og bandt Anette og børnene. Da de rodede huset igennem fik de øje på et familiefoto og opdagede, at de var brudt ind i selve Dolphs hjem, hvorefter de tog flugten. Lundgren forsøgte at spore gerningsmændene via kontakter i Bulgarien, men uden held. Som følge af oplevelsen udviklede parrets ældste datter, Ida, posttraumatisk stresssyndrom, mest traumatiseret var imidlertid hans hustru, og det endte med, at ægteskabet gik i stykker.

Siden er Dolph Lundgren flyttet tilbage til Los Angeles, hvor han blev kæreste med Jenny Sandersson. Det hed sig, at deres veje skiltes i 2014, men at de hemmeligt er blevet forlovet og gift siden.

Dolph vender altid tilbage.