Torben og Helle er fanget på krydstogtskib i Marseille: »Det er et helvede at sidde her«

Desperationen begynder at melde sig hos flere danskere, der sidder om bord på et krydstogtskib i Marseille i Frankrig. Coronakrisen hindrer passagererne i at gå i land, og uret tikker, for flyforbindelser og grænser lukker helt. Krydstogtpassagererne risikerer at strande på ubestemt tid.

Krydstogtskibet »Costa Luminosa« ligger i havnen i Marseille. Om bord er flere danskere, der ikke aner deres levende råd og frygter ikke at kunne komme hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clement Mahoudeau/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To krydstogtskibe med danske statsborgere om bord ligger i havnen i Marseille.

Det er skibene »Costa Pacifica« og »Costa Luminosa«, og på sidstnævnte har passagererne fået oplyst, at der om bord på skibet har været personer, som har fået bekræftet coronasmitte.

Meget mere ved passagererne dog ikke, for informationerne er få. Det fortæller blandt andre 75-årige Torben Ølholm, der i øjeblikket sidder i karantæne i sin kahyt sammen med sin kone.

»Vi har meget svært ved at overskue den totale situation, for vi er jo indespærret i vores kahyt. Den må vi ikke forlade, og maden bliver bragt til os,« siger han til Berlingske i telefonen.

Torben Ølholm og hans kone rejste i begyndelsen af marts til USA. Fra Fort Lauderdale i Florida skulle de sejle over Atlanten og besøge flere eksotiske destinationer, inden rejsen skulle slutte i Napoli i Italien. Nu vil han og konen bare gerne hjem, for »det er et helvede at sidde her«, siger han.

Det blev dog ikke til mange visitter, for efter at have forladt Puerto Rico blev »Costa Luminosa« nægtet adgang til østaten Antigua.

»Vi fik senere at vide, at det var et italiensk ægtepar, hvor den 68-årige kvinde var positiv. Der gik historier om, at de skulle sendes til Atlanta, og der var ingen svar endnu. Først da vi lægger til ved Tenerife for at tage olie om bord, blev det så meddelt, at der var et positivt tilfælde og et par mere i isolation,« siger Torben Ølholm.

Helle Bennedsen, passager på »Costa Luminosa«

»Informationsniveauet er nærmest ikkeeksisterende.«


Mindst ni krydstogtskibe verden over ud over »Costa Luminosa« har haft coronasmittede passagerer om bord.

Et af de værste tilfælde var krydstogtskibet »Diamond Princess«.

20. januar sejlede en 80-årig passager fra Hongkong med »Diamond Princess« med kurs mod Yokohama i Japan. 25. januar var skibet tilbage i Hongkong, og seks dage senere blev den 80-årige testet positiv med covid-19.

Krydstogtskibet »Diamond Princess«, hvor mindst 712 af skibets 3.711 passagerer og besætning var smittet med coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Fong/AFP/Ritzau Scanpix.

Herfra eskalerede situationen, og 16. marts var mindst 712 af skibets 3.711 passagerer og besætning smittet med coronavirussen.

Men også skibene »World Dream«, »Grand Princess«, »Silver Explorer« og »Silver Shadow« har set eksempler på coronasmitte.

Torben Ølholm, hvornår fik I først besked om, at I skulle i karantæne?

»Det har faktisk været i gang, lige siden vi forlod Puerto Rico. Der kom vi ikke til øen Antigua, for den blev pludselig agterudsejlet. Så sejlede vi ellers over Atlanten, men allerede der var der en stressfaktor,« siger han.

I januar blev krydstogtskibet »Diamond Princess« ramt af coronavirus. Havde I hørt om det, inden I tog af sted?

»Det havde vi hørt om, men vi troede ikke, at det var et nummer, der ville gentage sig, for det var jo ovre i Østen, hvor det hele var begyndt. Det var ikke på vores kanter,« siger han.

I begyndelsen af marts var Norditalien rigtig hårdt ramt af virussen, så hvorfor stiger I på et krydstogtskib mod Italien?

