Tidligere minister fremsætter forslag i Folketinget: Rituel omskæring skal være forbudt

Rituelle omskæringer af raske drengebørn er igen på dagsordenen. Nu fremsætter formand i partiet Fremad, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, et forslag om forbud. Emnet er blevet syltet for længe, mener han.

Ifølge en forsker i jødisk historie er omskæringsritualet en afgørende del af jødedommen. Blev der vedtaget et forbud, ville Danmark være det første land i verden, der gjorde det, og det skaber frygt hos Venstre og Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix

Debatten om rituel omskæring af drengebørn er endnu engang blusset op efter flere faglige foreninger har trukket sig fra en arbejdsgruppe, som skal udarbejde en vejledning for praksissen.

Det har fået forhenværende indenrigsminister fra Liberal Alliance og nuværende medstifter af partiet Fremad, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, til at fremsætte et forslag i Folketinget om et forbud mod omskæringer.

Det skal simpelthen ikke være lovligt at »skære i små drengebørn«, mener han, men på trods af opbakning blandt dele af befolkningen, oplever han, at Folketinget ofte sylter afstemningerne.

»Jeg synes, at det har fået en lidt stedmoderlig behandling af Folketinget, hvor det virker som om, at bliver kastet lidt rundt, i stedet for at det får lov til at komme til afstemning,« siger han.

Hvorfor skal omskæring af drengebørn afskaffes?

»Dybest set handler det om, om forældre har lov til at lave et fysisk indgreb på deres børn, som børnene ikke på et senere tidspunkt kan gøre om igen. Pointen er, at hvis det ikke foregik i forvejen, og nogen pludselig foreslog at skære i små drengebørns tissemænd, så tror jeg sgu aldrig, at nogen havde sagt, at det lød som en god idé.«

Uenighed om bedøvelse

En arbejdsgruppe nedsat af Styrelsen for Patientsikkerhed skal udarbejde en vejledning for ikkemedicinsk omskæring af drengebørn – det, der ofte betegnes som rituel omskæring.

De seneste dage har flere parter imidlertid trukket sig fra gruppen. Det har Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM), Dansk Jordemoderfagligt Selskab og Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Anæstesilægerne valgte at forlade et møde sidste torsdag på grund af uenigheder om kravet til bedøvelse under omskæringerne af drengebørn. Deres holdning er, at indgrebet skal foregå under fuld narkose og ikke blot lokalbedøvelse.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille ser foreningernes afsked med arbejdsgruppen som et »positivt signal« om, at flere i dag ønsker at tage barnets perspektiv og begynder at overveje, hvad de sundhedsmæssige konsekvenser og det etiske overvejelser er ved, at man »udsætter et umyndigt individ for sådan et indgreb«.

Religiøs praksis

Et borgerforslag fra februar 2018 om indførelsen af en mindstealder på 18 år for omskæring af raske børn nåede samme år de nødvendige 50.000 stemmer. Det betød, at det skulle fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget, men af forskellige årsager skete det ikke.

»Der var nogle komplikationer med, hvad man skulle gøre, og jeg er lidt bange for, at en række partier ikke har taget stilling til det spørgsmål, og for at slippe for den situation at de skal fritstille deres folketingsmedlemmer, så prøver de at undgå, at det kommer til afstemning,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Man kan måske tænke, at politikerne på Christiansborg sjældent er sene til at tage kampe op om religiøs praksis – burkaforbuddet kunne være et eksempel. Hvorfor tror du så, at ingen vil tage stilling til omskæring?

»Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, men jeg synes, at det er mærkeligt, at man gerne vil blande sig der, hvor der er ikke er nogen fysisk skade for den enkelte, men der, hvor der faktisk er et fysisk indgreb, som man ikke kan ændre, gør man ikke noget ved det,« siger han.

Uklart, hvad partierne mener

Du har jo været i flere partier, har du ikke indtryk af, hvad dine forhenværende partier mener om omskæring?

»Det må du spørge de enkelte partier om. Det er ikke noget, jeg skal være arkæologisk advisor i.«

Er det ikke noget, du nogensinde har forhørt dig om?

»Jo, men Liberal Alliance var jo fritstillet, og Radikale Venstre er så lang tid siden, at det må du spørge dem om. Så vidt jeg ved fra deres landsmøde, mener man det, som jeg mener, men hvad deres folketingsgruppe præcist mener, står mig lidt uklart.«

Hvad tror du, at der kommer til at ske, når du stiller det forslag?

»Ultimativt håber jeg, at vi får en debat, som kan skabe et flertal for det i Folketinget. Hvis ikke vi kan, ved vi fra andre etiske spørgsmål, at det som regel hjælper debatten på vej, at vi får nogle afstemninger om det. Hvis ikke det går igennem, får vi en diskussion. Sådan var det også i forhold til homoseksuelle ægteskaber, adoption og andre ting.«