Ud under åben himmel: Her er sommerens store teaterforestillinger

AOK
Scene
Guide

Inde og ude: Berlingskes teaterredaktør guider dig til nogle af sommerens højdepunkter på de københavnske scener

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerens lyse aftener byder på masser af skøn scenekunst. Både indenfor i mørket og under åben himmel. Her er oversigten, der giver dig overblikket over de vigtigste begivenheder.

1

Latter på Liva

På Café Liva vil man også lave revy. Selvfølgelig. Kunstnerisk leder Jacob Morild skriver jo i forvejen tekster til stort set alle de andre danske sommerrevyer. Så hvorfor ikke skrive til sig selv hjemme på teaterbåden, ikke mindst nu, hvor københavnere skal helt til Dyrehavsbakken for at finde en revy?

Morild er også den, der trækker læsset den times tid, revyen varer – selv om han får solid opbakning af Tom Jensen og Mathilde Norholt. Den lette underholdning er let underholdende, især hvis man er til Morilds let vitriole verdenssyn og sikre satiresans, når han får øje på noget i tiden, han synes er åndssvagt. Og det har han tilsyneladende ingen problemer med at identificere.

Læs anmeldelsen her.

2

Komik lige til grænsen

En times gratis fornøjelse. Ingen københavnersommer uden Dansk Rakkerpaks actionprægede udendørsforestillinger for hele familien. Turister kan sådan set også bare kigge med, for det er ikke ordene, der vejer særligt tungt i teatrets forestillinger. Forvent til gengæld masser af slapstick, vildtvoksende, underfundig fortælleglæde og sprælsk fysisk humor, når forestillingen »Grænsen« spiller på de toppede brosten ved Vor Frue Kirke.

Man kan næsten tænke sig til situationernes muligheder, når en flok grænsevagter skal hjælpe hinanden med at finde ud af, hvem der må være inde og ude. Niels Grønne instruerer det adrætte hold.

Læs mere her

 

3

På gaden i Helsingør

»Vi vil gerne bryde skellet mellem gadeteater og traditionelt sceneteater: Det skal ikke kun være stort og larmende, der må gerne være nogle helt andre rum, der får os til at reflektere også. Gadeteater er ikke kun letfordøjelig underholdning, og indendørs scenekunst er ikke kun skuespillere på en scene i et mørkt rum. Vi vil gerne give publikum mulighed for at opleve så meget forskelligt som muligt, og gerne noget de ikke havde forventet.«

Sådan siger lederen af Helsingørs Passage Festival, Jens Frimann Hansen i den pressemeddelelse, der annoncerer den årligt tilbagevendende gadeteaterfestival. Og dermed peger han også på, at festivalen byder på teateroplevelser i rigtigt mange forskellige tonearter, selv om de alle har det til fælles, at de ikke spilles i traditionelle teaterrum. Sommer efter sommer har festivalen budt på et imponerende antal af levende teaterforestillinger over hele Helsingør.

I år medvirker mere end 30 kompagnier. Rigtig meget er gratis, men nogle af forestillingerne kræver billet eller et festivalarmbånd.

Læs mere her

 

 

4

Shakespeare Superstar

Shakespeare hver sommer. Sådan er det i hvert fald i den gode by Elsinore, hvor Hamlet Scenen igen i år byder på en hel lille Shakespeare Festival på udendørsscenen ved voldgraven – med det smukke renæssanceslot Kronborg som baggrund.

Én gang »Romeo og Julie« og to gange »Hamlet« er på plakaten. Dels kan man stifte bekendtskab med teatret Shakes vilde og mildest talt uhøjtidelige, dansksprogede allemandversion af tragedien om den danske prins, der grubler for meget og handler for lidt – indtil han så handler med fatale konsekvenser. Den spillede gratis i Ørstedparken for nylig, men får altså nu endnu en tur under åben himmel.

Læg dertil en mindst ligeså utraditionel udgave af »Romeo og Julie«, der også refererer til andre, mere nutidige kærlighedstragedier, hentet fra virkelighedens verden, men som gør det med humoren i behold.