»Ja, det var, fordi vi havde bestilt den for længe siden. Der havde vi lagt Napoli ind, men allerede undervejs snakkede vi om, at det ikke blev Napoli. Det vidste vi godt. Det var med at komme af noget før. Vi arbejdede på at komme af i Malaga, men der lagde skibet så ikke til.«

Italiens første tilfælde af coronavirus blev bekræftet 31. januar, efter at to kinesiske turister i Rom blev testet positive for virussen. Ugen efter vendte en italiensk statsborger hjem efter en rejse til virussens arnested, Wuhan, og blev siden bekræftet som det tredje tilfælde.

Torben Ølholm, passager på »Costa Luminosa«

»Det er en meget stressende ferie.«


I dag er Italien det hårdest ramte land i Europa med flere end 41.000 bekræftede tilfælde og over 3.400 dødsfald. Dermed er landet kun overgået af Kina i smittetilfælde og dødstal.

Som at sidde i fængsel

63-årige Helle Bennedsen befinder sig også på »Costa Luminosa«. Ligesom Torben Ølholm rejste hun og hendes svigerinde fra Fort Lauderdale i Florida. Oplevelsen er for hende at se næsten »som at sidde i fængsel«.

»Informationsniveauet er nærmest ikkeeksisterende. Vi får ikke noget at vide, medmindre vi selv opsøger det. Der kommer noget information cirka én gang om dagen, men ikke noget om det, vi gerne vil vide noget om – hvornår vi kan komme hjem,« siger hun.

Helle Bennedsens plan var at rejse med krydstogtskibet til alle destinationer og afslutte rejsen i endemålet Venedig. Nu sidder hun og de øvrige passagerer fast ud for Marseille, og chancerne for at gå fra borde i dag er lig nul, mener hun.

»I går landede vi i Marseille. Vi blev så sat ud i en bus, hvor vi sad i fire en halv time og frøs. Det var meningen, at vi skulle køre fra Marseille til Nice, hvor selskabet havde booket et fly til Oslo,« siger hun.

»Men vi sad bare i bussen, så vi nåede ikke flyet. Vi gjorde alt for at få noget at vide, men ingen vidste noget. Det er kaos. Det har været ganske skrækkeligt det her, og det er det stadigvæk.«

Hvorfor steg I på krydstogtskibet med kurs mod Italien, når situationen i særligt Norditalien var så slem?

»Det tænkte vi over, og vi kontaktede selvfølgelig vores rejsebureau. De sagde, at vi under alle omstændigheder nok skulle komme hjem, om det så var fra Venedig eller et andet sted. Men så gik situationen amok, da vi var kommet af sted.«

Fredag eftermiddag oplyser Helle Bennedsen, at østrigere og tyskere får lov til at gå i land, men der er stadig ingen meldinger for danskerne.

På et pressemøde torsdag gjorde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det klart, at alle danskere, som befinder sig i udlandet, skal tage hjem øjeblikkeligt. Det er nemlig ikke sikkert, at de ellers vil få muligheden i den nærmeste fremtid. Nogle danskere vil komme til at strande i udlandet, sagde han.

Fredag formiddag udtalte han sig om den specifikke situation for krydstogtskibene i Marseille, men stillede ingen opløftende garantier.

»Vi forsøger sammen med deres rejsearrangører at finde den bedste mulighed (...) Alle, der er ude at rejse, er i risikogruppen for at strande eller ramme ind i nogle restriktioner, der gør, at man ikke kan foretage den rejse, man havde tænkt sig. Vi assisterer dem sammen med deres rejsearrangør for at finde løsninger,« sagde Jeppe Kofod til TV 2.

Torben Ølholm håber på at kunne komme med et fly fra Marseille mod Tyskland, men gør sig ingen store forhåbninger. Hele ferien beskriver han som »en misser«.

»Det er en meget stressende ferie. Jeg vil være den mest afslappede mand i verden, når jeg engang passerer den dansk-tyske grænse. Det næste krydstogt, vi skal på, bliver højst med færgen Bøjden-Fynshav,« siger han.