Vestegnskommune skraber bunden i vaccinationsræset: »Det er selvfølgelig ikke godt nok«

Sproglige problemer kan have påvirket vaccinetilslutningen i Ishøj Kommune, lyder det fra borgmesteren.

Ishøj har flere gange døjet med landets højeste coronasmittetal. Her fra boligområdet »Gadekæret«, hvor smitten på et tidspunkt var blandt den højeste i Ishøj. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem det seneste halvandet år har smitten af flere omgange været tårnhøj i Ishøj Kommune.

Det har haft konsekvenser for kommunens borgere, for det høje smittetal har betydet, at Ishøjs erhvervsliv har måttet lukke midlertidigt.

Alligevel har borgerne i vestegnskommunen været knap så gode til at lade sig vaccinere mod covid-19 og dermed beskytte sig mod sygdommen – i hvert fald hvis man sammenligner Ishøj med andre kommuner.

Det skriver TV 2 Lorry.

Blandt landets 98 kommuner er Ishøj den kommune, der placerer sig i bunden af listen over vaccinetilslutning. Det udmønter sig konkret i, at 58 procent af kommunens borgere har fået første stik, mens 45,9 procent er færdigvaccineret.

Til sammenligning er 52 procent færdigvaccineret på regionsplan, og 69,1 procent har fået første stik. På landsplan har 70,9 procent påbegyndt vaccination, mens 52,3 procent har fået begge stik.

Borgmester i kommunen Ole Bjørstorp havde gerne set, at flere borgere i kommunen lod sig vaccinere:

»Det er selvfølgelig ikke godt nok, fordi så tager det længere tid at nå i mål. Vi kommer ind i efteråret, inden alle har været igennem (vaccination, red.). Det burde have været sådan, at vi var færdige i august,« siger han til TV 2 Lorry.

Ole Bjørstorp peger på, at flere borgere forgæves har forsøgt at ændre deres vaccinationstid, inden de skulle på ferie. Det betyder, at de først kan blive vaccineret, når de kommer hjem igen. Han siger desuden, at en høj andel af indvandrere og efterkommere kan have påvirket tilslutningen:

»For andre handler det om sproglige problemer, fordi vi har så mange tosprogede, som ikke forstår vaccineinvitationerne, der sendes ud på både dansk og engelsk. Og så får de ikke bestilt tid,« siger borgmesteren.

Det samme problem har man set i det københavnske sogn Tingbjerg, hvor Sundhedsstyrelsen på grund af en lav vaccinetilslutning igangsatte en målrettet kampagne for at nå ud til de borgere, der muligvis har svært ved at forstå invitationen til vaccination.

Sundhedsstyrelsen har i det hele taget iagttaget en »skævhed« i vaccinationstilslutningen på landsplan.

Ole Bjørstorp oplyser til TV 2 Lorry, at kommunen hjælper borgerne med at bestille tid, hvis de ønsker det, ligesom et andet initiativ vil blive genoptaget til august:

»Vi snakker jo selvfølgelig med flere om det, og så genoptager vi her i august måned de samtaler, vi har haft med både frivillige og boligselskaber, så vi kan lave nogle kampagner om, at man altså skal gå hen og blive vaccineret,« siger Ole Bjørstorp til mediet.

På nuværende tidspunkt har Ishøj Kommune en testkorriget incidens på 137 smittede pr. 100.000 borgere. Som reglerne er, skal hele kommunen lukke, hvis den testkorrigerede incidens er på 500 eller derover.