Der er introduktion til aftenens forestilling hver spilleaften, og har man lyst til at nyde sommeren med ekstra trumf på, kan man købe forudbestilte picnickurve.

Læs mere her

5

Kongelig charmeoffensiv

Den Kongelige Ballet pakker tylsskørter, tåspidssko og trikoter og drager ud på charmeoffensiv 12 steder i sommerlandet – fra Nakskov til Vemb – med et væld af klassiske trin i kufferten. Princippet bag offensiven »Kongelig sommerballet« er naturligvis demokratisk: Også ude i landet skal skatteyderne opleve, at de får noget for de penge, vi giver til en nationalscene.

Man håber selvfølgelig også på at vinde nye tilskuere for kunstarten på den lidt længere bane. Hvem ved, måske kan man endda lokke et par stykker til hovedstaden for at se ballet på en af teatrets adresser?

I hovedstadsområdet kan man med to dages mellemrum opleve den kongelige dans under åben himmel, når balletten spiller først »hjemme« på Ofelia Plads ved siden af Skuespilhuset, siden i haven bag Karen Blixens Rungstedlund i Humlebæk.

Også Den Kongelige Opera inviterer på skovtur, når den skal ud og synge for danskerne som led i den 16 år gamle tradition »Opera i det fri«. Først på friluftsscenen på Bellahøj, siden i Fredensborg Slotshave.

Læs mere her

 

6

Hurra for Holberg

Til efteråret fylder dansk teater 300 år. Vi kender faktisk fødselsdagen, nemlig datoen, hvor Holbergs »Den politiske kandestøber« havde premiere på teatret i Lille Grønnegade, og hvor der dermed første gang blev sagt replikker på dansk fra en fast scene her i landet: 23. september kl. 17. Det er nu ikke den, men en anden af mesterens komedier, Grønnegårds Teatret spiller som led i jubilæet.

»Maskerade«, en af mesterens vittigste  komedier, så vi sidst  i Det Kongelige Teaters misforståede omgang med nationalarven for et par sæsoner siden, så den fortjener ærligt talt lidt oprejsning. Den er en forvekslingskomedie, der samtidig er et forsvar for ungdommens ret til at leve livet, og for det karneval, som vender op og ned på identiteter, mens den bagstræberiske bedsteborger Jeronimus til gengæld må indse, at hans tid er forbi.

Sidste sommer havde instruktøren Charlotte Munksø samme sted succes med »Jean de France«, som hun gav både krop og mening. Nu er hun tilbage og har denne gang blandt andet skuespillerne Anette Støvelbæk, Morten Suurballe, Christiane Gjellerup Koch, Camilla Lau og  Patrick Baurichter til sin rådighed.
Vær opmærksom på, at Grønnegårds Teatret, der ellers i mange år har haft til huse i haven bag Designmuseum Danmark, er skammeligt smidt ud og spiller – i hvert fald indtil andet hjemsted kan findes – i den lidt mere pressede ramme længere nede af gaden i haven bag Odd Fellow Palæet.

Læs mere her

 

7

Asta Nielsen taler

Asta Nielsen var en af stumfilmens absolut største europæiske stjerner. Med sit uomtvistelige talent, sin tvetydige udstråling og sine dragende, mørke øjne blev den danske skuespillerinde til  'Die Asta', hvis subtile leg med kønnet på det hvide lærred virker slående moderne selv den dag i dag.

Da hun vendte tilbage til Danmark fra Tyskland i 1937 havde hun dog svært ved at kaste rygterne om nazistiske tilbøjeligheder af sig og fandt aldrig igen fodfæste i sin metier her i landet. Det handler dramatikeren Julie Petrine Glargaards »Asta« om på Det Flydende Teater. Teatret har til huse ned til Bagsværd Sø i den smukke park ved Sophienholm i Lyngby, hvor dets glimrende, intime friluftsforestillinger med udgangspunkt i kulturhistoriens personligheder føjer sig smukt ind i landskabet.

Nanna Cecilie Bang er Asta Nielsen, mens Rolf Hansen, Janus Elsig og Karen Duelund Guastavino bakker op. Pelle Nordhøj Kann instruerer.

