Tusindvis oplever vold, trusler eller chikane på jobbet i København: »Jeg slår jer ihjel, I fucking ludere«

Omtrent 10.000 ansatte i København har inden for de seneste tre år oplevet vold, trusler eller chikane, mens de udførte deres job. Det er for mange, lyder det fra borgmester.

Berlingske har de seneste uger beskrevet sagen om Henriette Sommer, der blev udsat for chikane og fik rettens ord for det, da personen, der havde chikaneret hende, blev idømt en bøde. »Jeg slår jer ihjel, I fucking ludere,« blev ikke sagt til hende, men til en anden medarbejder i et jobcenter i København. Henriette Sommer er én af mange ansatte i Københavns Kommune, der hvert år bliver udsat for vold, trusler eller chikane, kan Berlingske fortælle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansatte i Københavns Kommune bliver i stort omfang udsat for vold, trusler og chikane. Sagerne handler om alt fra grimme ord til skub, kvælertag, slag, afpresning og chikane i fritiden.

I en enkelt af de tusinde årlige indberetninger til kommunen skriver en medarbejder fra et jobcenter i København:

Borger bliver så vred, at han eksploderer og går fra 0 til 100. Han bliver voldsomt truende, og kontaktperson forsøger flere gange at få ham dæmpet ned, men dette har ikke nogen effekt. Borger bliver bedt om at gå, men han vil ikke gå og puffer på et tidspunkt til kontaktperson og kommer igen over mod min kollega og mig, mens han er truende og højtråbende og siger: Jeg slår jer ihjel, I fucking ludere.

Andre ansatte fortæller om trusler fra borgere, de møder på jobbet.

»Hvis ikke jeg får min vilje, så går jeg ud og slår nogen ned. Og jeg skal nok komme og ordne dig – jeg ved, hvor du bor,« lyder det blandt andet.

Når en ansat i Københavns Kommune føler sig udsat for vold, trusler eller chikane, kan han eller hun vælge at indberette sagen via kommunens digitale løsning, Safety-net.

På blot tre år – fra 2016 til og med 31. oktober 2018 – er der indberettet 9.646 sager om vold, trusler eller chikane, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået fra Københavns Kommune. Omkring tre fjerdedele af sagerne kommer fra medarbejdere under Socialforvaltningen.

Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard, erkender, at omfanget ikke er tilfredsstillende:

»Det er rigtig mange, og det er alt for højt,« siger hun.

Hos fagforeningen Landsforeningen for Socialpædagoger, LFS, der organiserer mange af de ansatte i Socialforvaltningen, lyder samme konklusion:

»Der er stadig alt for mange, der udsættes for vold og trusler. Det går alt for langsomt på det her område. Det er helt uacceptabelt. Ingen skal gå på arbejde og blive udsat for vold og trusler,« lyder det fra næstformand Jan Hoby.

Fokus på vold mod ansatte

De seneste år er der kommet øget fokus på trusler, også efter at en række fatale hændelser har ramt offentligt ansatte rundtom i hele landet – herunder i København.

I marts 2016 blev en 57-årig kvinde dræbt af en mand på Bostedet Lindegården, der ligger i Roskilde, men hører under Socialforvaltningen i København.

To år tidligere gik en 28-årig beboer til angreb på to medarbejdere på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing. Begge afgik ved døden.

Året før – i 2013 – blev en sosu-assistent dræbt af en 72-årig skizofren beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd. I 2012 ramte en uhyggelig historie fra Viborg forsiderne af landets aviser, da en socialpædagog blev dræbt under en gåtur med en mandlig beboer på bostedet Blåkærgård.

Benny Andersen er formand for fagforeningen Socialpædagogerne og siger det, som det er:

»Jeg har oplevet de værst tænkelige ting. Der har været drab på mit område. Det er det værste, det kan være fatalt,« siger han og fortsætter:

»I andre tilfælde risikerer man ikke at kunne arbejde mere, fordi det sætter sig i psyken. Det er voldsomt.«

Der er stadig alt for mange, som udsættes for vold og trusler, siger han. Han har to ting på sin ønskeliste, hvis man fra arbejdsgiversiden og politisk hold skal sikre medarbejdere på det sociale område bedre.

Vejledninger om psykisk arbejdsmiljø skal udskiftes med en reel bekendtgørelse, som man kan bruge aktivt, når arbejdsgivere ikke gør nok for at beskytte medarbejderne. Og så skal arbejdspladserne have en voldspolitik, så den enkelte medarbejder aldrig står alene, men ansvaret gøres fælles.

