»Vi har aldrig set noget lignende«: WHO tror på vaccine inden årets udgang

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Det går lynhurtigt med at udvikle en vaccine mod coronavirus. I ti projekter er der allerede gang i test på mennesker, og WHO håber, at en vaccine kan være klar inden årsskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til endnu en dag, den sidste i pinsen, hvor vi fortsætter den intense overvågning af coronasmitten, dens konsekvenser og drømmen om en vaccine.

På positivsiden er, at antallet af coronaindlagte patienter for første gang siden 17. marts er nede under 100. De befinder sig primært på hospitaler på Sjælland, da coronavirus ifølge Lungeforeningens formand, Torben Mogensen, tilsyneladende »ikke kan lide at komme over Storebælt«. Hvorfor, kunne han godt tænke sig at få undersøgt nærmere.

På negativsiden er, at coronakrisen også bliver ved med at skabe afledte problemer på en række fronter. For eksempel har de restriktioner, der er indført for at dæmme op for den, betydet, at der begynder at være problemer med at skaffe livsvigtig medicin til for eksempel patienter, som indlægges på intensivafdelinger rundt omkring i verden – til behandling for blandt andet covid-19.

Først får du lige overblikket over de nyeste coronatal, hvor der på verdensplan nu er registreret over seks millioner smittede.

Dagens coronatal

Bekræftede smittede i Danmark: 11.669
Indlagte: 98
Indlagte på intensiv: 20
Heraf i respirator:10
Antal døde: 574
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.166.978
Døde på verdensplan: 372.037

»Der skal handles nu for at sikre forsyningerne«

Grænsebomme og lukkede fabrikker under coronapandemien har forstærket problemerne med mangel på medicin. Sverige og andre EU-lande har blandt andet manglet narkose til covid-19-patienter i respiratorbehandling.

Nu opruster Danmark i kampen for at få kunne fat i livsvigtige lægemidler til syge borgere. »Der skal handles nu for at sikre forsyningerne af medicin,« siger direktør for Danske Patienter Morten Freil til Berlingske.

Der har igennem de senere år i forvejen været problemer med ustabile forsyninger af medicin, og de problemer er ifølge Lægemiddelstyrelsen blevet kraftigt forstærket under coronapandemien og de indgreb, der er foretaget for at dæmme op for den.

Blandt andet er lægemiddelfabrikker decideret blevet lukket ned på grund af karantæne.

Der er også opstået store logistiske problemer i forhold til at udveksle råvarer og distribuere færdigproduceret medicin rundt i verden som følge af grænselukninger, eksportforbud og handelsrestriktioner.

Flere EU-lande har allerede rapporteret om knaphed på medicin. Danmark har hidtil været forskånet, men problemerne kan hurtigt ramme os, og derfor forsøger Lægemiddelstyrelsen nu på forskellig vis at prøve at undgå forsyningsproblemer, blandt andet ved at sætte fart på opbygning af lagre og intensivere samarbejdet i EU om at øge produktionen af lægemidler i Europa.

Læs mere om den historie her

WHO håber på en vaccine i år

Jagten på en vaccine mod covid-19 går rekordhurtigt. Der er allerede påbegyndt test på mennesker i ti forskellige projekter, og hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) planlægger man nu med, at en vaccine kan være klar inden årsskiftet, beretter svenske SVT.

»Vi håber på, at det vil gå, men der er mange udfordringer,« understreger Ann Lindstrand, der er vaccineansvarlig hos WHO.

Ifølge SVT ser forskere gang på over 100 forskellige vaccinevarianter.

Længst fremme ligger amerikanske Moderna, som var de første i verden til at begynde at teste på mennesker, samt flere kinesiske selskaber, blandt andet CanSino, som støttes af den kinesiske hær, og en britisk forskergruppe i Oxford i samarbejde med AstraZeneca, vurderes det.

»Udviklingen går med rasende fart. Vi har aldrig set noget lignende,« siger Ann Lindstrand.

Læs mere her

Covid-19 holder Malthe derhjemme

Selv om det så småt begynder at blive hverdag igen, er der stadig mange, også børn, der presses voldsomt af coronaepidemien og risikoen for at pådrage sig sygdommen.

For selv om skolerne er åbne igen, og mange børn er tilbage blandt deres klassekammerater, gælder det ikke for Malthe Sørensen på 12 år.

Han har ikke været i skole i snart tre måneder, og der er ingen udsigter til, at han må komme tilbage foreløbig. Malthe lider af en sjælden sygdom og kan risikere at skulle ligge i respirator resten af sit liv, hvis han smittes med coronavirus.

Børn med ekstra støttebehov er således særligt pressede i coronatiden, viser en ny undersøgelse.

Mens 25 procent af forældre uden børn med særligt støttebehov føler sig stressede over deres barns trivsel, gælder det for 56 procent af forældrene til børn med særligt støttebehov.

»Det er måske ikke så underligt, at de er pressede lige nu, men det er iøjnefaldende, at de scorer så markant højere på alle stressparametre end familier, der ikke har børn med særlige støttebehov,« siger Mikael Thastum, der er professor i børnepsykologi ved Aarhus Universitet og står bag undersøgelsen.

Læs historien om Malthe her

Camilla Sørensen med sin søn Malthe Sørensen. Malthe lider af en muskelsvindssygdom og sidder i kørestol, han har ikke har været i skole i snart tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Få »superspredere« smitter mange

Genåbningen af samfundet har ikke fået smitten til at eksplodere som frygtet, og nu mener danske forskere at have fundet forklaringen: Det er ganske få mennesker og begivenheder, der står for den altovervejende del af coronasmitten, og den kan holdes nede ved at forbyde store forsamlinger.

Den historie har Politiken, der refererer til internationale studier samt helt ny forskning fra Niels Bohr Institutet og Roskilde Universitet.

Langt de fleste mennesker smitter således ikke andre. Det er et lille antal mennesker og et lille antal særlige begivenheder, der er årsagen til langt den meste coronasmitte – de såkaldte superspredere.

»Vores forskning bekræfter, at superspredere er en vigtig motor i epidemien, og forklarer, hvorfor smitten ikke er gået op, efter at vi åbnede for samfundet,« siger pandemiforsker og professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet Lone Simonsen til Politiken.

Det sker i dag

Drive In – Live i Aarhus og Herning. I Aarhus er der »Mads & Monopolet« klokken 12.15, mens komiker Anders »Anden« Matthesen optræder klokken 15.15 og 18.15. Det finder sted på P-Scenen på Marselisborg Havnevej. Klokken 19.00 underholder »Mads & Monopolet« også i Herning. Det finder sted på Landsskuepladsen.

Superligaen er i gang igen. Blandt andet mødes Lyngby og FCK klokken 18 i Lyngby.

CNN kan fejre sit 40 års jubilæum. Det er i dag 40 år siden, den amerikanske TV-station CNN gik i luften. Den 1. juni 1980 blev TV-stationen med hovedkvarter i Atlanta, Georgia, verdens første TV-station, der sender nyheder i alle døgnets 24 timer.