Udenrigsministeriet vil evakuere fireårig pige med ptsd fra berygtet fangelejr – men det bliver uden mor og storebror

Jo, en fireårig dansk pige med ptsd, vil få det bedre i Danmark, hvor den lægefaglige behandling vil være »langt bedre« – men hendes mor og bror må blive. Udenrigsministeriet tilbyder nu at evakuere den lille pige, der i flere måneder har stået centralt i den stadig mere intense debat om, hvorvidt den danske regering skal evakuere børnene fra de to syriske fangelejre. Men det bliver uden hendes etnisk danske mor og femårige adoptivstorebror.

 
Få et overblik over sagen med de danske børn i Syrien her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske myndigheder vil nu tilbyde at evakuere en fireårig pige, der har fået posttraumatisk stress i en fangelejr i Syrien, til Danmark.

Det fremgår af et brev, der i dag er sendt til familiens advokat Knud Foldschack, som Berlingske har set og læst.

Udenrigsministeriet oplyser, at ministeriet har »grundlag … for at tilbyde at bistå med en medicinsk evakuering af (pigen), hvis (moderen) måtte ønske dette«.

Evakueringen, som Udenrigsministeriet tilbyder, bliver altså uden pigens mor og femårige storebror – der også befinder sig i en alvorlig helbredsmæssig situation.

Advokat Knud Foldschack mener, at afgørelsen er »sølle«, »dybt skuffende« og dertil »klart ulovlig«.

»Forkert at skille de to«

»Sagkyndige og læger har nu i årevis gjort det klart, at der består et sådant afhængighedsforhold mellem mor og den svært syge datter – selvfølgelig gør der det – at moderen skal med hjem. Det skal broderen selvfølgelig også. Det er menneskeliv, der er på spil her. Jeg er skuffet, rasende og forbløffet over den afgørelse,« siger Knud Foldschack, der tilføjer, at afgørelsen fuldstændig undlader at forholde sig til pigens rettigheder som dansk statsborger efter dansk og international ret.

Ifølge Foldschack kommer moderen ikke til at acceptere, at den fireårige datter rejser hjem alene.

»Det vil humanitært og medicinsk være forkert at skille de to. Desuden vil vi dermed komme til at legitimere en ulovlig og urimelig politik, der går ud på at splitte familier. Det vil vi ikke være med til. Selvfølgelig ikke,« siger han.

Udenrigsministeriet fastslår i brevet, at det er »myndighedernes samlede vurdering«, at Danmarks »konventionsmæssige forpligtelser« ikke står i vejen for, at moderen bliver bedt om samtykke til, at pigen kan evakueres uden sin mor og bror, ligesom ministeriet mener, at risikoen for, at datteren traumatiseres yderligere, ikke står i vejen for, at moderen og broderen kan efterlades.

»Det bemærkes i den forbindelse, at det er vurderingen, at en risiko for yderligere traumatisering – således som den på det foreliggende grundlag er skitseret – ikke er tilstrækkelig til, at der kan anses at foreligge et sådan særligt afhængighedsforhold mellem (mor) og (datter), at Danmark efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil kunne være forpligtet til at yde bistand også til (mors) hjemrejse, hvis (datter) evakueres til Danmark. Evakueringen vil dog forudsætte, at (mor) samtykker til, at (datter) evakueres alene,« fremgår det af brevet, som Berlingske har set og læst.

Uidentificerede børn leger på en af jordvejene i den kurdiske fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Central i debat

Den fireårige pige med ptsd har i flere måneder stået centralt i den stadig mere intense debat, om hvorvidt den danske regering skal evakuere børnene fra de to syriske fangelejre al-Roj og al-Hol.

Sagkyndige har i intet mindre end fire rapporter slået fast, at pigen bor under »ekstremt kritiske forhold« i den kurdiskkontrollerede fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Senest har tre lægefaglige eksperter i en rapport bestilt af Udenrigsministeriet slået fast, at hun skal hentes hjem fra al-Roj-lejren »hurtigst muligt«, hvis hun skal undgå alvorlige, varige mén.

»Moderens deltagelse i behandlingen er afgørende nødvendig for et barn i den alder,« lød vurderingen samtidig fra de tre eksperter, hvorfor rapporten umuliggjorde nogen former for tvivl om, at moderen skal følge med til Danmark.

Det er på baggrund af rapporten fra de tre lægefaglige eksperter, at de danske myndigheder i flere måneder nu har undersøgt, hvorvidt den fireårige pige kan og skal gennemgå en medicinsk evakuering til Danmark.

Den vurdering ligger så klar nu: Udenrigsministeriet vil tilbyde at evakuere pigen til Danmark.

Men de danske myndigheder vil altså stadig ikke hjælpe hendes mor – en 31-årig etnisk dansk kvinde – og hendes storebror, en femårig dreng, som kvinden adopterede som spæd.

Berlingske kunne i weekenden beskrive, at flere oplysninger tyder på, at regeringen altså er klar til at efterlade pigens adopterede femårige storebror i fangelejren, selvom han også befinder sig i en alvorlig helbredsmæssig situation.

Drengen blev sammen med den fireårige pige vurderet i to lægefaglige rapporter, hvor det blev konkluderet, at han især var »udsat« og »sårbar«, fremgår det af rapporten, som Berlingske har læst.

Men selvom en speciallæge kom med den vurdering af drengen, er han ikke blevet vurderet i de to seneste rapporter, der nu står til grund for den medicinske evakuering, som Udenrigsministeriet vil foretage af den fireårige lillesøster.

Opdateres.