Tilliden til regeringen falder drastisk: »En politisk krise mere end en sundhedskrise«

Det er længe siden, at opbakningen til regeringens og myndighedernes tiltag mod coronavirussen var tårnhøj. Tilliden har lidt et knæk, skriver forskeren bag Aarhus Universitets HOPE-projekt, og det er der særligt én sag at takke for.

Statsminister Mette Fredriksen (S) sammen med minkavler Peter Hindbo. Minksagen har sat sine tydelige spor i befolkningens holdninger til coronastrategien, og stemningen er begyndt at blive mere lunken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Nye tal fra forskerne bag HOPE-projektet fra Aarhus Universitet – der gransker befolkningens holdninger til tiltag fra myndigheder og regeringen under coronakrisen – viser, at danskernes opbakning falder drastisk.

Forskerne bag projektet har løbende udgivet resultater fra deres undersøgelser, og de nyeste tegner billedet af, at der i modsætning til tidligt i krisen ikke er den samme velvilje. Andelen af personer, der har svaret »helt uenig« til standpunktet »jeg har tillid til den politiske strategi bag sundhedsmyndighedernes råd«, er stigende.

Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitets Department of Political Science, er leder af projektet.

I en tråd af opslag på Twitter udlægger han nogle af de nye resultater, og det er særligt én sag, der har sat sine spor hos befolkningen.

»Minksagen har tydeligt sat sig i borgernes holdninger. Der er faldende tillid til regeringen, stigende bekymring for de demokratiske rettigheder og faldende opbakning til coronapolitikken,« skriver han:

»Nye HOPE-tal tyder på, at minksagen er en politisk krise mere end en sundhedskrise.«

Holdningsændring fra tidligere

Tidligere på året så det dog helt anderledes ud.

Notater fra Aarhus Universitet og analyseinstituttet Epinion viste stigende optimisme og lavere bekymring i befolkningen, både før og efter at statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte genåbninger 30. marts.

Der var dengang bred opbakning i befolkningen til regeringens tiltag, dog med en stigende procentdel af befolkningen, som mente, at tiltagene var for vidtgående.

De nyeste undersøgelser opgør ikke udviklingen i procent, men i graferne ses et fald i kurven, der indikerer tillid til regeringen. Samtidig ses en stigning af danskere, der er bekymrede for deres demokratiske rettigheder, og et fald blandt dem, der mener, at regeringen har ført den nødvendige politik for at håndtere coronavirussen.

Ifølge Michael Bang Petersen skal et af de mest markante fald ses i følelsen af fællesskab, som regeringen gang på gang ved pressemøder har slået et slag for.

»Det mest dramatiske dyk,« skriver Michael Bang Petersen på Twitter.

Langt færre har svaret »helt enig« til, at Danmark og dets ledere har stået sammen mod coronavirussen, og kurven er her tilsyneladende i frit fald.

I sammenligning med andre lande er fællesskabsfølelsen imidlertid stadig høj, skriver professoren med henvisning til en graf, der viser, at Danmark her ligger højere end både Sverige, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, USA, Ungarn og Italien.