Tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen: Alle de ældste elever skal tilbage i skole

Det kan få alvorlige konsekvenser for de ældste elever, hvis de ikke snart kommer tilbage i skole, mener både professor og Sundhedsstyrelsens tidligere direktør.

 
Andrea på 14 år har fået nødundervisning i tre uger, fordi hun begyndte at få det dårligt af at være derhjemme. Se videoen, og hør hende fortælle, hvordan lockdown har påvirket hende og hendes skolegang. Produktion: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

Alle elever skal hurtigst muligt tilbage i skole under coronasikre omstændigheder.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsens tidligere direktør Else Smith.

»Vi ved, at de mistrives, og det kan blive alvorligt,« siger hun til TV 2.

Hun bliver bakket op af Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

For tre uger siden kom eleverne i 0. til 4. klasse tilbage i skole. Alligevel ligger smittetallet fortsat på et stabilt lavt niveau.

Else Smith erkender over for TV 2, at der er større risiko for, at smitten spreder sig blandt de større elever. Til gengæld understreger hun, at eleverne i 5. til 10. klasse er opdraget til en coronavenlig adfærd og er store nok til at forstå instrukser.

Else Smith er tidligere øverste leder i Sundhedsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen.

Elever i skole i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm

Regeringens indsatsgruppe har beregnet, at hvis man lader alle afgangselever, inklusive elever på ungdoms- og voksenuddannelserne, komme tilbage, kan smitten i værste fald stige til 7.562 daglige smittetilfælde. Det er en stor stigning i forhold til det nuværende niveau på 400 til 500 smittede dagligt.

Hvis man omvendt fortsætter restriktionerne og kun lader elever i 0. til 4. klasse være i skole, vil smitten maksimalt medføre 1.063 nye smittetilfælde om dagen.

Mandag i denne uge fik alle afgangselever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser i Nordjylland og Vestjylland lov til at komme tilbage med 50 procents fremmøde, såfremt de bliver testet to gange om ugen. Også efterskoler åbnede mandag med fuldt fremmøde og særlige smitteforebyggende foranstaltninger.

Bornholm har blandt alle kommuner og regioner i landet trukket det længste strå i genåbningen, fordi smitten i ugevis har været lav, og fordi Bornholm i sagens natur er geografisk afsondret.

Her åbnede alle skoler, herunder efterskoler, mandag med fuldt fremmøde – og med en kraftig opfordring til to ugentlige test af elever og ansatte.