Vanvidsbilisten, der dræbte en femårig pige, sendte en kvinde i koma for to år siden

Den 21-årige mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab på en femårig pige på Frederiksberg, har en stribe domme bag sig og sad ifølge en advokat bag rattet i 2019, da en 26-årig kvinde blev kørt ned og havnede i koma. Sagen er endnu ikke kommet for retten.

Fakkeltog for femårig trafikdræbt pige på Frederiksberg, onsdag 25. november 2020. Politiet har efter den nye lovgivning fra marts konfiskeret 237 køretøjer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tragedien ramte en onsdag i slutningen af september en familie, da en vanvidsbilist på Peter Bangs Vej på Frederiksberg kørte op på fortovet og ramte en mor og hendes femårige datter. Moren blev kvæstet, mens datteren mistede livet. Forældre såvel som statsministeren begræd den tragiske hændelse.

Det var dog angiveligt ikke første gang, at føreren af bilen, 21-årige Helmi Mossa Hameed, bragte andre i fare bag rattet. Det skriver B.T. der har talt med advokaten til en ung kvinde, der i januar 2019 ifølge advokaten blev påkørt af Helmi Mossa Hameed og havnede i koma.

Advokat Lasse Dalberg fortæller til B.T., at hans klient er chokeret over at høre, at den samme person er involveret i den femårige piges død på Frederiksberg.

»Der er en gruppe mennesker, som er uden for normal rækkevidde. Man kunne da blive strejfet af tanken om, at en hurtigere reaktion på ulykken i januar 2019 kunne have forhindret vedkommende i at fortsætte sin uacceptable adfærd, om ikke andet, fordi vedkommende var i fængsel,« siger Lasse Dalberg til B.T.

En stribe af domme

Sagen om den unge kvinde, der i dag er 26 år, kommer for Københavns Byret 19. april 2021, hvor det vil være to år og tre måneder siden, at hændelsen fandt sted.

Ifølge B.T. var Helmi Mossa Hameed påvirket af alkohol og kørte 86 kilometer i timen.

Da den 21-årige bilist blev anholdt i år, blev han sigtet for uagtsomt manddrab på den lille pige »under særligt skærpende omstændigheder« og i »bevidstheds- eller narkopåvirket tilstand«.

GRAFIK

Forud for sigtelsen lå en dramatisk eftersøgning af manden, som flygtede fra gerningsstedet og i et døgn var forsvundet.

Københavns Politi udsendte ad flere omgange billeder af manden og bad alle om at kontakte ordensmagten, hvis de så ham, eller hvis de havde viden om, hvor han kunne befinde sig. Man skulle imidlertid afholde sig fra at tage kontakt til den 21-årige, da han kunne være farlig, lød det fra politiet.

Aftenen efter blev Helmi Mossa Hameed anholdt af politiet, da han befandt sig i en bil med to andre. De blev sigtet for at have hjulpet den 21-årige med at »unddrage sig strafforfølgelse«.

Ved grundlovsforhøret fredag oplyste chefpolitiinspektør ved Københavns Politi Jørgen Bergen Skov til TV 2, at »det er vores overbevisning, at den her mand var påvirket af bevidsthedspåvirkende stoffer under sin gerning og påvirket under sin kørsel«.

Ifølge TV 2s oplysninger havde Helmi Mossa Hameed tidligere fået frakendt kørekortet.

Flere domme præger i det hele taget Helmi Mossa Hameeds generalieblad. I maj 2018 blev han idømt ti måneders betinget fængsel og en bøde på 9.500 kroner og samme år i september et år og tre måneders betinget fængsel samt et klip i kørekortet.

I alt har han siden 2018 modtaget fire fængselsdomme, der alle er gjort betingede, samt bøder, der beløber sig til i alt 21.500 kroner.

Regeringen vil straffe hårdt

Vanvidskørsel eller vanvidsbilisme har været genstand for skærpelser gennem en årrække. Tilbage i 2010 vedtog Folketinget et lovforslag fremsat af daværende justitsminister Lars Barfoed (K) om en skærpet indsats mod vanvidskørsel, indførsel af en alkolåsordning og udvidet mulighed for en mere kontant fratagelse af kørekortet.

Den nuværende regering har siden februar taget kampen op mod vanvidsbilisme ved at skærpe straffen og muligheden for at beslaglægge køretøjet omgående – uanset hvem der måtte eje det.

23. november fremsatte nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) et lovforslag, der søger at bane vejen for at kunne straffe vanvidsbilister langt hårdere, end det i dag er muligt inden for lovens rammer.

Forslaget lægger op til at hæve straffen for uagtsomt manddrab eller betydelig legemsbeskadigelse i forbindelse med vanvidskørsel med 50 procent. Hvor uagtsomt manddrab i dag straffes med fængsel i eksempelvis tre år, skal det med den foreslåede lov straffes med fængsel i fire et halvt år, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse, hvor Nick Hækkerup udtaler:

»Vi har desværre set helt forfærdelige episoder, hvor vanvittige personer slår folk ihjel med deres sindssyge kørsel. Det er dybt tragisk og illustrerer behovet for, at hammeren skal falde langt hårdere end i dag.«