Hvad skal man tro? Jeg er ikke sikker. Jeg er dog helt sikker på, at du bør sætte 75 minutter af til at høre ny hybrid

Anmeldelse: Med konspirationsdramaet »Søborggruppen« har dramatiker Line Knutzon og journalist David Pepe Birch skabt en sælsom og forførende hybrid af fiktion, virkelighed og fakta, der påstår at afsløre en af efterkrigstidens største konspirationer. Det er selvfølgelig ren fiktion – eller er det?

Præmissen for Line Knutzons og hendes medskribent, journalist David Pepe Birchs, fremragende lyttedrama »Søborggruppen«, er umiddelbart langt ude, men samtidig også genial. For er der ikke noget om det? Er psykologerne ikke blevet den nye klasse af uimodsagte sandsigersker og dommere over rigtigt og forkert, over sandt og falsk? PR-foto: Daniel Bødker Sørensen/Betty Nansen Teatret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af nostalgiske årsager køber dramatiker Line Knutzon en walkman på et loppemarked. Hun får den pruttet ned på 45 kroner.

I det anakronistiske apparat sidder der et gammelt kassettebånd. Indholdet er chokerende og afslører en diabolsk konspiration, der opstår blandt en gruppe psykologer (Søborggruppen), der mødes i en villa i Søborg i 1980erne.

Gruppen har – viser det sig efterfølgende – haft umådeligt held med at promovere sig selv og deres fag. Det har medført en radikal ændring i forholdet mellem den danske stat og borgerne. Universiteterne har sprøjtet psykologer ud. Midler har været nærmest grænseløse. Vi har med psykologernes planlagte overtagelse af det danske sind »Slået pædagogikken og fællesskabet ihjel«, som kandidat i pædagogik, folkeskolelærer og ikke-fiktiv person Iben Benedikte Valentin, skrev i en kronik i Information, og som Knutzon nævner som den primære inspirationskilde til den fiktive fortælling om Søborggruppen.

I dag er individet alt. Fællesskabet er dødt. Intet mindre.

Sandsigerskerne

Præmissen for Line Knutzons og hendes medskribent, journalist David Pepe Birchs, fremragende lyttedrama »Søborggruppen« er umiddelbart langt ude, men samtidig også genial. For er der ikke noget om det? Har psykologien ikke pløjet sig gennem vores selvforståelse de seneste årtier? Er psykologerne ikke blevet den nye klasse af uimodsagte sandsigersker og dommere over rigtigt og forkert, over sandt og falsk? Er psykologien blevet den nye statsreligion?

Betty Nansens kalder selv podcasten for et »konspirationsdrama« og en »dokufiktiv road-fortælling«, så har man ikke garanteret for meget, men dramaet mikser livligt ren fiktion, overdrivelser og afvæbnede humor med rigtige fagpersoner og empirisk statistik.

Line Knutzon er selv fremragende som den insisterende, men alligevel let nervøse og undskyldende kunstner, der gerne ynder at skubbe sin Tintin-agtige makker, journalisten David Pepe Birch, foran sig som et menneskeligt skjold. Birchs konstante halvhjertede insisteren på honorar og opretholdelsen af journalistiske principper, hvilket konsekvent overhøres, virker som en subtil og komisk finger til samtidens spejderetik.

Den halve sandhed

Efter endt lytning kan man ikke slippe Knutzons drama og de postulater, der ofte fremføres på samme ikkemålbare og gyngende grund, som interessant nok ofte også er den moderne psykologis normale domæne.

Men er det ikke rigtigt? Er der ikke indlejret en uhyrlig vigtig og uafdækket sandhed i »Søborggruppen«?

Netop den efterfølgende usikkerhed er dramaets store styrke. Vi ved ikke helt, hvad vi skal tro – hvad siger mavefornemmelsen? Som lytter vil man gerne lade sig forføre, men samtidig må man også spørge sig selv, om vi som lyttere i virkeligheden er umælende ofre for en forklædt kanonade af falske fakta og forunderlige fordrejninger, kvikt orkestreret af Knutzon og Birch?

Knutzon og Birchs »Søborggruppen« er et lille mesterværk, som på overfladen afdækker flere foruroligende perspektiver om den nationale mentale sundheds deroute og fællesskabernes kollaps, men som samtidig med sin humor og manipulation af lytteren opererer på et hyperaktuelt metaplan, hvor løgn, sandhed og halve sandheder florerer og holder et spejl op for samtidens manipulerbare tilskuer – og spørger: »Er det dig?«

Hvad skal man tro? Jeg er ikke sikker. Jeg er dog helt sikker på, at du bør sætte 75 minutter af til at høre »Søborggruppen«.

»Søborggruppen – psykologerne kommer«

Idé: Line Knutzon. Manuskript: Line Knutzon og David Pepe Birch. Hvor: Betty Nansen Teatret podcast. Tid: To afsnit af i alt 75 minutters varighed, Kan blandt andet streames på Betty Nansens hjemmeside