Tidligere Godhavnsdreng »blev udsat for seksuelle overgreb, vold og medicinske forsøg«: Nu vil han donere sin erstatning til børnehjem

Den tidligere Godhavnsdreng Peer Elin Balken har fået 300.000 kroner i erstatning. Nu vil han give pengene videre til en række af de børnehjem, hvor han som dreng selv voksede op.

Torsdag i sidste uge fik Peer Elin Balken ligesom 16 andre tidligere anbragte, en erstatning på hver 300.000 kroner, fordi de indgik et forlig med staten. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Peer Elin Balken er tidligere Godhavnsdreng og har fået 300.000 kroner i erstatning.

Men Balken er med egne ord ligeglad med pengene, og størstedelen af beløbet har han ikke tænkt sig at beholde selv. I stedet vil han donere pengene til de børnehjem, hvor han som barn levede under kummerlige forhold og misrøgt.

»Jeg blev udsat for seksuelle overgreb, vold og medicinske forsøg. Det står sort på hvidt i min journal, at jeg fik amfetamin på Godhavn. Derfor søgte jeg erstatning. Dog så er jeg ligeglad med pengene, så donerer jeg de fleste,« siger 65-årige Peer Elin Balken til ugeavisen VanløseLIV.

Torsdag i sidste uge fik han – sammen med 16 andre tidligere anbragte på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland – en erstatning på hver 300.000 kroner, fordi de indgik et forlig med staten. Erstatningen er en godtgørelse for den misrøgt og de overgreb, som drengene blev udsat for, da de som børn var anbragt på Godhavn i 1960erne.

»Undskyld til hver og en, undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære. På vegne af hele Danmark: Undskyld,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i august 2019 gav en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Forliget er blevet indgået cirka, halvandet år efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg sagde undskyld til Godhavnsdrengene.

»På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se jer alle sammen i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld,« sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

»Undskyld til hver og en, undskyld for den uret, der er begået mod jer og jeres kære. På vegne af hele Danmark: Undskyld.«

Peer Elin Balken forklarer til VanløseLIV, at han til sommer vil besøge tre af de børnehjem, han selv har boet på. Her vil han donere 80.000 kroner til hver.

»Jeg har et godt liv og til dagen og vejen. Jeg kæmper for alle dem, der ikke har så meget. I den her proces har jeg mødt mange tidligere anbragte, der er ødelagte. Og mange står i gæld op til begge ører. Deres liv er ødelagt af en barndom med vold, overgreb og misbrug på de her børnehjem,« siger han til ugeavisen.

Vejen til en undskyldning på vegne af staten var lang for Godhavnsdrengene.

Flere tidligere regeringer ville således ikke give en officiel undskyldning, men kort efter Mette Frederiksens valgsejr i 2019 valgte hun altså at sige undskyld til blandt andre Godhavnsdrengene. Også 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951, har fået en undskyldning fra regeringen.