Tusinder af danskere går forgæves til vaccinebestilling: »Du må desværre væbne dig med tålmodighed«

Er man blevet inviteret til at få en coronavaccine, må man i mange tilfælde gå forgæves, da der ikke er vacciner nok.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af danskere, som er blevet inviteret til vaccination mod coronavirus, må gå forgæves, når de forsøger at bestille en tid. Det skriver Politiken.

Årsagen er, at regionerne inviterer mange flere personer, end der er vacciner til.

Hvis man er blevet inviteret til at få en vaccine, skal man gå ind på hjemmesiden vacciner.dk, som styres af regionerne, men her bliver mange mødt med en besked om, at man må væbne sig med tålmodighed.

»Hvis du er blevet inviteret til vaccination, kan du opleve ikke at finde en ledig tid. Det skyldes, at der er fortsat begrænsede leverancer af vacciner til Danmark. Du må desværre væbne dig med tålmodighed. Alle, der er inviteret, får mulighed for at bestille tid til vaccination,« står der på hjemmesiden.

Søndag havde Statens Serum Institut registreret 485.201 doser, hvoraf 87,9 procent er blevet anvendt. 310.006 personer svarende til 5,32 procent af befolkningen har i den seneste opgørelse fået første stik med vaccinen.

Sprøjter trækkes op og gøres klar, i forbindelse med at det første vaccinecenter i Region Hovedstaden åbnede i Øksnehallen. Mange danskere må gå forgæves, når de bestiller en tid til vaccination. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I januar var der forlydender om, at systemet for tidsbestilling fungerede trægt. Danske Regioner er bekendt med problemet, fortalte de til Politiken i sidste uge.

»Det ligger regionerne meget på sinde, at alle – unge som ældre – skal kunne betjene vacciner.dk. Derfor arbejdes der aktuelt på højtryk for at optimere brugervenligheden på siden. Det betyder for eksempel, at borgerne snart kan få vist, hvor og hvornår den næste ledige tid er, og borgerne dermed ikke behøver at klikke sig ind på den enkelte dag for at se ledige tider,« sagde de til Politiken.

Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, sagde i den forbindelse, at det er et »velkendt problem« hos mange af foreningens medlemmer.

Mandag i sidste uge satte Sundhedsstyrelsens enhedschef Bolette Søborg ord på problematikken, men opfordringen gentog Danske Regioners opfordring.

»Selvom man har fået invitation i sin e-Boks, er det ikke sikkert, at der er ledige tider, når man skal bestille tid,« sagde hun i en pressemeddelelse:

»I takt med at vi får vaccineleverancer, bliver der løbende frigivet nye tider, så vi opfordrer til, at man som borger væbner sig med tålmodighed og løbende holder øje med, hvornår der er tid.«

Sundhedsstyrelsen forventer fortsat, at alle borgere, der ønsker at få en vaccine, kan være færdigvaccineret 27. juni.

Alle borgere over 16 år får tilbudt en vaccine i Danmark. Samlet vil vaccinerne blive tilbudt til 4,8 millioner personer.