Tyve stjæler i stor stil byens bænke og sælger dem på nettet

Københavns Kommune oplever et sandt boom i antallet af tyverier af de karakteristiske, mørkegrønne københavnerbænke.

Københavnerbænkene må lægge brædder til mange ting. Branderter, kærester, pensionister og andet godtfolk: Og nu oplever de også, at tyve har fået øjnene op for dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu stjæler tyve også kommunale bænke.

Det kan Københavns Kommune konstatere, efter at der indtil videre i år er blevet stjålet rekordmange af de såkaldte københavnerbænke.

Tyverierne har nået et omfang, så kommunen nu er begyndt at tyverisikre københavnerbænkene, som der er omkring 3.000 af rundt omkring i kommunen.

Ifølge en pressemeddelelse er der indtil videre stjålet 45 bænke i år. Hver bænk koster fra ny omkring 9.000 kroner. Altså løber tyverierne i årets første seks måneder op i over 400.000 kroner. Som det ikke er nok, er to bænke også forsøgt stjålet, ligesom der er stjålet brædder fra yderligere syv bænke.

Der er tale om en voldsom stigning, oplyser kommunen. Som serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Jon Pape, udtrykker det, så er »det er ikke noget, vi tidligere har været plaget af i et sådant omfang«.

»Så det er en kedelig tendens, vi oplever i øjeblikket. Ikke alene koster det mange skattekroner at indkøbe nye bænke og montere dem.  Bænkene tjener også et vigtigt formål i byrummet og kan måske gøre forskellen på, om ældre mennesker eller københavnere med et bevægelseshandicap, kommer ud i byen,« fortæller han.

I 2016 blev der stjålet 14 bænke, og i 2015 blot to styks.

Bænketyvene hærger i særdeleshed i Nordvest med 21 tyverier, mens der er stjålet 13 på Amager og 11 i Brønshøj-Husum.

»Det er tydeligt, at tyvene stjæler bænkene for at sælge dem videre. Vi kan se, at der er mange annoncer for københavnerbænke på diverse internetsider, så jeg vil opfordre folk til at sætte sig godt ind i sagerne, inden de køber en bænk, da den meget vel kan stamme fra et af de mange tyverier i København. Hvis en bænk f.eks. bærer præg af graffiti eller anden slitage, kan det være et tegn på, at den har stået på gaden, og så er den med al sandsynlighed stjålet,«, siger Jon Pape og opfordrer folk til at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Ifølge pressemeddelelsen har Teknik- og Miljøforvaltningen anmeldt bænketyverierne til Københavns Politi, som »i øjeblikket efterforsker sagerne«.

»Hvis du har set noget mistænkeligt eller har kendskab til sagerne, kan du kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen på e-mail: bd@tmf.kk.dk eller Københavns Politi på telefon 114,« hedder det.