Våbenhvile i bandekonflikten blev aftalt i københavnsk moské

Våbenhvilen i den københavnske bandekonflikt er forhandlet på plads i en moské hos Islamisk Trossamfund i Københavns Nordvestkvarter.

Den aftale, der skal sikre fire uger uden skyderier i den københavnske bandekonflikt, er forhandlet på plads i moskeén på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF

Den aftale, der skal sikre fire uger uden skyderier i den københavnske bandekonflikt, er forhandlet på plads i moskeén på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Det bekræfter en af forældrene, der var med til at forhandle våbenhvilen, over for Berlingske.

Formanden for Islamisk Trossamfund, Ayman Thiab, har desuden bekræftet oplysningen overfor DR's radioprogram P1 Orientering. Han har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til aftalen mellem banderne, da det er besluttet, at en af fædrene fra den såkaldte fædregruppe står for alt mediekontakt.

Professor Line Lerche Mørch, der har forsket i bandeforebyggelse ved Aalborg Universitet, fortæller til P1 Orientering, at det er positivt, at en aftale er forhandlet på plads, uden at politiet og myndighederne har været med til at mægle.

»Jeg tror, at det er vigtigt, at medier, politi, forskere og politikere respekterer det arbejde. Det er meget svært at mægle i sådan en konflikt. Og hvis politikere straks skal gå ind og problematisere og stigmatisere det arbejde ved sådan en proces, så kan det give bagslag.«

»En moské kan være en måde at finde et neutralt sted, hvor begge parter føler sig hjemme. Det er vigtigt, at man forhandler et sted, hvor der er personer, der har gode relationer til begge sider,« siger hun til P1 Orientering.

Våbenhvile blandt bander

Det er fædre fra Blågårds Plads på indre Nørrebro og fra Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, der gennem længere tid har forhandlet med nøglepersoner i de to bandegrupperinger Loyal To Familia fra området omkring Blågårds Plads grupperingen fra Mjølnerparken, der tidligere var kendt som Brothas.

Oplysningen om fædregruppens aftale med bandegrupperingerne kom søndag eftermiddag, da et par hundrede personer var samlet på Blågårds Plads for at markere deres modstand mod bandekrigen.

Siden 12. juni har der været 42 skudepisoder, som kan knyttes til den igangværende bandekonflikt mellem banderne Loyal To Familia og Brothas.

25 personer er blevet ramt, og tre er dræbt af skud.

31. oktober blev en 30-årig mand med tilknytning til Brothas dræbt på Tagensvej ud for Mjølnerparken. Natten til 3. november blev en 20-årig mand skudt i bydelen Tingbjerg, hvor Loyal To Familia har en fraktion.

Senest blev en 22-årig mand 9. november dræbt ved Mjølnerparken. Han er ikke kendt fra bandemiljøet, men havde ifølge politiet bekendte i Brothas.