»Man kan minimere volden og faktisk få den til at forsvinde med de rette ressourcer, den rigtige uddannelse og rette efteruddannelse og faglighed,« siger han.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

»Jeg har oplevet de værst tænkelige ting. Der har været drab på mit område. Det er det værste, det kan være fatalt.«


Flere personalegrupper oplever vold

Det er ikke kun i Socialforvaltningen i København, at de ansatte bliver råbt af og slået på. Ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen har for eksempel indberettet 500 gange i 2017 og i 2018.

Berlingske har i sidste uge også beskrevet en sag fra et jobcenter i København, hvor en sagsbehandler, Henriette Sommer, blev chikaneret.

Samtlige sager er indtastet i Safety-net ved at klikke et emnefelt som »vold« af. Ifølge kommunen kan der gemme sig flere sager, som ikke er tastet korrekt ind. Derimod kan en sag også i nogle tilfælde have flere indberetninger, hvis for eksempel to personer oplevede sagen og begge besluttede at indberette til kommunen.

Sofie Østergaard Jaspers forsker i trusler og vold ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun bekræfter, at det ofte er ansatte med høj grad af klientkontakt, der udsættes for trusler og vold. Men hun påpeger også, at andre kommer til.

»Der kommer nye grupper til. Folkeskolelærere oplever en stigning, men også kontrolpersonale, f.eks. folk, der kontrollerer billetter. Det kan skyldes mange ting. I forhold til skolen sker det ofte i situationer, hvor børn ikke kan magte situationen og reagerer udadreagerende.«

Hun fokuserer også på forebyggelse, hvor et første afgørende skridt er at udarbejde en konkret voldspolitik, hvis man vil volden til livs.

»Vi anbefaler, at man får lavet en voldspolitik, som alle medarbejdere skal være bekendt med, hvor ansvaret for forebyggelse og håndtering er klart placeret og defineret hos organisationen i forhold til at beskytte medarbejderne i arbejdet,« siger hun.

Ikke bare flere ressourcer

Jan Hoby, næstformanden for Landsforeningen for Socialpædagoger, efterspørger en række initiativer.

»Der er ekstremt pressede rammevilkår på bosteder og i socialpsykiatrien. Men det står ikke til at løse lige nu,« konstaterer han.

Men han peger også på de enkelte arbejdspladser – på både ledelse og medarbejdere.

Blandt andet bør man oplære og introducere nye medarbejdere bedre til arbejdspladsen ved nyansættelser. Risikoen for vold og trusler er højere, hvis du ikke kender stedet og beboerne, siger han. Men for Jan Hoby handler det ikke primært om flere penge.

»Det største problem er fraværet af arbejdsfællesskaber på de her arbejdspladser. Det forstærker vold og trusler, når alle ikke følger de retningslinjer og indsatser, som man har aftalt på arbejdspladsen. Der skal systematik i det. Mange af de her borgere har brug for forudsigelighed. Der er også store udfordringer ude på arbejdspladserne i København med det her arbejdsfællesskab,« lyder det fra Jan Hoby.

Københavns radikale socialborgmester, Mia Nygaard, erkender, at antallet af ansatte, der oplever vold og trusler, er for højt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Borgmester Mia Nygaard erkender, at antallet af indberetninger er for højt. Men hun påpeger også, at mange borgere under Socialforvaltningen reagerer i afmagt.

Hun er enig med Jan Hoby i, at bedre introforløb samt fokus på arbejdsfællesskaber på de enkelte institutioner er vigtige veje frem.

Hvad vil du gøre for at knække denne kurve, så det ser anderledes ud om 2-3 år?

»Vi er i gang med et langt sejt træk. Der er nultolerance i København mod vold og trusler. Det skal der være. Men jeg ved også godt, at der vil være konflikter – den afvejning skal være der. Vi skal være sikre på, at medarbejderne har de rette værktøjer, og at de holdes ved lige.«

Men forventer du, at du vil kunne knække kurven?

»Tallene er faldet en lillebitte smule. Jeg håber på, at vi med et langt sejt træk kan gøre en forskel. En af de vigtigste løsninger er at fokusere på at møde beboerne på en måde, så man sikrer, at konflikter ikke eskalerer. For konflikter vil der være. Jeg er også glad for, at LFS ikke mener, at det altid handler om ressourcer, men vi er en af de byer, der bruger allerfærrest ressourcer på det her. Så en opgave for mig er også at trække flere penge til området. Det vil jeg kæmpe for.«