Toves medicin blev pludselig ti gange dyrere end normalt: »Om 14 dage skal jeg købe en ny pakke, og så er jeg spændt på at se, hvor prisen ligger«

Prisen på et lægemiddel mod knogleskørhed steg i sommer til 500 kroner for en pakke. Virksomheden bag, Sandoz, vil ikke forklare, hvorfor prisen pludselig blev tidoblet.

Øresunds Apotek på ydre Østerbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Den 23. august i år var Tove Olsen på vej på apoteket for at hente et præparat mod knogleskørhed.

På recepten stod »Alendronat«.

Men Tove kom ikke hjem fra apoteket i Silkeborg med det middel, som lægen ellers havde skrevet en recept på. Ekspedienten oplyste hende nemlig om, at prisen var tidoblet fra den ene dag til den anden.

»De havde udsolgt af præparatet på nær én slags, og det kostede næsten 500 kroner for en pakke. Den høje pris undrede mig,« siger Tove Olsen.

Hun er 74 år og lider egentlig slet ikke af knogleskørhed, men risikerer at udvikle det på grund af et andet præparat, hun tager mod muskelgigt.

»Ekspedienten syntes selvfølgelig også selv, at det var en meget høj medicinpris, så hun anbefalede mig at komme igen om mandagen, hvor priserne kunne være faldet. Jeg udtrykte min forundring over, at den slags kan lade gøre, men det kan det åbenbart, fordi medicinalfirmaerne selv sætter deres priser.«

Berlingske har foretaget en optælling, der viser, at der alene i 2019 er sket flere end 1.000 prishop på lægemidler, hvor prisen mindst er blevet fordoblet.

Blandt de mange prishop er lægemidlet Alendronat, der bruges mod knogleskørhed. I sommer steg prisen i ét hug fra 55 kroner til 531 kroner for en pakke med 14 tabletter. Altså et prishop på cirka 865 procent.

Medicintilskuddet hjalp

Da Tove Olsen igen tog på apoteket om mandagen, var prisen stadig høj.

Men reglerne for medicintilskud hjalp hende. De betyder nemlig, at patienter får større medicintilskud, jo mere medicin de køber. De første 980 kroner i løbet af et år betaler patienten helt selv. Hvis man har brug for mere medicin, får man mindst 50 procent i tilskud. Den 74-årige kvinde fra Silkeborg var i slutningen af sit »medicin-år«, så hun kunne få et højt tilskud. Hun købte derfor præparatet alligevel.

»Jeg havde haft brug for så meget medicin i løbet af året, at jeg kunne få 85 procent i tilskud. Det betød, at jeg betalte 80 kroner for præparatet,« siger Tove Olsen.

På den måde ender en del af regningen for prisstigningen hos det offentlige, der dog samtidig også får et større beløb ind i moms.

»Jeg synes faktisk, at det er mærkeligt, at de offentlige myndigheder, der giver tilskud, ikke er mere interesserede i, hvorfor prisen pludselig kan vokse så voldsomt,« siger Tove Olsen.

74-årige Tove Olsen er forundret over, at prisen på et præparat mod knogleskørhed var ti gange højere end normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

»Jeg har – syv, ni, tretten – heldigvis ikke haft brug for at købe så meget medicin i mit »medicin-år«, at jeg fik hele udgiften dækket af tilskuddet, men om 14 dage skal jeg have en ny pakke, og der er jeg i et nyt medicin-år, og så er jeg spændt på, hvor medicinprisen ligger henne,« siger hun.

Ønsker ikke at gå i detaljer

Den voldsomme prisstigning har fået både politikere og patientforeninger op af stolen. Prisstigningen skyldtes ifølge Osteoporoseforeningen, at der i en periode kun var en enkelt spiller på markedet, altså et midlertidigt monopol. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har kritiseret prisstigningen og for nylig foreslået et prisloft, og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti har kaldt det for »grotesk«, at et medicinalfirma udnytter sin position på markedet ved at lade priserne stige så voldsomt.

Virksomheden bag det præparat, som Tove Olsen købte, hedder Sandoz, men virksomheden ønsker ikke at svare på, hvorfor prisen på Alendronat blev sat i vejret.

»Af konkurrencemæssige hensyn vil jeg ikke gå i detaljer vedrørende prissætningen af enkeltprodukter. På et generelt niveau kan jeg sige, at udsving i priserne blandt andet kan skyldes, at der skal dækkes et pludseligt opstået behov, hvorfor produktet så skal skaffes fra et udenlandsk marked; at de aktive indholdsstoffer har været svære at skaffe og dermed er væsentligt dyrere, eller at der er højere udgifter forbundet med en hastende produktion,« skriver Carsten Gleerup, administrerende direktør i Sandoz, i en e-mail til Berlingske.

Heller ikke medicinalvirksomheden Teva, der i en periode ikke kunne tilbyde Alendronat og efterfølgende tilbød det til en høj pris, vil kommentere prisændringer på enkeltprodukter.

I dag er prisen på Alendronat fra Sandoz faldet ned på under 100 kroner for en pakke med 14 tabletter, hvilket dog stadig er lidt dyrere end i foråret, viser data fra Sundhedsdatastyrelsen.