Flere indvandrertunge sogne halter efter i vaccinationsræset: Sundhedsstyrelsen adresserer risiko for lokale udbrud

Sundhedsstyrelsen vil gerne modarbejde »den skævhed«, som styrelsen lige nu ser i vaccinationsdækningen visse steder i landet. For lav vaccinationsdækning kan nemlig skabe risiko for lokal smitte i enkelte områder, lyder advarslen.

(ARKIV) Vollsmose er et af de steder, der har en markant lavere vaccinationstilslutning end i resten af landet. Her spilles der eftermiddagsfodbold på en af plænerne i Vollsmose 24. oktober 2014. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en vaccinationstilslutning på mere end 90 procent har vaccinationsprogrammet nydt stor opbakning i Danmark, men nu viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, at tilslutningen halter efter i en række indvandrertunge sogne flere steder i landet.

Berlingske har tidligere kunnet beskrive, hvordan vaccinationstilslutningen var markant lavere i en række københavnske sogne på Ydre Nørrebro som blandt andet Tingbjerg, Kingo-Samuel, Skt. Stefans, Bispebjerg, Tagensbo og Kapernaum, end den var i resten af landet.

Disse sogne halter fortsat efter, fremgår det af opgørelsen, der dog også viser, at en høj andel af borgerne i områder som Vollsmose i Odense Kommune, Gellerup, Helligånds og Ravnsbjerg i Aarhus Kommune heller ikke har fået bestilt tid til et stik med vaccinen.

Det vækker bekymring hos Lars Bjerrum, speciallæge i almen medicin og klinisk farmakologi og professor ved Københavns Universitet:

»Vi står med en ny variant (den indiske variant, red.), og man kan ikke afvise, at den vil sprede sig. Det vil den have lettere ved netop disse steder, hvor de ikke opnår en tilstrækkelig vaccinationstilslutning. Så det giver bestemt anledning til bekymring, selvom smitten ikke er så udbredt nationalt på nuværende tidspunkt.«

Tingbjerg er fortsat det sogn, der har den laveste vaccinationstilslutningen i landet. Her har 30 procent – svarende til 435 borgere – ikke reageret på invitationen i målgrupperne 5-10C. Det er grupper, som blandt andet dækker over ældre og sårbare personer, men også lidt yngre grupper som 50-54-årige.

De nye tal viser, at sognet er stærkt efterfulgt af Gellerup, hvor 27 procent af indbyggerne – svarende til 642 borgere – endnu ikke har tilkendegivet, om de vil vaccineres eller ej.

Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, fortæller, at myndighederne »meget gerne vil undgå den skævhed, som vi (Sundhedsstyrelsen, red.) ser konturerne af på nuværende tidspunkt«:

»Det er først og fremmest vigtigt, at vi på nationalt plan har en høj vaccinedækning, men det er bestemt også vigtigt lokalt. For hvis vaccinationstilslutningen er for lav enkelte steder, vil der fortsat være risiko for at få lokale udbrud.«

Kendetegnende for flere af de berørte sogne med lav vaccinationstilslutning er, at de har en stor andel af borgere med en anden etnisk herkomst. For eksempel var 79 procent af personerne bosiddende i Tingbjerg Sogn i januar 2020 indvandrere eller efterkommere. I Vollsmose var det samme tal mere end 60 procent.

Lars Bjerrum vurderer, at andelen af borgere af anden etnisk herkomst kan have en vis betydning for, hvordan tilslutningen til vaccinerne ser ud i de pågældende sogne:

»De er blandt andet kendt som indvandrertunge steder, så det kan være kulturmæssige årsager, der påvirker tilslutningen. Men det er også områder, hvor der er høj arbejdsløshed,« siger professoren.

Sprogbarriere kan spille ind

I Norge har man set en vis sammenhæng mellem etnicitet og tilslutning til vacciner, hvor vaccinationsdækningen blandt personer på 75 år eller derover i maj var lavest blandt personer født i Irak og Somalia. Det viser tal fra den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet.

I Danmark opgør man ikke vaccinationstilslutning på baggrund af etnicitet, men enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø vurderer, at der kan være en sammenhæng mellem sociale forhold og tilslutning til vaccinerne. Han peger desuden på en række konkrete forhold, der kan have forhindret borgerne i de pågældende sogne i at tilslutte sig vaccinationsprogrammet:

»Måske er man ikke opmærksom på, at man er blevet inviteret til vaccination. Nogle ved måske heller ikke, hvordan de bestiller tid, eller måske forstår de ikke invitationen blandt andet på grund af manglende sprogkundskaber. Det kan også være, at de pågældende synes, at der er for langt hen til vaccinationsstedet.«

Sundhedsstyrelsen har imidlertid været opmærksom på, at der kan være en udfordring forbundet med at få borgere med muslimsk baggrund til at tage mod vaccinen. Styrelsen har blandt andet udarbejdet en informationsfolder om vacciner til netop muslimer.

Urfan Ahmed, der er læge i Avedøre, beboer i Ishøj og talsmand for Taskforce Covid-19, har også vurderet tidligere, at myter har nemmere ved at sprede sig i etniske miljøer. Sundhedsstyrelsens Niels Sandø vil heller ikke afvise, at misinformation kan påvirke tilslutningen i nogle af sognene:

»Der kan være bekymringer for bivirkninger på grund af myter, og nogle har måske en række bekymringer, som ikke er af sundhedsfaglig karakter.«

Nemmere at blive vaccineret

Sundhedsstyrelsen har allerede planlagt en række særlige indsatser i forskellige sogne for at komme den lave tilslutning, der gør sig gældende visse steder, til livs.

Om Sundhedsstyrelsen udvælger et specifikt sogn til at gennemgå en særlig indsats, kan både afhænge af den konkrete vaccinationstilslutning, størrelsen af sognet og kendskabet til sognets sociale faktorer.

»Det handler også om, at vi skal blive klogere, så de valgte kommuner skal ikke ligne hinanden alt for meget. Det er i hvert fald vigtigt, at vi har en bred palet af kommuner,« siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

I den kommende uge sætter Sundhedsstyrelsen blandt andet ind i Tingbjerg Sogn, så borgerne i eksempelvis Tingbjerg kan blive vaccineret i nærheden af deres bopæl uden den sædvanlige tidsbestilling. Derudover har der været en forudgående informationsindsats om netop vaccinerne ude i eksempelvis Tingbjerg, hvor borgerne kan få besvaret eventuelle spørgsmål om vaccinerne.