WHO: Det er ikke muligt at afgøre, hvor virussen stammer fra

Ifølge WHO kan det ikke endegyldigt konkluderes, at coronavirussen er opstået på et madmarked i den kinesiske by Wuhan.

Coronavirussen menes at være opstået fra et madmarked, der har solgt fisk og kød samt eksotiske dyr i Wuhan, men ifølge WHO er det ikke muligt at fastslå det endegyldigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sagde tirsdag, at det ikke er muligt at afgøre den nøjagtige kilde til coronavirussen på nuværende tidspunkt. Det skriver Reuters.

I øjeblikket kan der ikke drages nogen konklusioner, sagde Takeshi Kasai, WHOs regiondirektør for det vestlige Stillehav.

Men de tilgængelige beviser tyder på en animalsk oprindelse, fortalte Kasai på en online pressekonference.

USAs præsident, Donald Trump, sagde i sidste uge, at hans regering forsøger at afgøre, om coronavirussen stammer fra et laboratorium i Wuhan i det centrale Kina.

Tesen er og har siden starten af coronakrisen lydt, at den ny coronavirus er opstået i byen Wuhan i Kinas Hubei-provins, hvor de første tilfælde af sygdommen covid-19 blev opdaget i slutningen af 2019.

Provinsen rummer næsten 60 mio. indbyggere, og udbruddet begyndte efter alt at dømme ved et kød- og fiskemarked i provinshovedstaden Wuhan. Dét, der taler for teorien, er, at et forskningsresultat peger på, at giftslanger, der har spist inficerede flagermus, formentlig har været den sidste værtsorganisme, før smitten blev overført til mennesker. Det er imidlertid et mysterium, hvordan coronavirus har kunnet tilpasse sig et vekselvarmt dyr som en slange.

På fiske- og dyremarkedet i Wuhan, hvor smitten efter alt at dømme blev overført til mennesker, blev der også solgt slanger.

Dét, der taler imod – eller sår tvivl om virussens opståen i Wuhan – er, at den første bekræftede smittede, den såkaldte »patient et«, ikke havde kontakt til Wuhans kød- og fiskemarked. Patienten blev syg allerede 1. december, og først en måned senere gik Kina til WHO med oplysningerne om virussen.

Ifølge internetmediet Vox kan spredningen af virussen i Wuhan være indledt flere måneder forinden og måske så tidligt som i oktober.

Kina har været epicenter for en række virussygdomme gennem tiden, heriblandt sars, som udbrød i 2003 og dræbte næsten 800 personer.