Tesfaye vil ansætte statslige udsmidere: »Jeg vil gerne have en myndighed, der siger: Det var et nej, nu er næste skridt lufthavnen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil nu sætte hårdere ind over for afviste asylansøgere. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en af årets absolut største dage – i hvert fald for en stor del af landets skoleelever.

Når klokken ringer ud i eftermiddag, er der nemlig officielt sommerferie på de fleste skoler. Må den blive varm, lang og fyldt med softice.

Ferie må denne skribent desværre fortsat spejde langt efter, mens dagens overblik svejses sammen. Heldigvis er nyhedsstrømmen ikke aftaget.

Det er coronavirussen desværre heller ikke – i hvert fald ikke ude i verden, viser dagens coronatal.

Dagens coronatal

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.636
  • Indlagte i alt: 36
  • Indlagte på intensiv: 9
  • Heraf i respirator: 4
  • Antal døde i alt: 603
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 9.588.717
  • Antal døde på verdensplan: 489.312

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Pensionskroner i kinesisk overvågning

Vi glider videre til et par af dagens nyhedsnedslag:

Politiken skriver, at danske pensionskasser har investeret 125 millioner kroner i firmaer, som anklages for at krænke menneskerettigheder. Der er tale om fire kinesiske firmaer, som anklages for at bidrage til masseovervågning og forfølgelse af etniske minoriteter i Kina.

Det drejer sig bl.a. om teknologifirmaerne Sensetime og Hikvision, der altså har danske pensionskasser i ejerkredsen. Det viser Politikens gennemgang af de 17 største pensionsbeholdninger i Danmark.

De i alt fire kinesiske selskaber afviser anklagerne. Men ifølge NGOer og internationale medier benyttes deres produkter til overvågning og undertrykkelse i Xinjiang-regionen.

Det er især selskabet Hikvision, der har tiltrukket sig danske pensionskroner. Ifølge Politiken tæller investorerne bl.a. pensionsselskaberne Danica og PFA.

»Coronatussen« til folk med skattegæld

Vi fortsætter her på avisen med dagens Berlingske-tophistorie om den efterhånden famøse »coronatusse«. Den tilfalder nemlig ikke kun alle pensionister og andre på overførselsindkomst som led i den såkaldte sommerpakke.

Også danskere, der skylder det offentlige penge i form af ubetalte bøder eller ubetalte skatteregninger, vil modtage checken på 1.000 kroner.

Det oplyser skatteminister Morten Bødskov (S) i et interview med Berlingske.

»Det handler om stimuli og om at hjælpe dansk økonomi,« siger ministeren.

I det hele taget fortsætter danskernes skattegæld med at vokse uhæmmet: Berlingske kan samtidig fortælle, at borgere og virksomheder nu skylder det offentlige 129 milliarder kroner.

Den første større analyse af danskernes gæld, som Gældsstyrelsen netop har offentliggjort, viser således, at tilgangen af ny gæld er større end afgangen af gæld. Og det holder ikke i længden, understreger Gældstyrelsen.

Næste skridt: Lufthavnen

Vi hopper videre til Jyllands-Posten, der skriver, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil etablere en ny statslig enhed med 20 medarbejdere, der skal være mere pågående over for bl.a. afviste asylansøgere.

»Jeg vil gerne have en myndighed, der siger: »Det var et nej, nu er næste skridt lufthavnen«,« forklarer Tesfaye, der samtidig opsiger kontrakten med Dansk Flygtningehjælp, der hidtil har stået for opgaven.

»Flygtningehjælpen er god til at hjælpe flygtninge, men hele pointen er, at de her mennesker netop ikke er flygtninge,« siger Tesfaye med henvisning til, at de pågældende har fået afslag på asyl og flygtningestatus.

Dansk Flygtningehjælp er overrasket over opsigelsen og mener, at det skader tilliden, at myndighederne nu selv skal stå for rådgivningen af de afviste ansøgere.

Det sker i dag:

Økonomisk trængte Bang & Olufsen venter at kunne offentliggøre resultatet af det aktieudbud, der skal skaffe virksomheden 400 millioner kroner. Pengene skal bruges til at få Bang & Olufsen gennem coronakrisen, der ifølge virksomheden selv har ramt salget hårdt.

Retten i Roskilde ventes denne dag klokken 10.30 at afsige kendelse om, hvorvidt en norsk-iransk mand er skyldig i at have bistået en iransk efterretningstjeneste med at forberede et attentat på en eksiliraner i Ringsted. Sagen blev indledt 1. maj.

Sagen førte i september 2018 til en kortvarig nedlukning af store dele af Danmark, fordi politiet frygtede et forestående attentat.

Og så skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd og redegøre for, hvorfor man fra regeringens side valgte at tilbyde Italien en type af respiratorer, som ikke kan bruges til behandlingen af coronavirus. Sagen har tidligere ført til, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fik en næse af Folketinget.

Dagens tal

30.000 kroner.

Det er, hvad auktionshuset Lauritz.com vurderer, at viceværten Meyers originale fejekost kan indbringe ved dagens auktion.

Kosten var den vigtigste rekvisit for skuespilleren Arthur Jensen i rollen som vicevært Meyer i TV-serien »Huset på Christianshavn«. Kosten var lånt af brugsuddeleren på Christianshavn og blev flere år senere returneret med en signering af Arthur Jensen og med dedikationen »Tak for laan«, skriver Ritzau.

Auktionen slutter kl. 14. Omtrent samtidig med, at skoleklokken ringer til ferie. God sommer!