Norsk minister advarer studerende om Brexit: Hold jer fra Storbritannien

Norges uddannelsesminister har udsendt en opsigtsvækkende melding til landets studerende.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Norske studerende, der har planer om at tage på udveksling, bør undgå at rejse til Storbritannien.

Så klar er meldingen fra Norges uddannelsesminister, Iselin Nybø (V), som frygter, at Brexit kan ødelægge de studerendes muligheder for at læse i Storbritannien.

»Hvis du er studerende og overvejer at rejse ud i efteråret, anbefaler jeg dig at se på andre lande end Storbritannien,« siger hun til NRK.

»Usikkerheden knyttet til Erasmus-programmet er for stor.«

Erasmus-programmet er et europæisk uddannelsesprogram, som hjælper EU-borgere med at studere på uddannelsesinstitutioner i andre EU-lande. Europa-Kommissionen har de seneste uger arbejdet på at sikre, at udenlandske studerende i Storbritannien kan få overført deres meritter og eksamensresultater, selv hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en aftale – et såkaldt hårdt Brexit.

Men da Norge ikke er medlem af EU, er der tvivl om, hvad der vil ske med norske studerende, som tager til Storbritannien efter Brexit. Den norske regering forventer, at de studerende, som allerede læser på britiske universiteter og uddannelsesinstitutioner, kan færdiggøre deres studieophold – også i tilfælde af et hårdt Brexit. Det skriver The Guardian.

Ifølge rektor på Bergen Universitet Dag Rune Olsen er bekymringerne ganske realistiske – og de deles også af hans britiske kolleger, skriver han på Twitter.

Den britiske ambassadør i Norge mener dog, at ministerens advarsel er for krads. Han fastslår, at Storbritannien vil betale for udgifterne i forbindelse med norske udvekslingsstuderende – i hvert fald for alle de studerende, som bliver accepteret på et britisk universitet, mens landet stadig er med i EU.

»Storbritannien er fortsat et attraktivt sted for nordmænd at studere. Det håber jeg, det altid vil være,« skriver ambassadør Richard Wood på Twitter.

Hvis det britiske parlament godkender den exitaftale, som Theresa May har indgået med EU, vil nordmænd i Storbritannien generelt have samme rettigheder som i dag. Hvis det ender med et Brexit uden aftale, er der dog langt større usikkerhed om, hvordan de er stillet.

Ledere af en lang række britiske universiteter advarede for en måned siden om, at det kan få voldsomme konsekvenser for den britiske uddannelsessektor, hvis det ender med et hårdt Brexit og et fald i antallet af udenlandske studerende. 150 universitetsledere skrev i et brev til parlamentsmedlemmerne, at det kan føre til »et akademisk, kulturelt og videnskabeligt tilbageslag, som kan tage årtier at komme sig over«.