Vaccinemodstandere har velmagtsdage under pandemien

Ifølge forskere er modstandere mod vacciner under coronakrisen blevet flere eller som minimum mere synlige. Selv om en vaccine endnu ikke er på hylderne, er skepsis allerede stor blandt bevægelsens følgere.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en coronavaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere over det meste af verden arbejder som bekendt på højtryk for at finde en vaccine mod coronavirussen, og der er allerede positive resultater på bedding.

Dette gælder dog ikke, hvis man spørger en del af den dedikerede gruppe af anti-vaxxers – altså vaccinemodstandere – som mener, at vacciner er skadelige for mennesker.

Gruppen har som følge af den globale pandemi været ekstra aktiv på sociale medier med hensyn til at sprede sit budskab. Det skriver videnskabsmediet ScienceAlert.

En video på YouTube under navnet »Plandemic«, som hævder, at coronakrisen er en konspiration foranstaltet af verdens regeringer, er allerede blevet set millioner af gange på YouTube og andre streamingplatforme, skriver mediet.

En liste over stoffer med navne, der for nogle lyder skræmmende – blandt andet enoxyethanol og kaliumchlorid, der påstås at være fundet i giftige mængder i vacciner – er blevet delt tusindvis af gange på Facebook siden slutningen af ​​april.

Gruppen såvel som debatten er ikke ny, men har fået enorm synlighed under pandemien, påpeger eksperter, der har talt med det franske nyhedsbureau AFP, skriver ScienceAlert.

Anti-vax-bevægelsen går forud for både internettet og covid-19-krisen, men sociale medier har skabt et meget effektivt »ekkokammer« for anti-vaxxere, mener Sylvain Delouvée, der forsker i socialpsykologi ved universitetet i Rennes i Frankrig, ifølge mediet.

På trods af disse platformes påstande om, at de vil begrænse viralt anti-vax-indhold, er de falske overskrifter ikke desto mindre blevet spredt, siger han.

3. juli berettede avisen The Washington Post fra Tyskland, hvor antivaccinebevægelsen nyder relativt stor opbakning.

Tyskland har valgt en anden fremgangsmåde end ved eksempelvis mæslinger, hvor vaccinationer er obligatoriske. Det bliver ikke tilfældet med en eventuel vaccine mod covid-19.

Sundhedseksperter har advaret om, at afslag på brugen af en eventuel vaccine vil kunne bane vejen for en genopblussen af ​​virussen og true bestræbelserne på at holde andre forebyggelige sygdomme i skak. 14. april skrev Berlingske om falske nyheders fremgang under coronakrisen. Her var skepsis over for vacciner blot et eksempel blandt mange, og det satte faktatjekkere under pres.

Berlingske talte dengang med Maarten Schenk, der er direktør og medstifter af virksomheden Lead Stories, som er en faktatjekhjemmeside, der indgår i et samarbejde med Facebook for at holde den sociale platform fri for falske nyheder.

Lead Stories havde oplevet en stigning i faktatjek – dengang var der 200 faktatjek med ordet »coronavirus« siden januar.

»Falske nyheder om coronavirus er meget værre end de fleste. De kan bogstaveligt talt slå dig ihjel. Jeg har modtaget e-mail fra vrede personer, som siger: »Jeg vil aldrig tage imod en vaccine, jeg vil hellere dø«. Ja, det kan så ske hurtigere, end de tror,« sagde Maarten Schenk til Berlingske.

I hvilket omfang, pandemien har forårsaget nye vaccinemodstandere, står ifølge David Broniatowski fra George Washington University i D.C. endnu ikke klart.

»Vi undersøger stadig spørgsmålet om, hvorvidt vaccinemodstandere er mere aktive på grund af pandemien, eller de bare er mere synlige på grund af den øgede opmærksomhed, der gives opmærksomheden mod pandemien,« siger han til ScienceAlert.

Amelia Jamison fra University of Maryland forklarer, at »det er en lille, men meget højtråbende gruppe på nettet«, og at pandemien har »givet dem fornyet energi«.