Læs mere her

8

Sommeren danser

Københavns havn og det klukkende vand danner den stemningsfulde ramme, når Dansk Danseteater endnu engang arrangerer Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads. I år er der tale om en tretrinsraket af moderne dans, der ikke bare byder på kompagniets egne dygtige dansere, men også på internationale dansere fra Skånes Danseteater  og Miami City Ballet.

Koreografierne er skabt af norske Ina Chrisel Johannessen, italienske Fabio Liberti og Danske Danseteaters egen kunstneriske leder, Pontus Lidberg.

Læs mere her

9

Rådhusdans med verdensstjerner

Verdensballetten turnerer rundt i hele landet med klassisk dans  i smukke, udendørs omgivelser. Ja, efterhånden har turneen også afstikkere til øen Sild Tyskland og til Sverige, for operasangeren Jens Christian Wandts idé om at vise danske og internationale balletstjerner i sommerlig indfatning, akkompagneret af dygtige, klassiske musikere, har appelleret til et voksende publikum.

I hovedstadsområdet præsenteres balletaftenen i Grønnegården, hvor Frederiksberg Rådhus'  stejle vægge med frodigt murgrønt udgør en stemningsfuld baggrund.

Læs mere her

 

10

Sommercocktail

Bellevue Teatret ligner jo i det hele taget en stor strandstol: Det stribede stof i salen, den flettede bagvæg, taget, der kan åbne sig mod stjernehimlen på varme aftener.

»Bellevue Sommersalon« starter på stranden foran teatret med drinks og fish n'chpis og fortsætter inde i teatersalen, hvor den blændende flamencodanser Selene Muñoz og skuespillerne Casper Crump, Farshad Kholghi og Kristian Holm Joensen byder på det, teatret kalder »sommerens firmastrandtur og sommerfest«: En skønsom og underholdende blanding af dans, sang og komik tilsat kølende drinks.

Læs mere her

11

Gadesang

Operaen skal ud til folket. Ud på gader og stræder og ikke bare lukkes inde i guldstukne saloner, hvor kun de i forvejen indviede møder den. Det er tanken bag Copenhagen Opera Festival, der har lagt sin hovedscene, hvor alt kan opleves gratis, på det yderste af Nørrebro, nemlig på Den Røde Plads. Mere symbolsk kan det næsten ikke blive.

Her kan man blandt andet opleve Puccinnis opera »Kappen«, der her sættes op under originaltitlen »Il tabarro«. Og her kigger Malmö Opera forbi med en koncertversion af  Gounods sjældent spillede »Romeo et Juliette«. Men der er mulighed for at høre masser af flotte stemmer alle mulige andre steder i hovedstaden i løbet af festivaldagene – båden indendørs og udendørs. Og selvom programmet naturligvis byder på meget klassik, er der også mange eksempler på, at opera stadig er en genre, der også har mere moderne udtryk. Blandt andet spiller Sort/Hvid på Vesterbro en nykomponeret opera, »Alan Turing«, om den britiske videnskabsmand med den tragiske skæbne.

Læs mere her

12

Mille, Laus og Jakob

Endelig! Mange har med garanti glædet sig til, at den komiske trio PLATT-FORM skule vende tilbage med et nyt show. Nu sker det, og gruppen, der startede som en velbevaret hemmelighed, men som siden har fundet et stort publikum,  finder man denne gang i større omgivelser, nemlig Glassalen i Tivoli. Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby får tilsyneladende det bedste frem i hinanden og sådan set også det værste, altså på den gode måde.

Satiren rammer noget og nogen, når de går i gang, ikke mindst hinanden og dem selv. De er dejligt lidt håndsky og deler gerne nogle flade ud. Og så er de så gennemmusikalske, at det halve kunne være nok. Men det er det ikke, for PLATT-FORM er ucensureret fandenivoldskhed. Denne gang under den passende titel »Er vi gået for langt?« Designeren Nikolas Nybro, der kan noget særligt med farver og former, skaber kostumerne.

Læs mere her