Tyrkiske stjerner gjorde honnør: »De må forventes at blive behandlet som soldater i en fjendtlig hær«

For anden landskamp i træk gjorde det tyrkiske fodboldlandshold mandag aften honnør efter en scoring. UEFA er ved at undersøge sagen, der trækker tråde til storpolitik, en konflikt i Syrien og en »spillerfyring« i tysk fodbold.

Syv tyrkiske spillere gjorde efter 1-1-målet mod Frankrig honnør. Fra venstre mod højre er det Mahmut Tekdemir, Burak Yilmaz (anfører), Irfan Kahveci, Merih Demiral, Umut Meras, Mert Gunok (målmand) og Cenk Tosun. Flere af dem spiller til daglig i den Erdogan-venlige Istanbul-klub Basaksehir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

For anden kamp i træk gjorde en række tyrkiske landsholdsspillere mandag aften fodbold til storpolitik.

Det skete, da Tyrkiet spillede mod Frankrig. Med et udlignende mål i slutningen af kampen bragte Tyrkiet sig snublende nær næste års europamesterskab – men det var i højere grad, hvad syv spillere gjorde i sekunderne efter scoringen, der har vakt opsigt.

Her løb de spillere – blandt dem var både holdets målmand og holdets anfører, men ikke målscoreren – ud mod de tyrkiske tilskuere og gjorde honnør. Mange tyrkiske tilskuere hilste tilbage på samme måde.

Tyrkiske fans gør honnør før søndagens kvalifikationskamp mellem Tyrkiet og Frankrig i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix.

Soldater i en fjendtlig hær

Det samme skete i fredags, da Tyrkiet på eget græs slog Albanien. Efterfølgende bekræftede det europæiske fodboldforbund, UEFA, at det ville undersøge sagen.

»Forbyder vores regler referencer til politik og religion? Ja, og jeg kan garantere dig, at vi vil undersøge denne hændelse,« sagde UEFAs pressechef, Philip Townsend, efter kampen til det italienske nyhedsbureau Ansa ifølge AFP.

Endnu længere gik franske politikere, i timerne inden mandagens kamp blev fløjtet i gang. Jean-Luc Mélenchon, der fik næsten hver femte stemme ved det franske præsidentvalg i 2017, skrev blandt andet på Twitter, at »den grundlæggende sportsånd« var væk.

»Hvis tyrkiske fodboldspillere laver en militærsalut, må de forventes at blive behandlet som soldater i en fjendtlig hær. Så spiller vi ikke fodbold mod dem,« skrev partilederen Mélenchon ifølge CNN.

Han sluttede af med at opfordre til at annullere kampen.

For dem, der sætter livet på spil

Fredagens honnør kom, to dage efter at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan havde besluttet at indlede en militær offensiv i nabolandet Syrien. Efter kampen lagde det tyrkiske fodboldlandsholds officielle Twitter-side et billede op fra omklædningsrummet, hvor såvel spillere som trænere og den øvrig stab gjorde honnør.

Angriberen Cenk Tosun, der scorede kampens eneste mål mod Albanien, lagde et billede fra kampen, hvor han gjorde honnør, på Instagram.

»For vores land, særligt for dem, der sætter deres liv på spil for vores land,« skrev Tosun til billedet.

Erdogans klub: »Kom hjem«

Også en anden tyrkisk fodboldspiller, Cenk Sahin, har gjort sig bemærket på de sociale medier.

I sidste uge støttede han på sin Instagram-profil den tyrkiske militære offensiv mod de kurdiske styrker i Syrien. Opslaget er siden blevet slettet, men Sahins tyske klub, St. Pauli fra 2. Bundesliga, har alligevel taget konsekvensen og fritaget spilleren, som de for to år siden betalte i omegnen af 15 millioner kroner for, fra opgaver.

»Efter adskillige diskussioner med fans, medlemmer og venner, der har rødder i Tyrkiet, er vi blevet klar over, at vi ikke kan eller skal dømme forskellige opfattelser og indstillinger fra andre kulturer. Uden nogen form for tvivl og diskussion tager vi afstand fra krigeriske handlinger. Disse handlinger, og udtryk for sympati med disse, står i modstrid med vores værdier,« skrev Hamburg-klubben i en pressemeddelelse.

Konflikten mellem Cenk Sahin og St. Pauli er flere steder blevet udlagt som en fyring, men kontrakten mellem de to, der ifølge tyske Bild løber frem til 2021, er stadig gældende. Den tyske avis skriver dog, at Sahin har fået lov til at træne med andre klubber, at han ikke skal spille flere kampe for St. Pauli, og at de formentlig vil forsøge at sælge ham, når transfervinduet åbner til januar.

Cenk Sahins tidligere klub, Istanbul Basaksehir – der over de seneste år er stormet frem i tyrkisk fodbold, og som er blevet beskrevet som en regeringsvenlig fodboldklub – lagde søndag aften et billede af Sahin op på klubbens Instagram-profil.

I teksten til billedet stod der: »Kom hjem.«