Tommy Robinson er ikke alene: Står på hemmelig liste over bandlyste brugere hos Facebook

Flere end Tommy Robinson er fuldstændig sortlistet hos Facebook, men selskabet ønsker ikke at oplyse, hvem eller hvor mange det drejer sig om.

Forrige weekend modtog Tommy Robinson Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris for at have »udvist uforfærdethed og kompromisløshed i kampen for det frie ord«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skriver navnet på Tommy Robinson på Facebook, kan det resultere i, at ens konto bliver blokeret.

Det skyldes, at den britiske højrefløjsaktivist står på en hemmelig liste over bandlyste brugere hos Facebook. Det sociale medie har vurderet, at folk på listen »i væsentlighed bruger deres offentlige profil til at opildne til had mod minoriteter«.

Det oplyser Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, til Jyllands-Posten.

Det særlige ved folk i netop Robinsons kategori er, at andre brugere ligeledes ikke må omtale dem. Derfor kan det resultere i en blokering, hvis man nævner hans navn, oplyser Peter Münster, der ikke ønsker vil fortælle, hvilke øvrige navne der er sortlistet på Facebook.

Facebook har tidligere meldt ud, at bandlysningen af Tommy Robinson skete, efter at han gentagne gange havde overskredet Facebooks retningslinjer. Blandt andet havde han ifølge Facebook opfordret til at »hugge hovedet af folk, der følger koranen«.

Den kontroversielle brite er tidligere hooligan, desuden forhenværende leder af den højreekstreme bevægelse English Defence League og dømt for adskillige kriminelle forhold, herunder vold, forskellige former for svindel, besiddelse af stoffer samt flere tilfælde af foragt for retten. Berlingske interviewede den kontroversielle islamkritiker, da han besøgte Danmark i forbindelse med modtagelsen af Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris.

Hans besøg ledte også til et heftigt kritiseret interview med Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet, i »Deadline« på DR2. Det førte blandt andet til, at Dansk Folkepartis Søren Espersen krævede programmets vært fyret – hvilket efterfølgende fik folketingskolleger til at kritisere Søren Espersen.