Tirsdag løftede Mette F. pludselig lidt af sløret for sit udspil – og Gentofte stod for skud

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Bitten Jensen kæmper udsatte borgeres kamp mod beskæftigelsessystemet. Video: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Dagen i går handlede om Kinas kritik af en satiretegning i Morgenavisen Jyllands-Posten. Du kan læse et fint overblik over sagen her.

Vi kigger videre på andre nyheder og skal blandt andet forbi et opsigtsvækkende angreb på den danske klimapolitik, anført af en af landets tungeste erhvervsledere. Regeringens støttepartier anklager Socialdemokratiet for angreb på afgørende frihedsværdier. Og så indleder byretten på Frederiksberg en opsigtsvækkende retssag.

Ifølge DMI står solen op klokken 08:09, og dagen har dermed taget til med en time og 26 minutter. Nyd det.

1. Whistleblower eller skurk?

Retten på Frederiksberg skal i dag behandle en opsigtsvækkende straffesag mod den tidligere kommunalarbejder på Frederiksberg Bitten Vivi Jensen.

Berlingske skriver om sagen i dag.

I 2015 var Bitten Vivi Jensen ansat i kommunens rehabiliteringsteam, som var med til at sende kontanthjælpsmodtagere i afklaringsforløb, og Bitten Vivi Jensen kunne ikke holde sagsbehandlingen ud. Hun brokkede sig, ragede uklar med resten af teamet, og til sidst printede hun 90 sager, som hun, da hun blev fyret pga. samarbejdsvanskeligheder i 2016, gav til en journalist på Information. Bitten Vivi Jensen skal for retten onsdag kl. 9.30 tiltalt for at have videregivet fortrolige oplysninger om borgere.

Politiet har beslaglagt de 90 sager, men siden er der kommet 100 nye sager til. Bitten Vivi Jensen hjælper kontanthjælpsmodtagere, der gerne vil ud af systemet og på førtidspension. Hendes succesrate er 100 pct., påpeger hun. Hun siger, at hun har vundet samtlige sager.

»Det kan godt være, at jeg skal i fængsel, men så må det være sådan. Jeg gav en masse sager til en journalist for gøre opmærksom på grotesk sagsmishandling af samfundets svageste i Frederiksberg Kommune, så mit forsvar er, at jeg er whistleblower,« siger Bitten Vivi Jensen til Berlingske.

Samtidig er politikerne i kommunen ved at få øjnene op for, at der måske er problemer på beskæftigelsesområdet. Rådmand for beskæftigelsesområdet i Frederiksberg Kommune, Lone Loklindt (R), har foreslået en ekstern undersøgelse af forvaltningen på området. Kommunalbestyrelsen har allerede udbedt sig en redegørelse fra forvaltningen.

Læs Berlingskes dækning af sagen her.

2. Topchef revser regeringens klimapolitik: »Det skuffer mig«

Lars Rebien Sørensen er bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden og en af landets absolut tungeste erhvervsmænd. I dagens Berlingske retter han en skarp kritik mod udviklingen i den danske klimapolitik.

Han mener, at toppen af dansk erhvervsliv og ikke mindst Dansk Industri har ladet sig spænde for en vogn ved at bakke op om S-regeringens højt profilerede klimapartnerskaber. Dansk erhvervsliv risikerer at stå med ansvaret for at nå en stor del af et nationalt klimamål samtidig med, at erhvervslivets egne ønsker om skattelettelser og bedre adgang til arbejdskraft er forsvundet fra dagsordenen.

»Mine kollegaer i erhvervslivet har været for hurtige til at stige på regeringens klimamålsætning og klimapartnerskaberne. Dansk Industri meldte sig ind i klimakampen og bakkede op om 70 procent-målet under nogle forudsætninger om, at der skulle være mere fri adgang til arbejdskraft og lavere topskat,« siger Lars Rebien Sørensen.

»Men de forudsætninger havde ingen politisk gang på jord. De er bare blevet taget af bordet og glemt undervejs. Nu sidder mine kollegaer tilbage med målsætningen, og de er fanget. Jeg må indrømme, at det skuffer mig,« siger Lars Rebien Sørensen.

Læs mere om sagen her.

3. Støttepartier i opgør med Mette F.: »Vi er meget bekymrede for, at socialdemokraterne hele tiden skærer skiver af retsstaten«

Dagens forside på Berlingskes printavis omhandler et udspil fra støttepartierne i rød blok. De forlanger en særlig frihedskommission nedsat til at gennemgå to årtiers antiterrorlovgivning med henblik på at tilbagerulle indgreb i danskernes frihedsrettigheder.

