Vanvidskørsel eksploderet under coronakrisen: Dobbelt hastighed uden kørekort

Vanvidsbilismen stiger under pandemien, siger politiet, og samme dag som politiet kom med den melding, kørte en person næsten dobbelt så stærkt som tilladt i Valby, over for rødt og uden kørekort.

Unge mænd er mere risikovillige, og deres venskaber har forrang, fortæller Rådet for Sikker Trafik i en tid, hvor der er skarpt fokus på farlige bilister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens gaderne er blevet mere tomme under coronakrisen, har visse fartdjævle set deres snit til at træde speederen i bund i København.

Københavns Politi har derfor sat hårdere ind over for vanvidsbilister, som ikke kan modstå trangen til at overskride fartgrænserne.

Færdelsafdelingen hos Københavns Politi definerer vanvidsbilisme som forhold, hvor en person kører over 100 procent hurtigere, end det er tilladt.

I 2019 blev 19 personer sigtet for at overskride fartgrænserne med mere end 100 procent, og i første halvår af 2020 er hele 31 personer blevet sigtet for det samme.

Det er halvanden gang så mange som sidste år.

Natten til lørdag stoppede Københavns Politi en bil, som på Ellebjergvej i Valby havde kørt næsten dobbelt så stærkt som tilladt. Derudover kørte bilens fører over for rødt og var ikke i besiddelse af et gyldigt kørekort. Det skriver Københavns Politi på Twitter.

»Fuldstændig vanvittigt«

Steen Søder, der er chef for færdsel og trafik i Københavns Politi satte lørdag ord på problemet.

»Det er fuldstændig vanvittigt og uacceptabelt at køre på den måde,« sagde han til Ritzau:

»Vanvidsbilisme spiller hasard med både eget og tilfældige borgeres liv. Derfor er det noget, vi har stort fokus på i vores færdselsindsats.«

Til Ritzau fortæller Steen Søder, at det oftest er i aften- og nattetimerne, at vanvidsbilismen finder sted, da det er på de tidspunkter, der er mindst trafik.

I en pressemeddelelse beskriver Steen Søder lovovertræderne som »unge mænd i store biler, der opfører sig, som om byens gader er en legeplads«.

I februar præsenterede regeringen et forslag, der skulle sikre, at de værste fartbøller ender bag tremmer.

Hvis en person kører over 200 kilometer i timen, skal det ifølge regeringen udløse 20 dages fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år.

Det samme skal være tilfældet, hvis man overskrider fartbegrænsningen med 100 procent og samtidig kører mere end 100 kilometer i timen.

Antallet af vanvidsbilister har i de seneste år været stigende og på de seneste fire år, er der sket en fordobling.

I februar skrev Berlingske om problemet på baggrund af politiets egne tal. Her fremgik det, at mens der i 2015 var 90 tilfælde på landsplan, var der i 2019 178 overtrædelser. Det er en stigning på 97,78 procent.

I Østjylland er man gået fra fire registrerede tilfælde i 2015 til 23 forrige år. I Sydsjælland og på Lolland-Falster er man gået fra syv til 36.

I Midt- og Vestsjællands politikreds har man fra 2017 til 2018 oplevet en drastisk stigning fra tre tilfælde til 54. Det faldt imidlertid til ti tilfælde i 2019.

I København har stigningen været begrænset, her var der 20 episoder i 2019.