Tyve forsøger at stjæle grønne københavnerbænke med stjålet gravko

Tyve stjæler i stor stil de karakteristiske københavnerbænke fra Københavns Kommunes arealer, til trods for at de er både boltet og svejset fast.

En københavnerbænk kan bruges til lidt af hvert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tyve går målrettet efter at stjæle de i det københavnske byrum så kendte grønne københavnerbænke med det karakteristisk bøjede støbejernsstel.

Så målrettet, at kommunen nu slår alarm og opfordrer folk til at være påpasselige og tænke sig ekstra godt om, hvis de på nettet falder over en københavnerbænk til salg.

Københavns Kommune skønner, at der siden januar er blevet stjålet over 40 sådanne bænke fra kommunens arealer, hvilket ud over at være ulovligt også koster Teknik- og Miljøforvaltningen tid, kræfter og skattekroner.

En bænk koster med montering over 10.000 kroner.

Alene i april og maj har forvaltningen registreret fem-ti bænketyverier hver eneste uge.

Ifølge enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Jakob Hjuler Tamsmark, har forvaltningen »tidligere haft problemer med bænke, der stjæles«.

»Men den seneste tid er det taget meget kraftigt til,« siger han i en pressemeddelelse:

»Det er et rigtigt stort problem. Det koster mange skattekroner at købe nye bænke ind, og samtidig tager det tid og ressourcer fra de opgaver, vi ellers skal løse ude i byen, når de nye bænke skal monteres. Derudover kan de manglende bænke være et stort problem for ældre eller bevægelseshandicappede københavnere, som måske er afhængige af at kunne få et lille hvil på deres vej.«

Forvaltningen oplevede som tidligere beskrevet i Berlingske for første gang problemer med tyverier af københavnerbænke i 2017.

Dengang blev der alene i løbet af det første halvår stjålet 45 bænke, mens det året forinden blev til 14 bænketyverier og i 2015 blot to.

Siden er tyverierne mere eller mindre hørt op, og efterfølgende blev bænkene sikret yderligere. I dag bliver de både boltet og svejset fast, oplyser kommunen.

Men i år er tyverierne altså begyndt igen.

»Det er klart, at vi har kigget på, om bænkene var sikret godt nok, efter at vi oplevede problemet i 2017,« siger Jakob Hjuler Tamsmark:

»Det har givet anledning til flere nye tiltag, som skal gøre det sværere at stjæle bænkene og lettere at genkende dem som tyvekoster, når de først er blevet stjålet. Men desværre kan vi se, at tyvene så bare tager mere ekstreme midler i brug. Blandt andet har man forsøgt at stjæle vores bænke i Amager Strandpark med en stjålet gravemaskine. Det er praktisk talt umuligt at sikre sig ud af.«

Tyverier over hele byen

Som i 2017 dukker mange af de stjålne bænke i dag op på forskellige brugtmarkeder på internettet.

»Det er tydeligt, at bænkene stjæles for at blive solgt videre. Vi kan se, at der er mange annoncer for brugte københavnerbænke på diverse internetsider. Så jeg vil opfordre til, at man sætter sig godt ind i sagerne, inden man køber en brugt københavnerbænk, da den meget vel kan stamme fra et af tyverierne her i København,« oplyser Jakob Hjuler Tamsmark:

»Bærer bænkens overflader for eksempel præg af kraftigt slitage, er der en god sandsynlighed for, at den kan være stjålet.«

Tyverierne fordeler sig i år over det meste af byen, oplyser kommunen. Tilbage i 2017 hærgede bænketyvene i særdeleshed i Nordvest, men også på Amager og i Brønshøj-Husum.

I pressemeddelelsen hedder det, at »hvis du har set noget mistænkeligt eller har kendskab til sagerne, kan du kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen på e-mail: bd@tmf.kk.dk eller Københavns Politi på telefon 114«.