Henning Dyremose om fyring af teaterchef Jon Stephensen: »Det har intet med politik at gøre«

Aveny-T teatrets bestyrelsesformand, Henning Dyremose, siger, at fyringen af teaterdirektør Jon Stephensen ikke skyldes hverken politik eller det nye millionbyggeri, teatret indvier på tirsdag. Stephensen bebuder retssag.

Jon Stephensen er fredag med øjeblikkelig virkning fratrådt sin stilling som direktør på Aveny-T teatret. Det skyldes ifølge formanden for teatrets bestyrelse, tidligere minister Henning Dyremose, uenighed om ledelses- og forretningsmæssige forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 11 år som chef på teatret Aveny-T på Frederiksberg, stoppede Jon Stephensen fredag med øjeblikkelig virkning som direktør for teatret, der særligt henvender sig til det unge publikum.

Ifølge formanden for teatrets bestyrelse, tidligere minister og administrerende direktør og bestyrelsesformand i TDC Henning Dyremose, skyldes afskedigelsen »uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold.«

Jon Stephensen skriver til Berlingske, at opsigelsen er begrundet i, at han som medlem af Moderaterne, og sammen med Lars Løkke Rasmussen, 2. april skrev en kronik i Politiken om kulturpolitiske forhold.

Det afviser Henning Dyremose over for Berlingske.

»Jeg kan blankt afvise, at det her har noget med politik at gøre. Det har noget med ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold at gøre, og de omfatter ikke politik,« siger Henning Dyremose.

»Jon Stephensen har helt klart ikke grundlag for at sige, at det har med politik at gøre. Det har vi klart understreget over for ham i de forsøg på at lave mindelige aftaler, som vi i henhold til vores kontrakt med ham har pligt til at forsøge at indgå, når der er en tvist om kontrakten. Han har gentagne gange siden i mandags fået at vide, at dette ikke har noget med politik at gøre,« siger Henning Dyremose.

Jon Stephensen skriver til Berlingske, at han vil anlægge sag mod Aveny-T med påstand om en godtgørelse som følge af, at teatret efter hans opfattelse har krænket forskelsbehandlingsloven.

Nybyggeri indvies på tirsdag

Har fyringen noget at gøre med det store byggeprojekt, som teateret indvier 31. maj?

»Nej, det har absolut ingen ting med byggeprojektet at gøre. Det åbner som planlagt 31. maj. Den eneste ændring i programmet er, at jeg taler i stedet for Jon,« siger Henning Dyremose.

Han vil i øvrigt ikke kommentere afskedigelsen.

»Gdpr-reglerne forbyder, at jeg udtaler mig mere konkret om sagen. Afskedigelsen skyldes uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold, og det må jeg ikke uddybe, for så kommer jeg til at overtræde loven,« siger Henning Dyremose.

»Vi driver nu teatret videre som planlagt, og vi har et fuldt sæsonprogram for 2022/2023, hvor alt er klappet og klart. Den eneste lille mangel, vi har, er en forestilling, hvor Jon skulle have været scenograf. Her skal vi have fundet en ny. Vores ambitioner om at være et teater af unge og til unge er uændrede,« siger Henning Dyremose.

Han skriver i en pressemeddelelse udsendt fredag, at Aveny-T har »gennemgået en fantastisk udvikling de senere år og har etableret sig som landets førende teater af unge, til unge og om unge«.

»Senest har vi etableret et særligt væksthus med ny intimscene og mange nye muligheder. Som teaterchef har Jon Stephensen, hvad angår det kunstneriske, stået for en stor del af arbejdet, men vi har på det seneste konstateret en række uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold. Bestyrelsen har derfor mistet tilliden til teaterchefen og beklageligvis har vi måttet stoppe samarbejdet, således at Jon Stephensen ophører med at repræsentere teatret med øjeblikkelig virkning,« siger Henning Dyremose i pressemeddelelsen.

Journalist, arkitekt og teatermand

Jon Stephensen, der er uddannet arkitekt og journalist, har siden 1992 arbejdet i en række chefstillinger på Det Kongelige Teater, Østre Gasværk Teater og Aveny-T.

Han havde stor publikumssucces på Østre Gasværk, men måtte forlade direktørstillingen efter uenighed om et konsulenthonorar samtidig med, at han modtog løn som direktør.

Henning Dyremose er konstitueret som teaterchef og administrerende direktør for Aveny-T, indtil man har fundet en ny teaterdirektør.