Konkret skal en kommission bestående af juridiske, politifaglige og samfundsvidenskabelige eksperter gennemgå al antiterrorlovgivning, der er vedtaget og implementeret siden angrebet på World Trade Center i New York i 2001, ligesom den skal medtage initiativer som bandepakker og antiradikaliseringslovgivning.

Indgreb i frihedsrettighederne begrundes altid med en akut situation og hensynet til rigets sikkerhed, men effekten af tiltagene bliver aldrig evalueret efterfølgende, forklarer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

»Der har været en bekymrende udvikling i løbet af de seneste to årtier, hvor der har været en tendens til salamimetoder, når det gælder vores frihedsrettigheder. Der bliver taget et lille stykke ad gangen. Håbet er at generobre noget af et tabt terræn i vores grundlæggende frihed og demokrati,« siger Pernille Skipper til Berlingske.

Ideen om en frihedskommission får varm opbakning fra regeringens øvrige støttepartier, de Radikale og SF.

De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at der er et stort og voksende behov for en kommission til at dissekere udviklingen for danskernes frihedsrettigheder.

»Vi er meget bekymrede for, at socialdemokraterne hele tiden skærer skiver af retsstaten. Der er grund til at sige fra. Tager man basale, grundlæggende rettigheder fra dem, man ikke kan lide, åbner man for at tage dem fra alle,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Læs mere om sagen her.

4. Dansk patient ikke smittet med coronavirus

En dansk mand hjemvendt fra Hubei-provinsen i Kina blev tirsdag indlagt på en særlig isolationsstue på Aarhus Universitetshospital, fordi myndighederne frygtede, at han bar den frygtede coronavirus.

Det viste sig dog at være falsk alarm, men manden nåede at aktivere myndighedernes alarmberedskab.

»Det er vigtigt at sige, at det ikke er afklaret, om der er tale om ny coronavirus. Vi tager alle de nødvendige forholdsregler, og personalet på Skejby er trænet i at kunne varetage en situation som denne,« udtalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blandt andet i en pressemeddelelse, inden man fandt ud af, at manden ikke var smittebærer.

Foreløbig er flere end 100 personer døde af virussen, og yderligere op mod 4.000 er smittet – langt de fleste i Kina.

Berlingskes helt egen videnskabsjournalist, Lars Henrik Aagaard beskriver her, hvordan udbruddet af den kinesiske coronavirus kan være mere alvorligt, end man oprindeligt havde regnet med.

Læs også et interview med Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, som forklarer, hvordan de danske myndigheder har håndteret sagen med manden, der blev undersøgt for coronavirus.

Der vurderes fortsat at være meget lille risiko for, at smitten spreder sig i Danmark.

5. Statsministeren vil gå hårdt til de rige kommuner: Gentofte kommer til at bidrage mest

Er man borgmester i en af landets rige kommuner, så vil man nu blive bedt om at finde nøglerne frem og få åbnet op for kommunens pengeskab, skriver DR Nyheder.

Torsdag ventes regeringen at præsenterer sit udspil til en ny udligningsreform, hvor man vil flytte penge fra landets rigeste kommuner og over til kommuner med økonomiske udfordringer.

DR har ikke selve udspillet, men kan løfte sløret for en væsentlig detaljer.

»Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest i den her udligningsreform. Og Kalundborg Kommune er en af de kommuner, der kommer til at modtage flest penge,« siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Det sker i dag

Dronningen til Margrethegårdens 70-års jubilæum

Dronning Margrethe deltager i dag i Margrethegårdens 70-års jubilæum, oplyser Kongehuset. Margrethegården er en integreret institution, der består af fire vuggestuer og fire børnehaver med omkring 130 børn i alt. Det foregår klokken 11.00, Retortvej 49, Valby. Vel mødt.

Alternativet holder kandidatmøde forud for valg af leder

De mange kandidater til at blive Alternativets politiske leder rejser i disse dage landet rundt til et såkaldt kandidatroadshow. Onsdag kommer de seks kandidater til København. Arrangementet afholdes i Fællessalen på Christiansborg klokken 19.00 til 21.00.

Grundlovsforhør for omfattende og grove overgreb

Seks mænd i alderen 26 til 37 år og en 24-årig kvinde fremstilles i grundlovsforhør ved Københavns Byret, skriver Ritzau. De blev anholdt tirsdag og har angiveligt tilknytning til det københavnske bandemiljø. De anholdte personer sigtes indledningsvis for i alt 17 forhold om frihedsberøvelse, grov vold, røveri, afpresning af særlig grov beskaffenhed, vidnetrusler og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Dagens røde løber

Der er gallapremiere og rød løber på Klovn The Final, oplyser Ritzau. Filmen er det foreløbigt sidste kapitel i den populære filmserie. Gallapremieren er i Bremen Teater med ankomst ved den røde løber klokken 19.30. Filmen har premiere den 30. januar.

God dag.