V-kandidat blæser til opgør med »glansbilledekultur« i Gladsaxe efter ydmygelse af demente: »Hvis det var mig, var de mennesker blevet fyret på stedet«

Sagen om ydmygelser og deling af nedværdigende videoer af demente beboere på plejehjemmet Møllegården nær Bagsværd Sø vidner ifølge Venstre i Gladsaxe om en usund kultur på rådhuset. SF erklærer sig enig: »Vi skal sende et klart signal til alle vores medarbejdere«.

På Møllegårdens Plejeboliger i Gladsaxe har ansatte filmet og delt ydmygende optagelser af ældre og demente borgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres spidskandidat i Gladsaxe Kommune er rystet over afsløringen af det, han kalder »det præcis modsatte af, hvad der skal foregå på et plejecenter«.

»Det er så ukærligt,« siger Martin Skou Heidemann efter Berlingskes afsløring lørdag af, at medarbejdere på plejehjemmet Møllegården har optaget og delt nedværdigende videoer af demente beboere.

»Jeg er helt ærligt rystet over, at man på den måde kan behandle så sårbare borgere så hensynsløst. De er åbenbart bare nogle, man kan lave sjov med; man kan drikke dem fulde og filme dem …«

De ældre beboere på plejehjemmet er blandt andet blevet filmet på toilettet og med et Snapchat-filter, så det ser ud, som om de har lange hundeører. En ældre beboer blev filmet, mens en ansat gentagne gange spurgte, hvor beboerens jakke var, mens den forvirrede beboer allerede havde jakken på.

En ansat gav derudover angiveligt forsuttede bolscher til en ældre og dement kvindelig beboer. Samme kvinde fik en dag serveret tre glas rødvin til frokost, så hun blev beruset, hvorefter en medarbejder angiveligt gentagne gange løftede den berusede ældre kvindes arm op og slap den, så den faldt slapt ned på armlænet. Imens smågrinede medarbejderen angiveligt og spurgte den ældre kvinde, som også led af knogleskørhed, om hun nu havde drukket sig fuld igen.

»Jeg har virkelig ondt af de mennesker og familier, det her er gået ud over,« siger Martin Skou Heidemann (V).

Han mener, sagen vidner om en »glansbilledekultur« på rådhuset i Gladsaxe, hvor problemer tilsyneladende helst skal dysses ned.

Advarsel strandede i kommunen

Ledelsen på Møllegården blev ifølge Berlingskes afdækning af forløbet orienteret om ydmygelserne i februar 2020. Herefter blev to ansatte »sanktioneret«. Plejehjemsleder Jessie Lykke siger til avisen, at hun orienterede sin egen chef i Gladsaxe Kommunes Social- og sundhedsforvaltning.

Men herfra kom oplysningerne åbenbart ikke videre.

Efter at Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Trine Græse i denne uge – gennem Berlingske – hørte om sagen fra Møllegården, er fire menige medarbejder og den pågældende chef for social- og sundhedsforvaltningen blevet hjemsendt, mens sagen bliver undersøgt nærmere. Kommunens politiske udvalg på området, Sundheds- og rehabiliteringsudvalget, skal med borgmesteren i spidsen stå for undersøgelsen.

»Det støtter vi naturligvis,« siger Martin Skou Heidemann. Men ifølge V-politikeren er det et rødt flag, at medarbejdere på plejehjemmet ikke advarede om situationen gennem kommunens whistleblowerordning, og at ledelsen på plejehjemmet ikke opdagede problemet tidligere.

Og at chefen i social- og sundhedsforvaltningen ikke reagerede.

»Hvordan kan en person på så vigtig en post tage så alvorlige anklager og lægge dem ned i en skuffe og lade som ingenting? Jeg kan godt se, at der er sket lidt og holdt nogle møder. Nogle er blevet sanktioneret. Men hvis det var mig, var de mennesker blevet fyret på stedet. Hvorfor har man holdt hånden over dem?« spørger Martin Skou Heidemann.

Glansbilledet Gladsaxe

V-spidskandidaten i Gladsaxe tilføjer, at både hans parti og andre specifikt spurgte forvaltningen, om der var indberettet problemer i Gladsaxes ældrepleje, efter at TV 2 med skjult kamera sidste år dokumenterede omfattende omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, hvor 90-årige Else blev hejst op og beordret til at have afføring over sin seng, mens hun jamrede i smerte. Svaret lød, at der ikke var noget at komme efter.

Martin Skou Heidemann opfordrer derfor borgmesteren til, at byrådet samarbejder bredt på tværs af partierne for at komme til bunds i sagen og få bugt med det, han kalder en usund kultur om, at »Gladsaxe skal fremstå perfekt«:

»Man har tilsyneladende forsøgt at opretholde et glasbillede. Den kultur skal vi tage et opgør med«.

V-politikeren henviser til, at kommunen har »seks-syv tusinde medarbejdere«.

»Det kan ikke undgås, at nogle af dem gør noget dumt – eller sågar ondt, kan vi jo se – og det skal vi snakke om. Det værste, man kan gøre, er at dysse det ned, som om det ikke er sket,« siger Martin Skou Heidemann:

»Kommunen fremstår jo fuldstændig uprofessionel, når man ikke opdager sådan noget her selv. Det skal selvfølgelig være sådan, at medarbejdere bruger en whistleblowerordning, og at oplysninger om problemer kommer videre i systemet. Hvis jeg var borgmester, ville jeg stille mig i spidsen for et samlet byråd for at ændre kulturen,« siger han og understreger, at Gladsaxe Kommune »har mange andre plejehjem og dygtigt personale«.

Jeg håber, at det her kun handler om et enkelt plejehjem. Men det kaster en skygge over hele vores ældrepleje,« tilføjer V-politikeren.

Viceborgmester i Gladsaxe og næstformand i Socialistisk Folkeparti, Serdal Benli, er på flere punkter enig med sin kollega fra Venstre i byrådet.

Hvad der er foregået på Møllegården er »rystende«, »uacceptabelt« og »uværdigt«. Og det er ligeledes utilstedeligt, at »vi som byråd ikke blev orienteret, før Berlingske gik ind i sagen«, lyder det fra Serdal Benli:

»Vi skal sende et klart signal til alle vores medarbejdere på plejecentre, skoler, fritidstilbud, alle steder: Hvis man ser det mindste af den slags kultur, vi her er vidne til om umenneskelig behandling af vores borgere, så skal det frem i lyset. Det skal vi have besked om, og det skal vi slå ned på«.