Venstre-formand om intern ballade: »Der er ingen tvivl om, at det her er noget, der bliver set forskelligt på«

Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner, advarer Lars Løkke Rasmussen mod at afskaffe regionerne i forbindelse med den kommende sundhedsreform. Planerne skaber i øjeblikket ballade internt i partiet.

Lars Løkke Rasmussen møder skarp kritik fra flere Venstre-politikere, fordi han ifølge flere kilder har planer om at afskaffe regionerne i en ny sundhedsreform. »Der er en grundlæggende bekymring for, om det er den rigtige måde at styre et sundhedsvæsen på,« lyder det fra Stephanie Lose (V), der advarer Løkke mod at gennemføre planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) og regeringens planer om at afskaffe regionerne i en ny sundhedsreform bliver i dag i Berlingske mødt af skarp kritik fra flere Venstre-politikere.

Også Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Syddanmark, er bekymret for planerne og advarer derfor nu statsministeren mod at gennemføre den del af reformen.

»Vi er nogle, der oplever, at en afskaffelse af regionerne ikke vækker gehør, når vi kommer ud i baglandet og det område, vi bor i. Der er en grundlæggende bekymring for, om det er den rigtige måde at styre et sundhedsvæsen på, når for eksempel sygehusdrift skal overlades til bestyrelser og administrationer,« siger hun og fortsætter:

»Man skal være meget varsom med at smide det folkevalgte led ud af den fremtidige styring af sundhedsvæsenet, for det betyder noget, at det er folkevalgte, der står i spidsen for så væsentligt et velfærdsområde som sundhed.«

Det er dog ikke alle Venstre-politikere, der er enige i kritikken, og det skaber lige nu ballade internt i partiet.

»Der er ingen tvivl om, at det her er noget, der bliver set forskelligt på. Den holdning, jeg har, er mere fremherskende blandt dem, der holder til i det jyske og fynske, end blandt dem, der holder til øst for Storebælt,« siger Stephanie Lose.

Ifølge BT var der skænderier blandt flere politikere på Venstres gruppemøde onsdag, da sundhedsreformen blev diskuteret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skulle ifølge BT have rejst sig op og advaret om, at »historien vil dømme os hårdt, hvis dette ikke bliver gennemført«. Det fik den tidligere gruppeformand, Søren Gade (V), til at give igen med et svar om, at forsvarsministeren ikke skulle tale på den måde om hans bekymrede bagland.

Carsten Kissmeyer (V), medlem af regionsrådet i Region Midtjylland

»Der bør være nogle politikere, som umiddelbart og direkte står til ansvar for vores samlet set dyreste velfærdsydelse.«


Reform vil betyde mere magt til staten og mindre til individet

Tidligere på ugen skrev en stor del af Venstre-medlemmerne i de fem regionsråd et brev til Lars Løkke Rasmussen, hvori de appellerede til, at »det direkte folkevalgte element i regionerne bevares«.

Kritikken går især på, at reformen vil betyde en markant centralisering af magten over sundhedsvæsenet i staten, og det er ikke i overensstemmelse med Venstres liberale holdning til selvstyre frem for stats- og embedsstyre.

»Sundhedsvæsenet i Jylland skal ikke styres i København. Det er helt centralt for mig. Jeg er heller ikke glad for, at de direkte folkevalgte politikere ser ud til at forsvinde. Der bør være nogle politikere, som umiddelbart og direkte står til ansvar for vores samlet set dyreste velfærdsydelse,« siger Carsten Kissmeyer (V), der sidder i regionsrådet i Region Midtjylland, i dag i Berlingske.

Lars Løkke Rasmussen vil ifølge Berlingskes kilder fredag løfte dele af sløret for reformen på et hovedbestyrelsesmøde. Planen er, ifølge kilderne, at der i fremtiden skal etableres en overordnet statslig organisation med en bestyrelse, hvor medlemmerne er udpeget af regeringen, og som får en række veldefinerede opgaver med at harmonisere for eksempel IT og indkøb.

Der er også overvejelser om at etablere fem lokale planlægningsenheder i områder, der følger de nuværende regionsgrænser, og som skal drive sygehusene.

Lars Løkke Rasmussen har i forsvar af reformen især fremhævet de 21 nye »sundhedsfællesskaber« omkring de store akutsygehuse, som skal sørge for, at der bygges bro mellem praktiserende læger, kommuner og sygehuse.

Det tiltag er Stephanie Lose også positiv over for, men hun mener ikke, at det nødvendigvis betyder, at regionerne skal afskaffes.

»Bare fordi man er skeptisk over for dele af det, der ser ud til at tegne sig i sundhedsreformen, betyder det ikke, at man ikke vil være med til at forbedre sundhedsvæsenet og ikke kan se potentiale i at se tingene på en anden måde. Jeg mener ikke nødvendigvis, at tingene skal være som i gamle dage,« siger hun.