Tommy Ahlers opfordrer studerende: Overvej at undgå udveksling i Storbritannien

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers opfordrer studerende til at vælge et andet land end Storbritannien til deres udvekslingsophold. Norske studerende advares også mod at krydse Nordsøen på grund af usikkerhed om Brexit.

Arkivtfoto. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers opfordrer studerende til at vælge en anden destination for deres udvekslingsophold end Storbritannien på grund af usikkerhed bed Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Storbritannien har endnu ikke indgået en aftale med EU, og det kan få konsekvenser for danske udvekslingsstuderende, advarer uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V).

»Hvis man har planlagt, at man vil til udlandet det kommende efterårssemester, så er min opfordring, at man tænker sig lidt om i forhold til vælge Storbritannien. Fordi der er en vis usikkerhed omkring det,« siger han og forklarer, at det både kan blive dyrere end ventet, og at man risikerer pludselig at miste sin studieplads på et britisk universitet.

Udmeldingen fra Tommy Ahlers kommer, efter norske studerende ligeledes er blevet advaret mod at tage på udveksling i Storbritannien af frygt for, at det kan ødelægge de studerendes mulighed for at fuldføre et studieforløb og tage eksamen, hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en aftale - ved et såkaldt hårdt Brexit.

»Hvis du er studerende og overvejer at rejse ud i efteråret, anbefaler jeg dig at se på andre lande end Storbritannien,« siger Norges uddannelsesminister, Iselin Nybø (V) til NRK.

Norge ikke medlem af EU, men usikkerheden for udvekslingsstuderende gælder både Norge og Danmark.

To grupper danske studerende er udsat

Tommy Ahlers fortæller, at usikkerheden rammer to grupper af studerende.

»Både dem, som på egen hånd tager til Storbritannien for at studere. De risikerer, at studieafgiften stiger, fordi de går fra at være dækket af ligebehandlingsprincipper som EU-borgere til at være tredjelandsborgere, hvor det britiske universitet selv må bestemme, hvad de vil opkræve af studieafgift,« forklarer han.

Der er også en usikkerhed for dem, der vil læse i Storbritannien med EUs uddannelsesprogram, Erasmus-programmet.

»Der er risikoen, at programmet ikke eksisterer i forhold til Storbritannien til efteråret, fordi vi kommer i en hård Brexit-situation uden en aftale. Det kan både skabe usikkerhed om finansieringen og pladsen på universitetet,« siger uddannelsesministeren.

Han vil ikke afskære nogen fra at læse i Storbritannien, men opfordrer til, at studerende tænker sig om en ekstra gang.

»Hold fast i planen om at tage på udveksling, men overvej at søge et andet sted hen end Storbritannien. Måske er dit franske eller tyske ikke så dårligt. Erasmusprogrammet kører jo uhindret videre for alle de andre EU-lande,« siger Tommy Ahlers.

Populær destination for udveksling

Storbritannien er en populær destination for udveksling blandt danske studerende. I skoleåret 2016-2017 var flere end 1.200 danske studerende på udveksling i Storbritannien viser tal fra Danmarks Statistik.

Briterne forlader efter planen EU 29. marts. Der vil der være næsten 14.000 på Erasmus+ programmet i Storbritannien, og cirka 7.000 britiske studerende på programmet i andre EU-lande.

Det ventes, at der snart indgås en aftale mellem EU og Storbritannien, som sikrer forholdene for de studerende, der er på udveksling i Storbritannien dette forår.

150 universitetsledere advarede for en måned siden om, at det kan føre til »et akademisk, kulturelt og videnskabeligt tilbageslag, som kan tage årtier at komme sig over«, hvis det ender med et hårdt Brexit og et fald i antallet af udenlandske studerende.